Így nézne ki jövőre a bérkompenzáció! - Te is pórul járhatsz

Pénzcentrum
2011. október 21. 14:05

A bruttó béremelés miatti munkáltatói költségnövekedés ellentételezésére, nem pedig a nettó keresetcsökkenés elkerülésére helyezi a hangsúlyt a jövő évi kedvezőtlen adó- és járulékváltozások hatásának kompenzációjakor a kormány. Ez a rendszer azonban egyáltalán nem nyújt 100 százalékos garanciát arra, hogy 2012-ben senkinek nem csökken a nettó jövedelme.

A kormány átlagosan 5 százalékos béremelést vár el a jövő évben a munkáltatóktól. Ennek mentén zajlanak az alacsonyabb keresetűeket kedvezőtlenül érintő adóváltozások miatti bérkompenzációra vonatkozó tárgyalások is, amelyekből egyelőre pont az érintetteket, a munkavállalókat képviselő szakszervezeteket hagyták ki.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Pénzcentrum.hu érdeklődésére elmondta: a munkaadók és a kormányzat szóban már megállapodtak a kompenzációról. Ennek lényege, hogy a vállalkozások az 5 százaléknál magasabb béremelés költségének megfelelő összeggel csökkenthetik a költségvetésbe fizetendő járulékterheiket.

Ez a megoldás csak két esetben garancia arra, hogy ne csökkenjen a munkavállalók nettó keresete. Az egyik csoportba a minimálbéresek, a másikba a középfokú végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott garantált minimálbéresek tartoznak - szögezte le érdeklődésünkre Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke. Esetükben ugyanis kötelező lesz felemelni a bért. A Nemzetgazdasági Minisztérium a jövő évre 92 ezer forintos minimálbért, illetve 108 ezer forintos garantált bért irányozna elő. (Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, a nettó keresetcsökkenés megállításához 92 500 forintra kellene emelni a jelenleg 78 ezer forintos minimálbért.)

Az elvárt béremelés a legkisebb kereseteknél 18, a garantált bérnél 15 százalékkal dobja meg a munkáltatók bérköltségét. Vagyis a körvonalazódó bérkompenzációs elképzelések szerint ezeknél a jövedelmeknél a 13, illetve a 10 százalékos bérköltség-növekedés összegével csökkenteni lehetne a munkáltatók által fizetendő járulékokat.

A többi jövedelmi kategóriában azonban egyelőre semmi garancia nincs arra, hogy a munkáltatók a megfelelő mértékben emelik a bruttó béreket ahhoz, hogy a nettó keresetek ne csökkenjenek - hangsúlyozta Pataky Péter. Láthatóan a minimálbér-emelés miatti munkáltatói költségnövekedés ellentételezésére helyeződik a hangsúly a kompenzációs elképzelésekben.

Arról szó sincs, hogy mi lesz azokkal, akik jelenleg 78-92 ezer forint, vagy 94-108 ezer forint között van a jövedelmük. Kérdés, hogy az érintettek fizetését csak a magasabb elvárt bér szintjéig tolják-e fel, vagy ők is akkora fizetésemelést kapnak, ami elég ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó bérük. Azoknak a bérét is 15 százalékkal kellene emelni jövőre, akik idén bruttó 92 ezer forintot keresnek ahhoz, hogy ugyanannyit kapjanak kézhez belőle, mint az idén. Még a bruttó 160 ezer forintos jövedelemkategóriában is az elvárt szintnél nagyobb, több mint 6 százalékos béremelésre lenne szükség - sorolja az aggályait Pataky.

Leszögezte: semmi nem kényszeríti a cégeket arra, hogy emeljék a béreket. Példa erre egy nagy sörgyár, amely a külföldi tulajdonos döntése alapján az idei évben nulla százalékos bérfejlesztést hajtott végre.

És akkor még nem beszéltünk arról, mit is jelent valójában az a kormányzati kijelentés, hogy "senki nem jár rosszabbul jövőre, mint az idén" - jegyzi meg Pataky Péter. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 30-án, a tervezett adóváltozások bejelentésekor közölte, hogy "csak olyan kompenzációs megoldás jöhet szóba, mely mellett 100 százalékban garantált, hogy senki nem jár rosszul jövőre".

A miniszter a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács előtt úgy fogalmazott, hogy legalább 4,2 százalékkal emelkednek jövőre a fogyasztói árak. Ez azt jelenti, hogy az ideivel megegyező nettó kereset ennyivel ér majd kevesebbet jövőre. Vagyis azok még rosszul járnak, akiknek ugyanannyi lesz a borítékjukban jövőre is, mint az idén - hangsúlyozza az MSZOSZ elnöke. A szakszervezeti vezető arra is felhívja a figyelmet, hogy nem mindegy, mi a kompenzáció alapja: az alapbér, a konkrét havi bér vagy az éves bruttó összjövedelem.

A szakszervezetek nem dolgoznak ki konkrét javaslatot a kompenzációra. Az az álláspontjuk, hogy ha a kormány ideológiai meggyőződésből mindenáron meg akarja valósítani az egykulcsos adórendszert, akkor találja ki az ahhoz szükséges kompenzációt, hogy ne csökkenjen az emberek fizetése. Ha a munkáltatókra hárítja a megoldást a kormány, akkor teljesen biztos, hogy jelentős munkavállalói csoportok rosszul fognak járni jövőre.

Pataky Péter kérdésünkre kiemelte: bíznak abban, hogy az idei évhez hasonlóan a gyermekek után járó kedvezmények semmilyen formában nem számítanak majd abban, hogy kinek, mennyire emelik meg a munkáltatók a bruttó fizetését. Mint ismeretes, az idei évben a közszférában alkalmazott bérkiegészítés negatívan különböztette meg a gyermekeseket. Kisebb összegű kompenzációt kaptak azok, akik családi kedvezménnyel is csökkenteni tudták az adóalapjukat.

Mit ajánl az adószakértő?

A kormány lényegében egy korábban már alkalmazott kompenzációt kíván egy másik kompenzációval helyettesíteni - hangsúlyozta a Pénzcentrum.hu kérdésére Angyal József okleveles adószakértő. Véleménye szerint a bruttó bérköltség emelkedésének kompenzációjával még azt a célt sem lehet megvalósítani, hogy senkinek ne csökkenjen jövőre a nettó keresete.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Angyal József szerint egyszerűen meg lehetne oldani, hogy ne csökkenjen jövőre az alacsonyabb jövedelműek nettó keresete, ráadásul a kormány által javasolt személyi jövedelemadó szabályok mentén haladva. Az adószakértő azt javasolja, hogy bruttó 202 ezer forint fölött maradjon a kormány által javasolt 27 százalékos kiegészítő adóalap, 101 ezer forint alatt viszont a bruttó bér 27 százalékával csökkentett összeg után kelljen megfizetni a 16 százalékos adót.

A javasolt adótábla mellett a bruttó 160 ezer forintos jövedelmeket már egyáltalán nem kellene növelni ahhoz, hogy ugyanannyi maradjon belőle jövőre, mint az idén. Az alatt pedig jóval kisebb béremelés is elég lenne a keresetcsökkenés kivédéséhez.

Angyal József a venusz-szoftver.hu oldalon közzétett számításai szerint a jelenlegi bruttó 100 ezer forintos bért 113 500 forintra kellene emelni a kormány által beterjesztett adótábla mellett, hogy ne csökkenjen az abból megmaradó nettó összeg. Ez a munkáltatóknak 11 százalékos bérteher-növekedést jelentene. Az adószakértő által javasolt háromsávos adóalap mellett viszont már 4,6 százalékos béremelés is elég lenne.

Angyal József némi cinizmussal hozzáteszi: az általa javasolt adótábla ugyanannyira egykulcsos, mint amennyire a kormány által beterjesztett változat.

Nem elég a rendelet, törvényt kell módosítani

Az adószakértő felhívja a figyelmet arra, hogy járulékkedvezményt nem lehet rendeletben rögzíteni, ahhoz törvénymódosításra van szükség. Márpedig a beterjesztett adótörvénycsomag hatályba léptető rendelkezései között az szerepel, hogy "felhatalmazást kap a kormány, hogy a nettó munkabéreknek a jövő évi adó- és járuléktörvények miatti esetleges csökkenésének ellentételezése, a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelések ösztönzése érdekében szükséges kompenzáció szabályait rendeletben állapítsa meg".

Ebből az derül ki egyértelműen, hogy nemcsak az adójóváírás eltörléséből, hanem az 1 százalékpontos egészségbiztosítási járulékemelésből eredő keresetkiesést is ellentételezni kellene - szögezi le Angyal József. Megjegyzi: a kormány által felvázolt adóváltoztatások mellett a bruttó 660 ezer forint fölött keresőknek is csökkenne a nettó fizetésük. Ugyan esetükben nem okoz akkora problémát a bérkiesés, mint az alacsonyabb jövedelműeknél, de ha a kormány azt ígéri, hogy senki nem jár rosszabbul, akkor velük is számolnia kell.

Mi lesz a főállású egyéni vállalkozókkal?

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) is elfogadhatónak tartja a következő évre körvonalazódó kompenzációs elképzeléseket - közölte a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Antalffy Gábor, az érdekképviselet főtitkára. Ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a jövő évben végrehajtandó béremelések miatt megnövekedő terheket 2013-ban sem tudják majd egyedül állni a vállalkozások, vagyis a következő évekre is ki kell dolgozni az szükséges kompenzáció rendszerét.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a drasztikus minimálbér-, illetve garantált bér emelkedés a több mint 300 ezer főállású egyéni vállalkozót is hátrányosan érinti. A KISOSZ esetükben azt javasolja, hogy vagy ne vonatkozzon rájuk a minimálbér-elvárás, vagy ők is csökkenthessék a járulékkiadásaikat az 5 százalékon felüli emelés miatti bérköltség-növekedéssel. 

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem