18 °C Budapest

Nem mindenhol jó a kötelező, figyelj ha átlépsz a határon

MTI
2012. január 17. 09:32

A balkáni térségbe utazó autósok a különböző országokban eltérő szabályozással találkozhatnak a kötelező gépjármű-felelelősségbiztosítás elfogadásában, derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tájékoztatójából, amely a legutóbbi Hivatalos Értesítőben jelent meg.

Bosznia-Hercegovina és Macedónia területén elfogadják a kgfb-t, amelynek meglétét a magyar forgalmi rendszám és az ovális mezőben lévő H betű is igazolja, Koszovóban azonban csak a belépéskor megváltott határbiztosítás érvényes. Erre mindaddig szükség lesz, amíg Koszovó az ENSZ által is elismert független állammá válik, ami feltétele a tagfelvételnek a nemzetközi Zöldkártya Rendszerbe.

A Zöldkártya Rendszerhez tartoznak Európa országai, valamint Irán, Izrael, Marokkó, Tunézia, valamint a volt Szovjetunió utódállamai közül Belarusz, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia, Oroszország és Ukrajna. A rendszerhez tartozó országok gépjárműveinek üzembentartói, az adott országra érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk meglétét a zöldkártyával igazolják.

Az egyezményben részes legtöbb ország a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolásául - a zöldkártya helyettesítéseként - kölcsönösen elfogadja a forgalmi rendszámot és a gépjárművön ovális mezőben külön elhelyezett országjelzést. Az európai rendszámmal ellátott járműveken - az EU területén - további jelzésre nincs szükség.

A PSZÁF ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy minden esetben kötelező kiváltani a zöldkártyát, ha Albániába, Belaruszba, Iránba, Izraelbe, Marokkóba, Moldáviába, Oroszországba, Törökországba, Tunéziába vagy Ukrajnába utazunk, és javasolt az okmány Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Málta, Montenegró, Nagy-Britannia és Észak-Írország, valamint Szerbia esetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 29. 06:44
Archívumunkból (2015) A VÉLETLEN SZEREPE A BEFEKTETÉSEKBEN Úgy születtünk, hogy nem szeretjük a bizo...
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30