-4 °C Budapest

Filléres nyaralás idén Görögországban - csak nem nekünk

2012. február 11. 08:07

Görögország, pontosabban a Görögországba utazók lehetnek az idei nyaralási szezon nyertesei. Egyes előrejelzések szerint ugyanis a balkáni állam szállodái ugyanis az alacsony (vagy a korábbiaknál alacsonyabb) árakkal próbálják majd legyőzni az elmúlt hónapok gazdasági nehézségeit, és visszacsalogatni a turistákat.

A korábbi évekhez képest jelentős árcsökkenést prognosztizál az idei szezonra a görög szállásadóknál a Tripadvisor, a világ egyik legismertebb utazási honlapja. A portál kilenc kedvelt görög desztináció árait hasonlította össze, és arra a következtetésre jutott, hogy 2012-ben szinte mindegyik üdülőhelyen csökkennek az árak a tavalyihoz képest.

A legnagyobb csökkenés Korfu esetében mutatkozik, ahol 20 százalékkal olcsóbbak a szállodai szobák. A szakportál azt jósolja, az alacsony árak komoly lökést adhatnak a görög turizmusnak, ami így akár nyertesen (vagy más gazdasági ágakhoz képest sokkal kisebb veszteséggel) is kijöhet a jelenlegi helyzetből.

Malév-csőd: nem esnek kétségbe az utazási irodák
A MUISZ az idei szezonra vonatkozóan azzal számol, hogy nem éri kár a nyári charterutasokat a Malév leállása kapcsán, mivel már elkezdték az átfoglalásokat - közölte Molnár Gabriella, a szervezet elnöke.

Molnár Gabriella azt mondta: az eset az utazási csomagok esetében vis maiornak tekinthető, így az utazási irodákat nem terheli felelősség vagy visszatérítési kötelezettség. Hangsúlyozta: az irodáknak azonban nem érdeke, hogy ne szervezzék meg az utakat, ezért mindent megtesznek, hogy lehetőleg hasonló kondíciókkal el tudjanak utazni az ügyfelek.


Nekünk valószínűleg nem lesz olyan olcsó

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) tavalyi összesítése szerint Olaszország és különösen Horvátország iránt erősödött az érdeklődés a magyar utazók körében, a repülős utaknál Görögország és Spanyolország értékesítése alakult jól, a legsikeresebb azonban Törökország volt. Az idei év egyik fontos kérdése lehet, hogy a repülőtársaságok indítanak-e járatokat Görögországba: úgy tűnik azonban, hogy több légitársaság is felvette az úticélok közé a görög nyaralóhelyeket.

Nem lettek, és valószínűleg nem lesznek észrevehetően olcsóbbak a görög szálláshelyek a magyar utazók számára - mondta a Pénzcentrum.hu-nak Kiss Péter, a Görögországra specializálódott Apollon Travel értékesítési vezetője. Elsősorban azért, mert az árcsökkenés a 3-4 csillagos szállodáknál mutatkozik meg számottevően - ezeket pedig a magyar nyaralók közül nem választják túl sokan. Másrészt a forint a tavalyi árfolyammal összemérve még mindig gyengének számít az euróhoz képest, az árfolyam pedig az egyik legfontosabb tényező a foglalásoknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiss Péter szerint továbbra is az apartmant, illetve a 2-3 csillagos szállodákat részesítik előnyben a magyar utazók, és egyértelműen a szervezett utak a népszerűbbek az egyéni utazással szemben.

Érdemes lehet várni a foglalással

A görög gazdasággal kapcsolatosan több bizonytalanságot is érdemes figyelembe venni az utazási döntés előtt. A görögök éppen két sorsdöntő tárgyalás vége felé járnak, amelyekkel elhárítható az államcsőd veszélye. (Az egyiket az EU-IMF-EKB trojkával folytatják a 130-145 milliárd eurós segélycsomag folyósításáról, a másikat a piaci hitelezőkkel az adósságelengedés mértékéről és módjáról.) Ezek kimenete nagyban befolyásolja a görög gazdaság stabilitását, vagy akár az euróövezetből való kilépés lehetőségét is.


Március elejére-közepére várhatóan kiderül, hogy ezek a tárgyalások sikerrel zárulnak-e - mondta lapunknak Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője. Épp ezért - legyenek bár jelenleg is kecsegtetőek a görög utazási ajánlatok- érdemes lehet legalább tavaszig várni a foglalással, hiszen jelenleg még sok a kérdőjel a balkáni állam pénzügyi stabilitásával kapcsolatban - ez pedig komolyan érintheti a turizmust, így a szállodák helyzetét is.

Az elemző szerint jelen pillanatban annak a kockázatát is érdemes mérlegelni, hogy az előfoglalás keretében átutalással foglaljunk nyárra szállást Görögországba, mivel az instabilnak mondható pénzügyi helyzet miatt az ottani bankok is jelenthetnek kockázatot.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?