12 °C Budapest

A BKV is tud róla: illegális árusok, hamis jegyek az aluljárókban

2012. január 16. 05:22

Illegálisan árulnak BKV-jegyeket azok az árusok, akik az elmúlt hónapokban, években jelentek meg több fővárosi aluljáróban. A BKV tud a problémáról, de a legfontosabb kérdés, hogy honnan származnak a jegyek.


Illegális jegyárusok jelentek meg a budapesti aluljárókban az elmúlt hónapokban, években. Az árusok mindenféle engedély, számla nélkül, zsebből adják a BKV-jegyeket: elsősorban a turistákat veszik célba, és olyan forgalmas, belvárosi megállóknál dolgoznak, mint a Nyugati pályaudvar, vagy a Deák Ferenc tér. Az árusok gyakori módszere, hogy a (sokszor nem működő) jegykiadó automatáknál "csapnak le" az utasokra, de kihasználják azt az időszakot is, amikor a jegypénztárak már zárva tartanak, vagy amikor hosszú a sor előttük.

Egy, a Deák téren dolgozó jegyárus a Pénzcentrum.hu kérdésére beismerte, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkezik, de mint hozzátette, nem kell aggódni a jegyek miatt, hiszen "minden le van rendezve". Kérdés persze, hogy a zugárusok honnan szerzik a jegyeket, és miért éri meg nekik az értékesítés.

Százezrek blicceltek a BKV járművein
Összesen 361 ezer bliccelőt büntettek meg a BKV ellenőrei tavaly Budapesten; az érvényes jegy és bérlet nélkül közlekedők összesen nyolcszázmillió forintnyi pótdíjat fizettek be.

2011-ben az alappótdíj összege 12 ezer forint volt. Ennek az összegnek csak a felét kellett befizetnie azoknak, akik a helyszínen rendezték a bírságot. Ezzel a lehetőséggel a bliccelők tíz százaléka élt, húsz százalékuk pedig harminc napon belül rendezte a tartozását. A társaság tapasztalata szerint a befizetők több mint háromnegyede él az utólagos bérletbemutatás lehetőségével.

Magyar Nemzet/MTI


A BKV tud róla

A BKV Zrt-hez már több bejelentés is érkezett az illegális jegyárusokra vonatkozóan - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a közlekedési társaság. Tavaly is tettek rendőrségi feljelentést ez ügyben, de a közelmúltban érkezett utaspanaszok egy újabb feljelentés megküldését tették indokolttá - ennek jelenleg is folyik az előkészítése.

Mint lapunknak küldött válaszlevelükben írják, azon kívül, hogy a társaság a feljelentést már korábban is megküldte a rendőrségnek, és a jövőben is hasonlóképpen kíván eljárni illegális jegyárusítás gyanújának felmerülése esetén, a BKV Zrt-vel szerződésben álló biztonsági cég bejárati jegyellenőrzést végző őrei a helyszínen is igyekeznek megtenni a szükséges intézkedéseket az utasok érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vásárlók ugyanakkor gyakran visszakövetelik a pénzüket az árusoktól, miután az őrök felhívják a figyelmüket arra, hogy az a jegy, amit a szemük láttára vásároltak meg, feltehetően hamis. Ezen bevételkiesés miatt az illegális jegyárusok már többször életveszélyesen megfenyegették az adott metróállomásokon dolgozó őröket. A BKV szerint a biztonsági őrök a rendőrség felé minden esetben jelzik a problémát, de a vállalatnál tervezik a közterület-felügyelők bevonását is, akik hatásosan léphetnek fel az engedély nélküli, közterületen történő árusítással kapcsolatban.

De honnan a jegy?

A BKV arról nem rendelkezik információkkal, hogy milyen forrásból szerezhetik be az árusok a jegyeket, és hogy miért tudják olcsóbban adni a hivatalos árnál. Mint írják, feltételezhető, hogy az illegális jegyárusok az utasoktól veszik meg/kérik el az általuk már nem használt, lejárt érvényességű jegyeket, amelyekről vegyi eljárással eltávolítják az érvényességi időt jelző bélyegzést. Így adják tovább a gyanútlan utasoknak hivatalos áron vagy annál olcsóbban.

Ezt igazolhatja az az adat is, mely szerint az elmúlt hónapokban az év első feléhez viszonyítva több mint kétszeresére emelkedett az ismerté vált hamis értékcikkel utazók/utazást megkísérlők száma.

A BKV Zrt. és a biztonsági őrök munkáltatója is elutasítja azt a feltevést, miszerint a biztonsági őröknek bármilyen érdeke is fűződne ahhoz, hogy a "mosott" jeggyel utazókat beengedje a metróállomás területére. Az illegális jegyárusítás nyíltan, az aluljárókban zajlik. A legtöbb ilyen jellegű illegális tevékenység - a biztonsági őrök tapasztalatai szerint - a Nyugati pályaudvari, a Deák téri, a Kálvin téri metróállomásoknál, illetve a Ferenciek terénél fordul elő, ahol sok a külföldi turista, mivel az illegális jegyárusok elsősorban őket célozzák meg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm