Hatalmas tömeg a magyar boltokban pénteken

Pénzcentrum
2012. február 3. 17:23

Talán keveseknek jut eszébe, hogy a hideg, a hó és a szeles idő miatt nehezebb lesz vásárolni is a következő napokban, hiszen még a közeli boltig sem lehet zord időben csúszkálás mentesen eljutni, szélsőséges viszonyok között pedig kimozdulni sem lehet.

A Pénzcentrum.hu információi szerint több magyar hipermarketben hatalmas tömeg alakult ki péntek délután - még az ilyenkor szokásos hónap eleji, hétvégi nagybevásárláshoz képest is sokkal többen vannak, jelentős sorok alakultak ki a pénztárak előtt.

A vásárlók leginkább a hideg idő és a havazás miatt tartalékolnak, például kenyeret, tejet, cukrot, tojást, konzerveket vásárolnak. Információink szerint egyes üzletekben már most hiány alakult ki például zöldségekből, sok üzletben nagy a torlódás a húspultoknál, felvágottaknál is.

Olvasóriporterünk fotója a soroksári Auchanban készült (Fotó: Varga Judit)

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tájékoztatása szerint a kereskedők a következőkkel számolnak a nagy havazás előtt:

Az üzletek jelenleg bőséges készletekkel rendelkeznek, de szélsőséges időjárási körülmények között egyes árucikkek pótlása az üzletek polcain akadozhat a nehezebben megközelíthető településeken. A boltosok felkészültek arra, hogy a hosszabban eltartható élelmiszerek jobban fogynak, ezekből tartalékolnak a vásárlók. Az üzletek előtt és a bevásárlóközpontok parkolóiban megpróbálják eltakarítani havat.

Az OKSZ tájékoztatása szerint ügyelni kell arra is, hogy egyes élelmiszereknek, kozmetikumoknak, vegyi áruknak, vagy éppen műszaki cikkeknek árt a fagy. Így például különösen érzékenyek a zöldségek, gyümölcsök (például a banán), a frissáruk java része. A fagyási sérülések egyes esetekben látszanak is, az elszíneződés és az állományváltozás nyomán. A hőtasak nem csak a kihűléstől, hanem a fagytól is óv.

Mire ügyeljen a vásárló?

Célszerű a vásárlás után mielőbb hazavinni és azonnal a meleg lakásba becipelni a megvett árucikkeket, bármiről is legyen szó. A autó csomagtartója nem mindig helyettesíti sem a hűtőszekrényt, sem a melegedőt.

Műszaki cikket nem tanácsos a hidegből meleg szobába érve azonnal bekapcsolni, érdemes egy órát várni vele.

Fagyos időkben és kánikulában egyaránt gyorsan, akár egyik napról a másikra változnak a fogyasztói szokások, több tekintetben hasonlóan:

Az elmúlt napokban - a hőmérő higanyszálának zsugorodásával és a nagy havazást, hideget előrevetítő híradások megszaporodásával - már jobban fogytak a tartós élelmiszerek, továbbá a téli holmik és sportszerek.

Van, amit előre megveszünk (például bespájzolunk egyes élelmiszerekből, kánikulában sörből, üdítőből, hóvihar előtt tartós tejből, kenyérből, lisztből, tojásból).

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58