19 °C Budapest

Véres tragédia az álomnászúton: a feleség végignézte a haláltusát

2011. augusztus 17. 17:37

Halálra marcangolt egy brit turistát egy cápa a Seychelle-szigeteken, alig tíz méterre a parttól. Felesége - akivel álomnászútjukat töltötték- strandról nézte végig a támadást. Bár az ilyen tragikus balesetek rendkívül ritkák, nem árt felkészülnünk a veszélyesebb nyaralásokra is.

A parton napozó feleség szeme láttára marcangolta szét egy cápa a férjet kedden délután a Seychelle-szigeteken. A fiatal brit házasok nászútra érkeztek a Praslin szigetre.

A 30 esztendős Ian Redmond a parttól alig tíz méterre úszkált az Anse Lazio tengerparti fürdőhelyen, amikor a parton napozó 27 éves felesége meghallotta a segélykiáltásait. A csaknem kétméteres cápa leszakította az áldozat egyik karját, és szemtanúk szerint a bal lábából is jókora darabot kiharapott. A kimentett férfit mentőhelikopterrel szállították kórházba, de az óriási vérveszteség miatt már nem lehetett rajta segíteni.Nagyobb térképre váltás

Két hét alatt ez volt a második halálos cápatámadás a világ legszebb tengerpartjának tartott üdülőhelyen. Augusztus 2-án egy búvárkodó 36 éves francia férfival végzett egy cápa. Egy helyi lakos szerint az utóbbi 36 évben nem fordult elő cápatámadás ezen a fürdőhelyen.

Érdemes felkészülnünk a nyaralásra

Nyaralásunk tervezésekor számos lehetőség közül választhatunk. Akár utazási iroda által szervezetten, akár egyénileg indulunk neki a nyaralásnak, elengedhetetlen az alapos felkészülés és tájékozódás.

Ha egy külföldi út előtt szakember segítségét kérjük, nagyobb eséllyel kaphatunk részletes tájékoztatást a felmerülő veszélyekre, hiszen az utazási irodák számára kifejezetten fontos az ügyfelek alapos informálása. Ám, ha magunk szervezzük utunkat, nem tudjuk mindig felmérni, mi az, ami valóban elengedhetetlen, és mi az, ami kevésbé fontos az utazáshoz.

Sajnos hazánkban az utasbiztosítás kötése még mindig sokak számára a felesleges kiadások közé tartozik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy míg Nyugat-Európában a külföldre utazók több mint 70 százaléka köt utasbiztosítást, addig Magyarországon ez az arány évek óta 35 százalék körül mozog. Pedig igen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha nem készülünk fel időben a bajra, nem beszélve arról, hogy milyen hatalmas kiadást jelent egy váratlan baleset külföldi utazásunk alatt.

Az utasbiztosítást kötők aránya talán azért is ilyen alacsony, mert sokan nem tudják, hogy nem megfizethetetlen szolgáltatásokról van szó: akár napi egy fagylalt áráért megteremthetjük a biztonságot utazásunk alatt!

A leggyakoribb nyári balesetek külföldön

Az orvosi ellátás költségeinek mértékére legtöbben csak akkor döbbennek rá, ha már megtörtént a baj. A szakértők tapasztalatai alapján a felkészületlen turisták nyaralásuk alatt egy baleset vagy betegség miatt 60 ezer forinttól akár egészen 9 millió forintos kiadásra is számíthatnak, amit utasbiztosítás megkötése hiányában az utazónak kell kifizetnie.

Minden nemzet étkezési kultúrája rejteget magában veszélyeket, ebből adódóan az egyik leggyakoribb panasz a nyár során a szokásostól eltérő ételek és vízfogyasztás okozta gyomorbántalmak.

A Balatonhoz szokott turistáknak igen kellemetlen meglepetést okozhatnak külföldi nyaralásukon a tengeri sünök, de hasonlóan gyakorinak számítanak a víz alatti sziklák okozta sérülések is. (A sziklás tengerparti vakációra érdemes vízi szandállal készülnünk, hogy megelőzzük a fájdalmas balesetet.)

A nyári vízi, vagy szárazföldi sportok kedvelői gyakrabban szenvednek el csonttörést, rándulást, ficamot, de esetükben gyakrabban fordulnak elő szúrt vagy vágott sebek is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A napszúrás nem csak külföldön jelent problémát, a nap káros sugarai ellen fel kell készülnünk, bárhová is utazunk, így érdemes a megfelelő faktorszámú krémmel bővítenünk poggyászunkat.

Mire figyeljünk a biztosítás kiválasztásakor?

Érdemes körültekintően átgondolni, hogy milyen szintű szolgáltatást válasszunk, hiszen a legtöbb biztosító különböző utasbiztosítási csomagokat állít össze. Gyakran nehéz az eligazodás, de néhány szempont figyelembevételével megkönnyíthetjük a választást.

Európán belüli családi nyaraláshoz, utazáshoz általában elegendőek az egyszerűbb csomagok. Hosszabb (több hetes) kint tartózkodás, tengerentúli, egzotikus úti cél, vagy kockázatosabb programok esetén azonban érdemes emelt szintű szolgáltatásokat igénybe venni. Annak érdekében, hogy az utasok teljes biztonságban érezhessék magukat baleset esetén is.

Biztonságban az egész család

A biztosítás megkötésekor természetesen fontos szerepet játszik a költségek nagysága, ezért érdemes ebből a szempontból is körültekintően eljárni. Családi utazás esetén jelentős megtakarítást lehet elérni az úgynevezett családi csomagokkal.

Hol érdemes biztosítást kötni?

Sokan az internetet választják, ami nem meglepő, hiszen itt a legtöbb társaság jelentős díjengedménnyel kínálja szolgáltatását. Fontos azonban, hogy ne csak az árakat, hanem a szolgáltatásokat is vessük össze, érdemes azt is megvizsgálni, hogy például az 50 százalékos gyermekkedvezmény esetén a szolgáltatás is felére csökken-e?

Bárhogy is választunk, tisztában lennünk azzal, hogy az utasbiztosítás csupán töredéke egy utazás összköltségének, míg a kiadások az egekbe szökhetnek egy külföldön bekövetkező betegség vagy baleset során - ezért ha valamin, az utasbiztosítás megkötésén nem szabad spórolni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?