0 °C Budapest

A BKV is tud róla: illegális árusok, hamis jegyek az aluljárókban

2012. január 16. 05:22

Illegálisan árulnak BKV-jegyeket azok az árusok, akik az elmúlt hónapokban, években jelentek meg több fővárosi aluljáróban. A BKV tud a problémáról, de a legfontosabb kérdés, hogy honnan származnak a jegyek.


Illegális jegyárusok jelentek meg a budapesti aluljárókban az elmúlt hónapokban, években. Az árusok mindenféle engedély, számla nélkül, zsebből adják a BKV-jegyeket: elsősorban a turistákat veszik célba, és olyan forgalmas, belvárosi megállóknál dolgoznak, mint a Nyugati pályaudvar, vagy a Deák Ferenc tér. Az árusok gyakori módszere, hogy a (sokszor nem működő) jegykiadó automatáknál "csapnak le" az utasokra, de kihasználják azt az időszakot is, amikor a jegypénztárak már zárva tartanak, vagy amikor hosszú a sor előttük.

Egy, a Deák téren dolgozó jegyárus a Pénzcentrum.hu kérdésére beismerte, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkezik, de mint hozzátette, nem kell aggódni a jegyek miatt, hiszen "minden le van rendezve". Kérdés persze, hogy a zugárusok honnan szerzik a jegyeket, és miért éri meg nekik az értékesítés.

Százezrek blicceltek a BKV járművein
Összesen 361 ezer bliccelőt büntettek meg a BKV ellenőrei tavaly Budapesten; az érvényes jegy és bérlet nélkül közlekedők összesen nyolcszázmillió forintnyi pótdíjat fizettek be.

2011-ben az alappótdíj összege 12 ezer forint volt. Ennek az összegnek csak a felét kellett befizetnie azoknak, akik a helyszínen rendezték a bírságot. Ezzel a lehetőséggel a bliccelők tíz százaléka élt, húsz százalékuk pedig harminc napon belül rendezte a tartozását. A társaság tapasztalata szerint a befizetők több mint háromnegyede él az utólagos bérletbemutatás lehetőségével.

Magyar Nemzet/MTI


A BKV tud róla

A BKV Zrt-hez már több bejelentés is érkezett az illegális jegyárusokra vonatkozóan - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a közlekedési társaság. Tavaly is tettek rendőrségi feljelentést ez ügyben, de a közelmúltban érkezett utaspanaszok egy újabb feljelentés megküldését tették indokolttá - ennek jelenleg is folyik az előkészítése.

Mint lapunknak küldött válaszlevelükben írják, azon kívül, hogy a társaság a feljelentést már korábban is megküldte a rendőrségnek, és a jövőben is hasonlóképpen kíván eljárni illegális jegyárusítás gyanújának felmerülése esetén, a BKV Zrt-vel szerződésben álló biztonsági cég bejárati jegyellenőrzést végző őrei a helyszínen is igyekeznek megtenni a szükséges intézkedéseket az utasok érdekében.

A vásárlók ugyanakkor gyakran visszakövetelik a pénzüket az árusoktól, miután az őrök felhívják a figyelmüket arra, hogy az a jegy, amit a szemük láttára vásároltak meg, feltehetően hamis. Ezen bevételkiesés miatt az illegális jegyárusok már többször életveszélyesen megfenyegették az adott metróállomásokon dolgozó őröket. A BKV szerint a biztonsági őrök a rendőrség felé minden esetben jelzik a problémát, de a vállalatnál tervezik a közterület-felügyelők bevonását is, akik hatásosan léphetnek fel az engedély nélküli, közterületen történő árusítással kapcsolatban.

De honnan a jegy?

A BKV arról nem rendelkezik információkkal, hogy milyen forrásból szerezhetik be az árusok a jegyeket, és hogy miért tudják olcsóbban adni a hivatalos árnál. Mint írják, feltételezhető, hogy az illegális jegyárusok az utasoktól veszik meg/kérik el az általuk már nem használt, lejárt érvényességű jegyeket, amelyekről vegyi eljárással eltávolítják az érvényességi időt jelző bélyegzést. Így adják tovább a gyanútlan utasoknak hivatalos áron vagy annál olcsóbban.

Ezt igazolhatja az az adat is, mely szerint az elmúlt hónapokban az év első feléhez viszonyítva több mint kétszeresére emelkedett az ismerté vált hamis értékcikkel utazók/utazást megkísérlők száma.

A BKV Zrt. és a biztonsági őrök munkáltatója is elutasítja azt a feltevést, miszerint a biztonsági őröknek bármilyen érdeke is fűződne ahhoz, hogy a "mosott" jeggyel utazókat beengedje a metróállomás területére. Az illegális jegyárusítás nyíltan, az aluljárókban zajlik. A legtöbb ilyen jellegű illegális tevékenység - a biztonsági őrök tapasztalatai szerint - a Nyugati pályaudvari, a Deák téri, a Kálvin téri metróállomásoknál, illetve a Ferenciek terénél fordul elő, ahol sok a külföldi turista, mivel az illegális jegyárusok elsősorban őket célozzák meg.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?