1 °C Budapest

Sokkol a benzinár: ezeket a kutakat jobb, ha elkerülöd

2012. január 8. 08:05

A hazai üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják, s sokakban merülhet fel a kérdés; a környező országokban mi is a helyzet? A Pénzcentrum.hu utánajárt, mennyiért mérik a 95-ös motorbenzin, és a dízel literjét az unió egyes országaiban, főként a jelenlegi forintárfolyamok mellett. Bár lehet, hogy sokan hüledeznek a magyar árakat látva, de van, ahol több mint 500 forintot kérnek el egy liter üzemanyagért.

Mint ahogy arról a Pénzcentrum.hu is beszámolt e hét szerdán bruttó 6 forinttal emelte a MOL a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Az áremelés hatására a benzint átlagosan 411-412 forintos, a gázolajat pedig 434-435 forintos literenkénti áron tankolhatják szerda óta az autósok. Vagyis a benzin ára a mögöttünk álló hét közepén új, soha nem látott magasságba emelkedett, s a gázolaj ára is megközelítette korábban beállított csúcsát.


A hazai üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják, s sokakban merülhet fel a kérdés; a környező országokban mi is a helyzet? Rengeteg magyar él például a határmenti településeken, és akadnak szép számmal, aki az előttünk álló hetekben indulnak síelni-telelni például Ausztriába, Olaszországba, vagy éppen Franciaországba. Egy az Alpok lejtőin található síparadicsom meghódítása akár 2 ezer kilométer is lehet oda-vissza, mely a jelenlegi üzemanyagárakat tekintve akár 80-100 ezer forintba is kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy az üzemanyagköltséghez hozzájönnek még a külföldi autópályamatricák, illetve fizetős utak díjai is.

 


Ahhoz viszont, hogy lássuk, hogyan alakulnak a környező országokban az üzemanyagárak, mindenképp érdemes pár szót ejtenünk a forintárfolyam alakulásáról. A forintárfolyam alakulása körüli nagyfokú bizonytalanság miatt is kifejezetten izgalmas lesz a tavaszig tartó időszak. A friss hírek szerint a kormány hajlandó tárgyalni egy készenléti hitelkeret lehetőségéről az IMF-küldöttséggel. Pénteken napvilágot láttak bizonyos részletek is a feltételeket illetően, ugyanakkor nagy kérdés, hogy hajlandó-e a kormány azokat elfogadni, s ha igen, mikor. A megállapodást megelőzően tehát még lehetnek feszült napok és hetek, ami további forintgyengüléssel járhat. Arról nem is beszélve, hogy a Fitch hitelminősítő pénteki döntése is kártékony hatással lehet a forint árfolyamára, s tovább gyengülhet a magyar fizetőeszköz. Pozitív forgatókönyv esetén azonban a megállapodáshoz közeledve a befektetői bizalom várhatóan határozottan javulni fog, ami végül, akár jelentős forinterősödésben is lecsapódhat.


A jelenlegi árfolyamszintek mellett jól látszik a Magyar Autóklub által január 4-én közzé tett adatokon, hogy a legtöbb környező országban drágábban mérik mind a 95-ös motorbenzin, mind a gázolaj literjét. Az egyik kivétel például dél-keleti szomszédunk Románia, ott mintegy 20 forinttal olcsóbb mind a két üzemanyagfajta. Ausztriában, és Szlovéniában például nagyon hasonló üzemanyagárakkal találkozunk, mint hazánkban, természetesen itt is inkább a mi javunkra dől a mérleg nyelve - már amennyiben az olcsóságot vesszük alapul. Igen meglepő ugyanakkor, hogy Olaszországban például bő 100 forinttal kerül többe egy liter nafta, s a 95-ös benzin esetében Franciaország sem marad le dél-keleti szomszédjától.


Természetesen fontos megjegyezni, hogy árak tekintetében meglepő különbségekkel találkozhatunk az egyes töltőállomásokon, hiszen a kutak árképzése egymástól igen eltérő is lehet. Példaként érdemes megemlíteni az autópályákra telepített benzinkutakat, melyek köztudottan jóval drágábbak kevésbé forgalmas helyen lévő társaiknál. Korábban említettük Olaszország drágaságát üzemanyagok tekintetében, viszont a csizma felső szárán is találhatunk olyan töltőállomásokat, melyek igen jutányosan kínálják az üzemanyag literjét. Sokak által ismert például az észak olasz síparadicsom Bormio és a tőle 20 km-re lévő, szintén kitűnő síelési lehetőségeket és vámmentes övezet lévén igen kedvező vásárlási lehetőségeket (benzin esetében is) is biztosító Livigno.

Külföldre mennél tankolni? De hát a sógorék is hozzánk járnak

A forint folyamatos gyengülésével újra beindult a magyarországi bevásárlóturizmus, naponta több ezer szlovákiai vásárol magyarországi boltokban. A szlovák-magyar határhoz közeleső városokban, főleg Komáromban, Mosonmagyaróváron, Sátorújhelyen és Győrben már jóval karácsony előtt erőteljesen beindult a szlovákiai vásárlók ostroma, mely úgy tűnik, az újévben sem lankad.

A gyenge forint miatt szinte mindent megéri a magyar boltokban megvásárolni. A hírek szerint 100 euró értékű élelmiszervásárlásánál Magyarországon minimum 20 százalékot, azaz húsz eurót (6400 forint) lehet megspórolni. Ugyanez érvényes az elektronikai cikkekre, a tisztítószerekre, a mosóporokra, a ruházatra, és természetesen a benzinre is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?