16 °C Budapest

De hova tűntek a külföldi rendszámok?

Pénzcentrum
2012. január 22. 15:05

A tavalyi év második felében, illetve 2012. január 1-vel életbe lépett szigorított szabályozás következtében január elején feltűnően csökkent a külföldi rendszámú járművek aránya a budapesti közlekedésben. Hova tűntek ezek az autók, és mi lett, lesz velük?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jogalkotó szándéka szerint a magyarországi tartózkodási engedéllyel, lakcímkártyával rendelkező személyek külföldi rendszámú autót belföldön, kevesebb mint egy napig, azaz kevesebb mint 24 órát használhatnak megfelelő dokumentációval alátámasztott átadás-átvétel esetén. A használat jogszerűségét a gépjárművezetőnek kell igazolni. Az iratból meg kell tudni állapítani, hogy Magyarországon mennyi időt engedélyezett a gépjármű üzembentartója. Ha az átadott irat nem alkalmas arra, hogy az átadási időt jogszerűen igazolja, akkor szankcionálható.

Kivételt képez ez alól a lízingelt, bérelt autó, amennyiben a magyarországi használat idejére esedékes regisztrációs adót megfizetik utána. Az adó megfizetése esetén, erről az adóhatóság állít ki igazolást. Az egyik osztrák autókölcsönző folyamatosan a kinti készletével - és az ott regisztrált autóival - gazdálkodik Magyarországon is. Ők nem kívántak nyilatkozni arról, hogyan felelnek meg a hazai előírásoknak.

A külföldi ideiglenes - pl. export - rendszámok, illetve a rövid távú - néhány napos - bérlet esetén alkalmazandó hatósági eljárásról, melyre különleges, Magyarországon nem elérhető autók esetében is sor kerülhet, az ORFK illetékeseitől egyelőre nem adtak bővebb tájékoztatást.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?