24 °C Budapest

Brutális karambol és bábeli zűrzvar az olasz autópályán

2011. augusztus 28. 10:05

A nyár folyamán hatalmas dugókat és közlekedési nehézségeket okoz a nemzetközi utakon a népszerű tengerparti üdülőhelyekre autózó tömeg. A magyarok által leggyakrabban látogatott országokban, Horvátországban és Olaszországban például szombatként van turnusváltás, aki ilyenkor oda- vagy visszaindul, jobb, ha mindenre felkészül. Az autópályákon és a határátkelőhelyeken ilyenkor gyakran előfordul, hogy különböző országokból érkező járművek csúsznak össze.

Nem ritka, hogy egy balesetben különböző "nemzetiségű" járművek ütköznek. Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogyan érvényesíthető a kárigény, ha például az olasz autópályán ütközik német, osztrák és szlovák forgalmi engedélyű gépkocsikkal egy magyar jármű?

"A balesetek kárrendezésének aranyszabálya, hogy mindig a baleset helye szerinti magánjogi szabályok a mérvadóak. Ha például Olaszországban történik a baleset, az olasz Polgári Törvénykönyv, közlekedési és kgfb szabályok mentén zajlik a teljes folyamat. Tehát az esetleges bérgépkocsi költségének megtérítési igényét, az értékcsökkenés elszámolását, és minden mást is az olasz jog alapján bírálnak el a biztosítók. Az országok kárrendezési gyakorlata között azonban váratlanul nagy eltérések is lehetnek. Ha az olaszországi példánál maradunk, ott léteznek limitált összegű felelősségbiztosítások, ami miatt nem feltétlenül térül meg a szenvedő fél teljes kára. Ennek egy kisebb koccanásnál valószínűleg nem lesz jelentősége, de súlyos személyi sérülésnél annál inkább. Jó hír azonban, hogy a külföldön elszenvedett károkat mindenki a hazájában, a saját anyanyelvén tudja rendezni." - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A törülköző és napolaj mellett mindenképp találjunk helyet az európai baleseti bejelentő lapnak is a bőröndben. Ez a kék-sárga betétlap, mely azonos formájú minden európai országban. Ha baleset történik, ezt vagy az ennek megfelelő idegen nyelvű lapot töltsük ki és írjuk alá a baleset többi szereplőjével együtt, mert ez könnyebbé és gyorsabbá teszi a biztosítók közötti eljárást.

Előfordul, hogy valamilyen okból rendőrt kell hívni a helyszínre, mert egyik fél sem ismeri el a felelősséget a balesetért. Egyes országokban a helyszínelésnek díja van - Ausztriában 36 euró -, amit annak kell megfizetni, aki kihívja a rendőrt. Ezt a helyszínen meg kell tenni, de a balesetért felelős jármű biztosítója később megtéríti majd a helyszínelés költségét.

"Kiemelten figyeljünk arra, hogy a bejelentő lap minden adatot tartalmazzon. A baleseti vázlatrajzból minél könnyebben el lehessen dönteni, ki a felelős a balesetért. Ha számunka ismeretlen nyelvű, de a jól megszokott ábrákat tartalmazó, kék-sárga baleseti bejelentő lapot kapunk, akkor az egységes összeállítás miatt egy kéznél levő magyar nyelvű betétlap alapján ki tudjuk tölteni azt is, hiszen a rovatok ugyanott találhatók. Figyelmesen olvassunk el a pontokat, mert ha egy rossz helyre tett X-szel ártatlanul felelősséget vállalunk a balesetben, annak nagyon komoly súlya lehet az ügy folytatásában. Az űrlapot a balesetben részes felek mindegyikének alá kell írnia, és ha dokumentum példányait szétválasztják, már nem szabad rajta változtatni. Bárki a hibás a balesetben, mindenképpen ragaszkodjunk hozzá, hogy nálunk is maradjon egy példány a baleseti bejelentőlapból, és minden más dokumentumból - jegyzőkönyv, orvosi lelet, számla -, ami a baleset során keletkezik."- tette hozzá Kaszab Attila.

Ha a gépkocsi sérülése kisebb, akkor haza tud vele jönni a károsult. Lehetséges, hogy helyi minimális szükségjavítás elegendő ahhoz, hogy hazahozza az autóját és itthon kijavíttassa, ebben az esetben ne felejtsen el számlát kérni! Azonban ha totálkáros az autó, nem érdemes Magyarországra hozni a járművet, mert a szállítás költségeit nem állja majd a külföldi biztosító (ez az EU országokra igaz). Ilyenkor a hazautazás költségeit téríti meg a külföldi okozó felelősségbiztosítója. Az utazás költségeként II. osztályú vonatjegy számolható el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Miután a baleset rögzítése megtörtént, a saját országában mindegyik résztvevőnek fel kell vennie a kapcsolatot a helyi biztosítók szövetségével. Tehát, ha magyar forgalmi engedélyű autóval szenvedünk "nemzetközi balesetet", akkor a MABISZ Információs Központjához kell fordulnunk. Ők tájékoztatást adnak arról, hogyan a baleset okozójának melyik magyarországi biztosító a kárrendezési megbízottja, ahol saját anyanyelvünkön, de továbbra is a baleset helyszínének szabályai mentén tudjuk intézni az ügy hátralévő részét.

Ha baleset okozójának nincs Magyarországon levelezőpartnere vagy kárrendezési megbízottja, a haza szállított sérült autó alapján akkor is felmérésre kerül a kár. Ebben az esetben a kárrendezést a kárfelmérés után a MABISZ Gépjármű Kárrendezési Iroda intézi.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?