Egyelőre megmenekült a BKV

Pénzcentrum
2012. január 25. 12:04

Ideiglenesen biztosan megmenekült a BKV a csődtől, mivel a szerdai közgyűlésen megszavazták a 9 milliárd tulajdonosi kölcsönt és 6 milliárd közszolgáltatási ellentételezést a BKV-nak.

Mintegy hatvan előterjesztést tárgyal meg január 25-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A BKV-nak nyújtandó tulajdonosi hitelről, valamint a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról is döntés születhet. Határozhatnak az elektronikus jegyrendszer fokozatos bevezetéséről, valamint arról is, hogy HÉV- és metróállomások mellett összesen hét P+R parkolót alakítanak ki.

11 óra magasságában szavazta meg Közgyűlés, hogy 9 milliárd tulajdonosi kölcsönt és 6 milliárd közszolgáltatási ellentételezést ad a főváros a BKV-nak. A Közgyűlés 20 igen, 1 nem szavazattal, 11 tartózkodással döntött a Fővárosi Közgyűlés. (A kölcsönt a BKV-nak április 30-ig kell visszafizetnie.) A főváros kötelezettséget vállalt, hogy az idei költségvetésben 10 milliárd működési forrást biztosít a közösségi közlekedésre, ezen belül 6 milliárdot a BKV javára.

A döntés szerint az idei költségvetésben az intézményi működési kiadások 10 százalékát zárolják, amíg a BKV finanszírozása kérdésében a kormánnyal zajló tárgyalások eredményesen lezárulnak. Az áprilisban lejáró közszolgáltatási szerződést a BKV-val pedig úgy fogják megújítani, hogy a mai, indokolt szolgáltatási színvonal és szint legyen annak a kiindulási alapja. A közgyűlés egyben felkérte a főpolgármestert, hogy a 2012-es BKV-hitelek megújítása érdekében a szükséges állami garancia biztosítása céljából járjon el.

Ezt követően a Közgyűlés 30 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta a jegyrendszer megreformálásáról szóló javaslatot, miszerint fokozatosan bevezetik Bp-en az elektronikus jegyrendszert.

Több lépésben vezetnék be az új rendszert, a Budapesti Közlekedési Központ egy több mint háromszáz oldalas tanulmánya alapján. Első lépésként a bérleteket kártyákra cserélnék. A bérlet a gyakorlatban hasonlóan működik majd, mint egy bankkártya. Emellett lehetőség lesz a helyszínen is jegyet, vagy bérletet vásárolni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az időalapú jegyet 2013-tól vezetnék be, amely korlátlan átszállást biztosít majd a meghatározott időhatárokon belül. A harmadik ütemben a metróknál teljesen, a HÉV-eknél részben automatizált be- és kiléptető kapuk váltják majd fel 2015-ben az ellenőröket. Végül bevezetik az érintés nélküli bankkártyás fizetést; bankkártyák, vagy mobiltelefonok segítségével külön kártya kiváltása és az ehhez tartozó ügyintézés nélkül, utólagos fizetéssel lehet majd utazni. 

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?