7 °C Budapest

Egekben a gázolaj ára, 440 forintra is drágulhat

Pénzcentrum
2011. október 25. 15:10

Literenként 430-440 forintra drágulhat januártól a gázolaj. Ez jelentősen megdobja a kisebb kereskedők költségét, így szinte valamennyi termék és szolgáltatás esetében áremelkedést idézhet elő.

Literenként 430-440 forintra nőhet januártól a gázolaj ára a novemberi jövedéki adó emelés, illetve a jövő évi áfaemelés hatására - jelentette ki tegnap a parlamentben a jövő évi adótörvények általános vitájában Kovács Tibor, az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának MSZP-s tagja, korábban olajipari szakember. A képviselő hangsúlyozta: a tetemes árnövekedés versenyhátrányt jelent a hazai vállalkozások számára a környékbeli országokhoz képest.

Nehéz megbecsülni, mennyibe kerül majd jövő év elejétől a gázolaj. A szocialista képviselő által említett ár akkor lehet igaz, ha a világpiaci ár és a dollár/forint árfolyam nem változik - hangsúlyozta a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Az érdekképviselet egyébként - éppen a kiszámíthatatlan piaci környezet miatt - nem készít előrejelzéseket.

Szerdától bruttó 7 forinttal emeli a Mol a gázolaj nagykereskedelmi listaárát, így literenként átlagosan 401 forintot kell majd fizetni a dízel üzemanyagért a kutakon.

KATTINTS! Agyrém! 400 forint felett a dízel literje

November 1-től literenként 13 forinttal emelkedik a gázolaj jövedéki adója, s erre rakódik még a 25 százalékos áfa. Az adóemelés így összességében 16 forinttal dobja meg a gázolaj fogyasztói árát. Január 1-től 27 százalékra nő az általános forgalmi adó, ez literenként 400 forintos üzemanyagárral számolva további 8 forintos áremelkedést generál. Csak az adóemelés miatt így átlagosan 425 forintra nő a gázolaj literenkénti ára. A kutak között már most is literenként 20-25 forintos árkülönbségek vannak, így reális, hogy az adóemelések miatt januártól literenként 440 forintot is kellene fizetni egy liter gázolajért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tetemes áremelkedés óriási költségnövekedést jelent a kisebb fuvarozó cégek számára. A kiélezett piaci versenyben kérdéses, hogy mennyire tudják áthárítani a többletkiadásokat a megrendelőkre. A 7,5 tonna feletti gépjárművekkel szállítmányozók azonban jelentős mértékű kompenzációban részesülnek. Novembertől literenként 19,50 forintot visszaigényelhetnek a befizetett jövedéki adóból. Jövőre ez az összeg 17 forintra csökken, azonban ez még így is jelentős költségtérítés a nagy fuvarozó cégek számára.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem