9 °C Budapest

Véres tragédia az álomnászúton: a feleség végignézte a haláltusát

2011. augusztus 17. 17:37

Halálra marcangolt egy brit turistát egy cápa a Seychelle-szigeteken, alig tíz méterre a parttól. Felesége - akivel álomnászútjukat töltötték- strandról nézte végig a támadást. Bár az ilyen tragikus balesetek rendkívül ritkák, nem árt felkészülnünk a veszélyesebb nyaralásokra is.

A parton napozó feleség szeme láttára marcangolta szét egy cápa a férjet kedden délután a Seychelle-szigeteken. A fiatal brit házasok nászútra érkeztek a Praslin szigetre.

A 30 esztendős Ian Redmond a parttól alig tíz méterre úszkált az Anse Lazio tengerparti fürdőhelyen, amikor a parton napozó 27 éves felesége meghallotta a segélykiáltásait. A csaknem kétméteres cápa leszakította az áldozat egyik karját, és szemtanúk szerint a bal lábából is jókora darabot kiharapott. A kimentett férfit mentőhelikopterrel szállították kórházba, de az óriási vérveszteség miatt már nem lehetett rajta segíteni.



Nagyobb térképre váltás

Két hét alatt ez volt a második halálos cápatámadás a világ legszebb tengerpartjának tartott üdülőhelyen. Augusztus 2-án egy búvárkodó 36 éves francia férfival végzett egy cápa. Egy helyi lakos szerint az utóbbi 36 évben nem fordult elő cápatámadás ezen a fürdőhelyen.

Érdemes felkészülnünk a nyaralásra

Nyaralásunk tervezésekor számos lehetőség közül választhatunk. Akár utazási iroda által szervezetten, akár egyénileg indulunk neki a nyaralásnak, elengedhetetlen az alapos felkészülés és tájékozódás.

Ha egy külföldi út előtt szakember segítségét kérjük, nagyobb eséllyel kaphatunk részletes tájékoztatást a felmerülő veszélyekre, hiszen az utazási irodák számára kifejezetten fontos az ügyfelek alapos informálása. Ám, ha magunk szervezzük utunkat, nem tudjuk mindig felmérni, mi az, ami valóban elengedhetetlen, és mi az, ami kevésbé fontos az utazáshoz.

Sajnos hazánkban az utasbiztosítás kötése még mindig sokak számára a felesleges kiadások közé tartozik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy míg Nyugat-Európában a külföldre utazók több mint 70 százaléka köt utasbiztosítást, addig Magyarországon ez az arány évek óta 35 százalék körül mozog. Pedig igen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha nem készülünk fel időben a bajra, nem beszélve arról, hogy milyen hatalmas kiadást jelent egy váratlan baleset külföldi utazásunk alatt.

Az utasbiztosítást kötők aránya talán azért is ilyen alacsony, mert sokan nem tudják, hogy nem megfizethetetlen szolgáltatásokról van szó: akár napi egy fagylalt áráért megteremthetjük a biztonságot utazásunk alatt!

A leggyakoribb nyári balesetek külföldön

Az orvosi ellátás költségeinek mértékére legtöbben csak akkor döbbennek rá, ha már megtörtént a baj. A szakértők tapasztalatai alapján a felkészületlen turisták nyaralásuk alatt egy baleset vagy betegség miatt 60 ezer forinttól akár egészen 9 millió forintos kiadásra is számíthatnak, amit utasbiztosítás megkötése hiányában az utazónak kell kifizetnie.

Minden nemzet étkezési kultúrája rejteget magában veszélyeket, ebből adódóan az egyik leggyakoribb panasz a nyár során a szokásostól eltérő ételek és vízfogyasztás okozta gyomorbántalmak.

A Balatonhoz szokott turistáknak igen kellemetlen meglepetést okozhatnak külföldi nyaralásukon a tengeri sünök, de hasonlóan gyakorinak számítanak a víz alatti sziklák okozta sérülések is. (A sziklás tengerparti vakációra érdemes vízi szandállal készülnünk, hogy megelőzzük a fájdalmas balesetet.)

A nyári vízi, vagy szárazföldi sportok kedvelői gyakrabban szenvednek el csonttörést, rándulást, ficamot, de esetükben gyakrabban fordulnak elő szúrt vagy vágott sebek is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A napszúrás nem csak külföldön jelent problémát, a nap káros sugarai ellen fel kell készülnünk, bárhová is utazunk, így érdemes a megfelelő faktorszámú krémmel bővítenünk poggyászunkat.

Mire figyeljünk a biztosítás kiválasztásakor?

Érdemes körültekintően átgondolni, hogy milyen szintű szolgáltatást válasszunk, hiszen a legtöbb biztosító különböző utasbiztosítási csomagokat állít össze. Gyakran nehéz az eligazodás, de néhány szempont figyelembevételével megkönnyíthetjük a választást.

Európán belüli családi nyaraláshoz, utazáshoz általában elegendőek az egyszerűbb csomagok. Hosszabb (több hetes) kint tartózkodás, tengerentúli, egzotikus úti cél, vagy kockázatosabb programok esetén azonban érdemes emelt szintű szolgáltatásokat igénybe venni. Annak érdekében, hogy az utasok teljes biztonságban érezhessék magukat baleset esetén is.

Biztonságban az egész család

A biztosítás megkötésekor természetesen fontos szerepet játszik a költségek nagysága, ezért érdemes ebből a szempontból is körültekintően eljárni. Családi utazás esetén jelentős megtakarítást lehet elérni az úgynevezett családi csomagokkal.

Hol érdemes biztosítást kötni?

Sokan az internetet választják, ami nem meglepő, hiszen itt a legtöbb társaság jelentős díjengedménnyel kínálja szolgáltatását. Fontos azonban, hogy ne csak az árakat, hanem a szolgáltatásokat is vessük össze, érdemes azt is megvizsgálni, hogy például az 50 százalékos gyermekkedvezmény esetén a szolgáltatás is felére csökken-e?

Bárhogy is választunk, tisztában lennünk azzal, hogy az utasbiztosítás csupán töredéke egy utazás összköltségének, míg a kiadások az egekbe szökhetnek egy külföldön bekövetkező betegség vagy baleset során - ezért ha valamin, az utasbiztosítás megkötésén nem szabad spórolni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm