0 °C Budapest

Kátyúveszély: így úszhatod meg a tízezres számlákat

Pénzcentrum
2012. január 26. 15:15

Országszerte ezerszámra találhatók balesetveszélyes aszfaltgödrök, amelyeket gyakran a legóvatosabb közlekedéssel sem lehet elkerülni. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ilyenkor ne mi magunk fizessük ki a gyakran több tízezer forintra rúgó számlát?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Elvileg a kátyúkárért az adott útszakasz kezelője (településen belül az önkormányzat vagy annak fenntartó cége, országúton a Magyar Közút Zrt.) tartozik kártérítési felelősséggel - tájékoztat Sebestyén László, a Genertel értékesítési igazgatója. - A tapasztalatok szerint azonban a bejelentők mintegy felének elutasítják a kárigényét. Az elutasítás oka a legtöbb esetben az egyértelmű bizonyíthatóság hiánya. De kizáró ok az adott útszakaszon érvényes sebességkorlátozás be nem tartása is, sőt, az üzemeltetőt már az is mentesítheti a felelősség alól, ha kihelyezett egy, a kátyúra figyelmeztető táblát."

A bizonyíthatóság érdekében érdemes minél több olyan fotót készíteni, ami egyértelműen beazonosíthatóvá teszi a balesetet. Sokat segíthet egy-két szemtanú szerzése, komolyabb károk esetén akár rendőrségi jegyzőkönyvet is érdemes lehet felvetetni.

Biztosítási fedezet kátyúkárra is?

Sok utánajárástól kímélheti meg az autóst, ha rendelkezik kátyúkárra is biztosítással: ilyenkor a biztosító kifizeti az autós igazolt kárát, és utólag rendezi el a kártérítést az adott útszakasz kezelőjével.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A casco erre a célra nem alkalmas, mivel a kátyúkárok általában az önrész nagyságát sem érik el - hívja fel a figyelmet a Genertel. Ugyan egyelőre csak egy piaci szereplő önálló biztosítást kátyúkár esetére, kiegészítő biztosításként már több társaság kínál kátyú- és defektbiztosítást: van ahol a kötelező mellé köthető külön díj mellett, másutt a karambolos töréskárokat térítő, önrészmentes minicasco-szolgáltatás csomagja egészülhet ki ilyen fedezettel. Érdemes a biztosítónknál megérdeklődni, kátyúkárra is kiterjed-e a szerződésünk, és ha nem, milyen feltételekkel lehet arra is kiterjeszteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06