14 °C Budapest

Egyelőre megmenekült a BKV

Pénzcentrum
2012. január 25. 12:04

Ideiglenesen biztosan megmenekült a BKV a csődtől, mivel a szerdai közgyűlésen megszavazták a 9 milliárd tulajdonosi kölcsönt és 6 milliárd közszolgáltatási ellentételezést a BKV-nak.

Mintegy hatvan előterjesztést tárgyal meg január 25-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A BKV-nak nyújtandó tulajdonosi hitelről, valamint a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról is döntés születhet. Határozhatnak az elektronikus jegyrendszer fokozatos bevezetéséről, valamint arról is, hogy HÉV- és metróállomások mellett összesen hét P+R parkolót alakítanak ki.

11 óra magasságában szavazta meg Közgyűlés, hogy 9 milliárd tulajdonosi kölcsönt és 6 milliárd közszolgáltatási ellentételezést ad a főváros a BKV-nak. A Közgyűlés 20 igen, 1 nem szavazattal, 11 tartózkodással döntött a Fővárosi Közgyűlés. (A kölcsönt a BKV-nak április 30-ig kell visszafizetnie.) A főváros kötelezettséget vállalt, hogy az idei költségvetésben 10 milliárd működési forrást biztosít a közösségi közlekedésre, ezen belül 6 milliárdot a BKV javára.

A döntés szerint az idei költségvetésben az intézményi működési kiadások 10 százalékát zárolják, amíg a BKV finanszírozása kérdésében a kormánnyal zajló tárgyalások eredményesen lezárulnak. Az áprilisban lejáró közszolgáltatási szerződést a BKV-val pedig úgy fogják megújítani, hogy a mai, indokolt szolgáltatási színvonal és szint legyen annak a kiindulási alapja. A közgyűlés egyben felkérte a főpolgármestert, hogy a 2012-es BKV-hitelek megújítása érdekében a szükséges állami garancia biztosítása céljából járjon el.

Ezt követően a Közgyűlés 30 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta a jegyrendszer megreformálásáról szóló javaslatot, miszerint fokozatosan bevezetik Bp-en az elektronikus jegyrendszert.

Több lépésben vezetnék be az új rendszert, a Budapesti Közlekedési Központ egy több mint háromszáz oldalas tanulmánya alapján. Első lépésként a bérleteket kártyákra cserélnék. A bérlet a gyakorlatban hasonlóan működik majd, mint egy bankkártya. Emellett lehetőség lesz a helyszínen is jegyet, vagy bérletet vásárolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az időalapú jegyet 2013-tól vezetnék be, amely korlátlan átszállást biztosít majd a meghatározott időhatárokon belül. A harmadik ütemben a metróknál teljesen, a HÉV-eknél részben automatizált be- és kiléptető kapuk váltják majd fel 2015-ben az ellenőröket. Végül bevezetik az érintés nélküli bankkártyás fizetést; bankkártyák, vagy mobiltelefonok segítségével külön kártya kiváltása és az ehhez tartozó ügyintézés nélkül, utólagos fizetéssel lehet majd utazni. 

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem