-4 °C Budapest

Sokkol a benzinár: ezeket a kutakat jobb, ha elkerülöd

2012. január 8. 08:05

A hazai üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják, s sokakban merülhet fel a kérdés; a környező országokban mi is a helyzet? A Pénzcentrum.hu utánajárt, mennyiért mérik a 95-ös motorbenzin, és a dízel literjét az unió egyes országaiban, főként a jelenlegi forintárfolyamok mellett. Bár lehet, hogy sokan hüledeznek a magyar árakat látva, de van, ahol több mint 500 forintot kérnek el egy liter üzemanyagért.

Mint ahogy arról a Pénzcentrum.hu is beszámolt e hét szerdán bruttó 6 forinttal emelte a MOL a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Az áremelés hatására a benzint átlagosan 411-412 forintos, a gázolajat pedig 434-435 forintos literenkénti áron tankolhatják szerda óta az autósok. Vagyis a benzin ára a mögöttünk álló hét közepén új, soha nem látott magasságba emelkedett, s a gázolaj ára is megközelítette korábban beállított csúcsát.


A hazai üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják, s sokakban merülhet fel a kérdés; a környező országokban mi is a helyzet? Rengeteg magyar él például a határmenti településeken, és akadnak szép számmal, aki az előttünk álló hetekben indulnak síelni-telelni például Ausztriába, Olaszországba, vagy éppen Franciaországba. Egy az Alpok lejtőin található síparadicsom meghódítása akár 2 ezer kilométer is lehet oda-vissza, mely a jelenlegi üzemanyagárakat tekintve akár 80-100 ezer forintba is kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy az üzemanyagköltséghez hozzájönnek még a külföldi autópályamatricák, illetve fizetős utak díjai is.

 


Ahhoz viszont, hogy lássuk, hogyan alakulnak a környező országokban az üzemanyagárak, mindenképp érdemes pár szót ejtenünk a forintárfolyam alakulásáról. A forintárfolyam alakulása körüli nagyfokú bizonytalanság miatt is kifejezetten izgalmas lesz a tavaszig tartó időszak. A friss hírek szerint a kormány hajlandó tárgyalni egy készenléti hitelkeret lehetőségéről az IMF-küldöttséggel. Pénteken napvilágot láttak bizonyos részletek is a feltételeket illetően, ugyanakkor nagy kérdés, hogy hajlandó-e a kormány azokat elfogadni, s ha igen, mikor. A megállapodást megelőzően tehát még lehetnek feszült napok és hetek, ami további forintgyengüléssel járhat. Arról nem is beszélve, hogy a Fitch hitelminősítő pénteki döntése is kártékony hatással lehet a forint árfolyamára, s tovább gyengülhet a magyar fizetőeszköz. Pozitív forgatókönyv esetén azonban a megállapodáshoz közeledve a befektetői bizalom várhatóan határozottan javulni fog, ami végül, akár jelentős forinterősödésben is lecsapódhat.


A jelenlegi árfolyamszintek mellett jól látszik a Magyar Autóklub által január 4-én közzé tett adatokon, hogy a legtöbb környező országban drágábban mérik mind a 95-ös motorbenzin, mind a gázolaj literjét. Az egyik kivétel például dél-keleti szomszédunk Románia, ott mintegy 20 forinttal olcsóbb mind a két üzemanyagfajta. Ausztriában, és Szlovéniában például nagyon hasonló üzemanyagárakkal találkozunk, mint hazánkban, természetesen itt is inkább a mi javunkra dől a mérleg nyelve - már amennyiben az olcsóságot vesszük alapul. Igen meglepő ugyanakkor, hogy Olaszországban például bő 100 forinttal kerül többe egy liter nafta, s a 95-ös benzin esetében Franciaország sem marad le dél-keleti szomszédjától.


Természetesen fontos megjegyezni, hogy árak tekintetében meglepő különbségekkel találkozhatunk az egyes töltőállomásokon, hiszen a kutak árképzése egymástól igen eltérő is lehet. Példaként érdemes megemlíteni az autópályákra telepített benzinkutakat, melyek köztudottan jóval drágábbak kevésbé forgalmas helyen lévő társaiknál. Korábban említettük Olaszország drágaságát üzemanyagok tekintetében, viszont a csizma felső szárán is találhatunk olyan töltőállomásokat, melyek igen jutányosan kínálják az üzemanyag literjét. Sokak által ismert például az észak olasz síparadicsom Bormio és a tőle 20 km-re lévő, szintén kitűnő síelési lehetőségeket és vámmentes övezet lévén igen kedvező vásárlási lehetőségeket (benzin esetében is) is biztosító Livigno.

Külföldre mennél tankolni? De hát a sógorék is hozzánk járnak

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A forint folyamatos gyengülésével újra beindult a magyarországi bevásárlóturizmus, naponta több ezer szlovákiai vásárol magyarországi boltokban. A szlovák-magyar határhoz közeleső városokban, főleg Komáromban, Mosonmagyaróváron, Sátorújhelyen és Győrben már jóval karácsony előtt erőteljesen beindult a szlovákiai vásárlók ostroma, mely úgy tűnik, az újévben sem lankad.

A gyenge forint miatt szinte mindent megéri a magyar boltokban megvásárolni. A hírek szerint 100 euró értékű élelmiszervásárlásánál Magyarországon minimum 20 százalékot, azaz húsz eurót (6400 forint) lehet megspórolni. Ugyanez érvényes az elektronikai cikkekre, a tisztítószerekre, a mosóporokra, a ruházatra, és természetesen a benzinre is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?