Meddig marad a hó? Milyen idő lesz a hétvégén?

Pénzcentrum
2012. február 17. 10:17

Hull a hó péntek kora reggeltől az ország nyugati és középső részén; a csapadékzóna kelet felé terjed, délután nyugaton inkább havas eső, eső lesz, és elkezdődik az olvadás is. A havazás és a hóátfúvások miatt péntek kora reggel balesetek, útlezárások nehezítik a közlekedést, sok helyen pedig teljesen járhatatlanná váltak az utak. Késnek a vonatok a székesfehérvári vonalon, a síelők viszont csemegézhetnek a hazai pályák közül.

Hull a hó péntek kora reggeltől az ország nyugati és középső részén, így a fővárosban is; napközben felmelegedés várható, ezért nem valószínű, hogy a hó megmarad - mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek.

A meteorológus elmondta: a csapadékzóna kelet felé terjed, ezért már a délelőtti órákban havazás lehet a keleti megyékben is; délután egyébként nyugaton inkább havas eső, eső lesz, és elkezdődik az olvadás is - tette hozzá.

Körülbelül 10 centiméternyi hóra számítanak a szakemberek, de lehetnek olyan körzetek, ahol több hó is hullhat. Csonka Tamás elmondta azt is, hogy pénteken megérkezik nyugat felől a felmelegedés; a napokban egyes helyeken akár plusz 6-8 fok is lehet. A keleti területeken azonban fagypont alatt marad a hőmérséklet.

Erősebb szél pénteken nem várható, de egyes nyugati területeken akár az 55 kilométer/órás sebességet is elérheti.

Az enyhülés vasárnap éri el a csúcspontot, amikor az ország egyes pontjain akár a plusz 10 fokot is elérheti a hőmérséklet. A hosszú távú előrejelzések szerint változékony, de télies idő lesz februárban is - fűzte hozzá a meteorológus.

Balesetek, útlezárások

A havazás és a hóátfúvások miatt péntek kora reggel balesetek, útlezárások nehezítik a közlekedést, sok helyen pedig teljesen járhatatlanná váltak az utak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján közölte: az ország több megyéjében a hófúvások miatt az alsóbbrendű utak nehezen járhatóak, Fejér megyében Adony és Kalóz, valamint Adony és Perkáta között; Bács-Kiskun megyében Tataháza és Bácsbokod; illetve Baranya megyében Mohács és Leánycsók között, az 56-os és 57-es főutat összekötő út vált járhatatlanná.

A hóátfúvások után normalizálódott a helyzet Komárom-Esztergom megye közútjain, egyedül a Tata és Kömlőd közötti út járhatatlan. A megyében elzárt település nincs - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság pénteken az MTI-t.

A tűzoltóegységek csütörtökön 11 műszaki mentést végeztek, elakadt járműveket mentettek ki a hó fogságából - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese. Az Útinform tájékoztatása szerint a havas úton péntek reggel az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 16-os kilométernél baleset történt, sávlezárás akadályozza a közlekedést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 44-es főúton Kecskemét közelében árokba csúszott egy kamion, a baleset helyszínén félpályás útzár van érvényben, de a műszaki mentés miatt egy rövid időre teljesen le fogják zárni az érintett útszakaszt - mondta Mihályné Bornemisza Eleonóra alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Lezárják havazás miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az egyes pályát, s a Brussels Airlines kapitánya nem vállalta a budapesti leszállást - tájékoztatta Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója pénteken reggel az MTI-t. A kettes pálya elegendő a járatok fogadásához és indításához - tette hozzá Hardy Mihály.

MÁV-START: jelentős késések a székesfehérvári vonalon

A Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon, még tegnap délután Tárnok és Martonvásár között az egyik vágány felett leszakadt a felsővezeték - tájékoztat a MÁV-START Zrt. honlapja. A másik vágányon csak váltakozó irányban tudnak közlekedni a vonatok, a biztonsági előírások betartásával. A két állomás között dízel mozdony továbbítja a vonatokat. A torlódások és a nagyobb késések elkerülése érdekében a reggeli és a kora délelőtti Martonvásárig, és onnan közlekedő elővárosi vonatok, csak Tárnokig közlekednek. Tárnok és Martonvásár között az utasokat autóbuszok viszik előreláthatóan 8 óráig. Az utasoknak 45-50 perces késére kell számítaniuk.

A vonatok közlekedéséről elutazás előtt célszerű előre tájékozódni. A menetrend szerinti közlekedés csak a kora délutáni órákra állhat helyre.

50-120 cm-es friss hó a magyar sípályákon

A hétvége igen kedvezően indul a síelők számára, helyenként akár 120 cm friss hó is várja a síelőket a magyar pályákon.

A síelők.hu péntek reggeli helyzetjelentése szerint Bánkúton 50-55 cm friss hó van, Dobogókőn 20-40 cm, Mátraszentistvánon 80-120 cm. Eplényben a tömörített hó vastagsága 60-70 cm, Kékestetőn 60-90 cm, míg Sátoraljaújhelyen 90-100 cm műhó várja a síelni, szánkózni vágyókat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm