13 °C Budapest

Megérkezett a havazás, sok helyen erős hófúvással

Pénzcentrum
2012. február 4. 12:05

Hófúvás miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Somogy megye egyes térségeire másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapján szombat délelőtt elérhető tájékoztatás szerint például Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeghalom, Keszthely és Balatonlelle környékén is erős hófúvásra kell számítani.

A figyelmeztető előrejelzésben azt írták, hogy az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók.

Minden út járható

Az Útinform szombat reggeli tájékoztatása szerint minden út járható az országban, elzárt település nincs.

Az Útinform közlése szerint a Dunántúl déli és középső részén, a Duna-Tisza közén és az Alföldön esik vagy szállingózik a hó, Békés és Hajdú-Bihar megyében intenzíven havazik. A csapadékos helyeken az átfagyott burkolaton megmarad a hó. A fő- és alsóbb rendű úthálózat egyaránt havas, letaposott havas, Pest megye déli felén, valamint Jászberény és Heves környékén pedig latyakos. Baranya megyében már a kötelező hólánchasználatra vonatkozó táblákat helyezik ki.

Az autópályák közül az M5-ös Kecskemét utáni szakaszán, az M6-os Tolna és Baranya megyei részén, valamit az M7-es Balatonhoz közeli területein is hó van a burkolaton.

Mivel nagyon hideg van, a sózás nem fejti ki hatását, így az útburkolat állapotában nem várható jelentős javulás - figyelmeztet az Útinform, majd a rendőrséghez hasonlóan arra kéri az embereket, hogy csak az induljon útnak, aki semmiképpen nem tudja elhalasztani utazását.

BKV: nagyobb havazás okozhat zavarokat

Rendben elindultak a BKV járatai a fővárosban - tudatta szombat délelőtt közös közleményben a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt.

Mint írták, mindent megtesznek azért, hogy a fővárosban és agglomerációjában a hideg téli időjárás ellenére is rendben közlekedjenek a járművek, ettől függetlenül azonban a havazás okozhat nagyobb forgalmi zavarokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Rendszeresen ellenőrzik a váltók és a váltófűtés működését, a felső vezeték állapotát, felülvizsgálják a műhelycsarnokok, a szolgálati helyek, a vezetőfülkék, valamint az utasterek fűtőberendezéseit. A buszoknál folyamatosan ellenőrzik a fagyálló- és hűtőfolyadékot, az ablaktörlőket, az akkumulátorokat, víztelenítik a levegős rendszereket, a járművezetőket pedig felkészítették a téli körülmények közötti közlekedés veszélyeire - sorolták az intézkedéseket.

Folyamatos az együttműködés a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel, amelynek szóró munkagépei síkosságmentesítik a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat és a megállóhelyeket. Ha az időjárás megkívánja, a metró felszíni részein, a HÉV- és a villamosvonalakon "hótörő menetek" indulnak majd üzemszünetekben - közölték.

Mindezek ellenére a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV arra hívja fel az utasok figyelmét, hogy utazásukat körültekintően szervezzék meg, és vegyék figyelembe az időjárás okozta késéseket, esetleges járatkimaradásokat.

MÁV: egyelőre nincs nagyobb fennakadás

Egyelőre nem okoz nagyobb fennakadást a vasúti közlekedésben a zord téli időjárás, ott azonban, ahol nagyobb mennyiségű hó esett, már előfordulnak késések, így elsősorban Békéscsaba és Püspökladány térségében - közölte a MÁV Zrt. társasági kommunikációs osztályvezetője szombat délelőtt az MTI-vel.

Hackl Mónika elmondta: szombatra menetrend-változtatást vezettek be, amely azt jelenti, hogy csak a menetrendben hópehellyel jelölt, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok járnak. Mivel azonban szombati menetrend lenne érvényben, ez a változtatás viszonylag kisebb mértékű módosulást jelent, s csak néhány százalékkal kevesebb vonat közlekedik - tette hozzá, arra kérve az utasokat, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak.

A legnagyobb "küzdelem" a váltók környékén zajlik, hiszen azok állítását nehezíti a hóesés, a szél pedig a letakarítás után is újra és újra visszahordja a havat. Ezért a vasúttárság több száz munkatársa teljesít szolgálatot ezekben a napokban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm