Filléres nyaralás idén Görögországban - csak nem nekünk

2012. február 11. 08:07

Görögország, pontosabban a Görögországba utazók lehetnek az idei nyaralási szezon nyertesei. Egyes előrejelzések szerint ugyanis a balkáni állam szállodái ugyanis az alacsony (vagy a korábbiaknál alacsonyabb) árakkal próbálják majd legyőzni az elmúlt hónapok gazdasági nehézségeit, és visszacsalogatni a turistákat.

A korábbi évekhez képest jelentős árcsökkenést prognosztizál az idei szezonra a görög szállásadóknál a Tripadvisor, a világ egyik legismertebb utazási honlapja. A portál kilenc kedvelt görög desztináció árait hasonlította össze, és arra a következtetésre jutott, hogy 2012-ben szinte mindegyik üdülőhelyen csökkennek az árak a tavalyihoz képest.

A legnagyobb csökkenés Korfu esetében mutatkozik, ahol 20 százalékkal olcsóbbak a szállodai szobák. A szakportál azt jósolja, az alacsony árak komoly lökést adhatnak a görög turizmusnak, ami így akár nyertesen (vagy más gazdasági ágakhoz képest sokkal kisebb veszteséggel) is kijöhet a jelenlegi helyzetből.

Malév-csőd: nem esnek kétségbe az utazási irodák
A MUISZ az idei szezonra vonatkozóan azzal számol, hogy nem éri kár a nyári charterutasokat a Malév leállása kapcsán, mivel már elkezdték az átfoglalásokat - közölte Molnár Gabriella, a szervezet elnöke.

Molnár Gabriella azt mondta: az eset az utazási csomagok esetében vis maiornak tekinthető, így az utazási irodákat nem terheli felelősség vagy visszatérítési kötelezettség. Hangsúlyozta: az irodáknak azonban nem érdeke, hogy ne szervezzék meg az utakat, ezért mindent megtesznek, hogy lehetőleg hasonló kondíciókkal el tudjanak utazni az ügyfelek.


Nekünk valószínűleg nem lesz olyan olcsó

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) tavalyi összesítése szerint Olaszország és különösen Horvátország iránt erősödött az érdeklődés a magyar utazók körében, a repülős utaknál Görögország és Spanyolország értékesítése alakult jól, a legsikeresebb azonban Törökország volt. Az idei év egyik fontos kérdése lehet, hogy a repülőtársaságok indítanak-e járatokat Görögországba: úgy tűnik azonban, hogy több légitársaság is felvette az úticélok közé a görög nyaralóhelyeket.

Nem lettek, és valószínűleg nem lesznek észrevehetően olcsóbbak a görög szálláshelyek a magyar utazók számára - mondta a Pénzcentrum.hu-nak Kiss Péter, a Görögországra specializálódott Apollon Travel értékesítési vezetője. Elsősorban azért, mert az árcsökkenés a 3-4 csillagos szállodáknál mutatkozik meg számottevően - ezeket pedig a magyar nyaralók közül nem választják túl sokan. Másrészt a forint a tavalyi árfolyammal összemérve még mindig gyengének számít az euróhoz képest, az árfolyam pedig az egyik legfontosabb tényező a foglalásoknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiss Péter szerint továbbra is az apartmant, illetve a 2-3 csillagos szállodákat részesítik előnyben a magyar utazók, és egyértelműen a szervezett utak a népszerűbbek az egyéni utazással szemben.

Érdemes lehet várni a foglalással

A görög gazdasággal kapcsolatosan több bizonytalanságot is érdemes figyelembe venni az utazási döntés előtt. A görögök éppen két sorsdöntő tárgyalás vége felé járnak, amelyekkel elhárítható az államcsőd veszélye. (Az egyiket az EU-IMF-EKB trojkával folytatják a 130-145 milliárd eurós segélycsomag folyósításáról, a másikat a piaci hitelezőkkel az adósságelengedés mértékéről és módjáról.) Ezek kimenete nagyban befolyásolja a görög gazdaság stabilitását, vagy akár az euróövezetből való kilépés lehetőségét is.


Március elejére-közepére várhatóan kiderül, hogy ezek a tárgyalások sikerrel zárulnak-e - mondta lapunknak Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője. Épp ezért - legyenek bár jelenleg is kecsegtetőek a görög utazási ajánlatok- érdemes lehet legalább tavaszig várni a foglalással, hiszen jelenleg még sok a kérdőjel a balkáni állam pénzügyi stabilitásával kapcsolatban - ez pedig komolyan érintheti a turizmust, így a szállodák helyzetét is.

Az elemző szerint jelen pillanatban annak a kockázatát is érdemes mérlegelni, hogy az előfoglalás keretében átutalással foglaljunk nyárra szállást Görögországba, mivel az instabilnak mondható pénzügyi helyzet miatt az ottani bankok is jelenthetnek kockázatot.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem