2 °C Budapest

De hova tűntek a külföldi rendszámok?

Pénzcentrum
2012. január 22. 15:05

A tavalyi év második felében, illetve 2012. január 1-vel életbe lépett szigorított szabályozás következtében január elején feltűnően csökkent a külföldi rendszámú járművek aránya a budapesti közlekedésben. Hova tűntek ezek az autók, és mi lett, lesz velük?

A jogalkotó szándéka szerint a magyarországi tartózkodási engedéllyel, lakcímkártyával rendelkező személyek külföldi rendszámú autót belföldön, kevesebb mint egy napig, azaz kevesebb mint 24 órát használhatnak megfelelő dokumentációval alátámasztott átadás-átvétel esetén. A használat jogszerűségét a gépjárművezetőnek kell igazolni. Az iratból meg kell tudni állapítani, hogy Magyarországon mennyi időt engedélyezett a gépjármű üzembentartója. Ha az átadott irat nem alkalmas arra, hogy az átadási időt jogszerűen igazolja, akkor szankcionálható.

Kivételt képez ez alól a lízingelt, bérelt autó, amennyiben a magyarországi használat idejére esedékes regisztrációs adót megfizetik utána. Az adó megfizetése esetén, erről az adóhatóság állít ki igazolást. Az egyik osztrák autókölcsönző folyamatosan a kinti készletével - és az ott regisztrált autóival - gazdálkodik Magyarországon is. Ők nem kívántak nyilatkozni arról, hogyan felelnek meg a hazai előírásoknak.

A külföldi ideiglenes - pl. export - rendszámok, illetve a rövid távú - néhány napos - bérlet esetén alkalmazandó hatósági eljárásról, melyre különleges, Magyarországon nem elérhető autók esetében is sor kerülhet, az ORFK illetékeseitől egyelőre nem adtak bővebb tájékoztatást.

 

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?