11 °C Budapest

Hova tűntek a szúnyogok idén?

2011. július 26. 11:32

Szakemberek szerint idén kevesebb a szúnyog hazánkban, mint a korábbi években. A legfrissebb jelentések azt igazolják, a vízparton nyaralók is megúszhatják kellemetlen csípések nélkül.

Balaton: eddig csak két irtásra volt szükség

Kifejezetten kevés a szúnyog a Balatonnál, így eddig csak két kémiai irtásra volt szükség, és a csapadékossá vált időjárás ellenére várhatóan elég lesz további kettő a nyár végéig - tájékoztatta Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője az MTI-t hétfőn.

A nyár eleji forró, száraz időjárás igen alacsonyan tartotta a szezon első részében a szúnyogszámot, amelyhez hasonló kedvező helyzet legfeljebb ötévenként fordul elő a Balatonnál. Ezért a szokásos 5-7 irtáshoz képest idén várhatóan elég lesz négy. Biológiai irtást - amely a tocsogókban akadályozza meg a lárvák szaporodását - nem kellett elrendelni, a két kémiai gyérítésre pedig a kedvező szúnyoghelyzet szinten tartásához volt szükség, főként a rendezvényeik miatt aggódó önkormányzatok szorgalmazására.

Még kérdéses, hogy az elmúlt napokban csapadékossá vált időjárás miatt kialakulnak-e a szúnyoglárvák intenzív kikelési helyéül szolgáló tocsogók az üdülőkörzet parttól távolabb eső vidékein. Az eső nagy részét ugyanis eddig elnyelte a telítetlen talaj, vagy elfolyt, mert egyszerre túl sok hullott le. Ha kialakulnak a tocsogók, az ezekből kikelő lárvák 10-14 nap múlva éreztetik hatásukat. A hűvös idő ezt csak annyiban befolyásolja, hogy lelassítja a lárvák fejlődését.

Sáringer-Kenyeres Tamás szerint az esetlegesen kialakuló tocsogókban jó lenne biológiai irtást bevetni, de ezt a levegőből permettel csak a nyár elején, a zárt lombtakaró kialakulása előtt lehet permettel elvégezni, az ilyenkor bevethető granulátum pedig hiánycikk a hazai és a nemzetközi piacon is.

Jelenleg nem okoz gondot a Balatonnál az árvaszúnyog sem, amely nem csíp, de rajzásakor kellemetlenül nagy tömegekben lepi el a partokat. A szakember szerint a hűvös, szeles idő nem kedvez az árvaszúnyogoknak, de ha melegszik az idő, augusztus elején előfordulhat még egy rajzás. Az idén a balatoni szúnyogirtásra rendelkezésre álló 90 millió forintos keret a kevés irtás miatt bőven elegendő lesz a feladat elvégzésére, így lehetővé válik, hogy a megmaradó összeget - miként az már a tavalyi év után is megtörtént - átcsoportosítsák a következő év hasonló feladataira.

A Velencei-tó környékén 2800 hektáron végeztek szúnyogirtást

A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt a korábbi években megszokottnál lényegesen kevesebb a szúnyog a Velencei-tónál, ezért eddig csak egyszer kellett repülőgépes permetezést bevetni a rovarok ellen - mondta el a gárdonyi kistérség alelnöke, Velence polgármestere hétfőn az MTI-nek.

Oláhné Surányi Ágnes tájékoztatása szerint a szúnyogirtást 2821 hektáron, közösen végeztette el hét, tó környékei település, valamint a Turizmus Zrt.

Az utóbbi ötmillió forinttal, a helységek - Gárdony, Velence, Nadap, Pákozd, Sukoró, Kápolnásnyék és Zichyújfalu - területük arányában, együttesen ugyancsak ötmillió forinttal járultak hozzá a költségekhez.

A munkálatokra hirdetmény nélküli egyszeri közbeszerzési eljárást írtak ki. A nyertes Gergely R. Kft. a múlt hét elején két merev szárnyú repülőgéppel, vízbázisú, környezetbarát vegyszerrel a teljes megrendelt területen elvégezte a permetezést.

A szúnyogirtás időpontjának megállapítását, valamint az elvégzett munka minőségének ellenőrzését szakértő végzi. Ő dönt majd arról is, hogy szükség lesz-e - s ha igen, mikor - újabb permetezésre, illetve biológiai gyérítésre. A szolgáltatást végző cég szakembere szerint ha a mostani esős időjárást hirtelen felmelegedés követi, s a területen a szúnyoglárváknak ideális "keltetőhelyül" szolgáló tocsogók maradnak vissza, a lárvák elpusztítása végett szükség lehet a biológiai védekezésre.

Az idei nyár nem kedvez a szúnyogok szaporodásának a Szigetközben

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei nyár nem kedvez a szúnyogok szaporodásának a Szigetközben, mivel a nyár eleji szárazság miatt nem keletkeztek tocsogók, pangó vizek, amelyek a lárvák kikelésének feltételei. A mostani esőzés erős lehűléssel érkezett, és a hideg is fékezi a rovarok szaporodását.

A Rajkától Gönyűig tartó Duna-szakasz mentén a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás vállalta a szúnyogirtással kapcsolatos munkák szervezését. Ez 6500 hektáros területen harminc települést érint - mondta Botos Gábor, a társulás munkaszervezetének vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Ismertetése szerint két gyérítést kötöttek le az idei szezonra a munkát végző vállalkozóval, de mostanáig nem volt szükség az akcióra. A Magyar Turizmus Zrt.-től ötmillió forint támogatásban részesülnek, ez az összeg az egyszeri irtás költségének felét fedezi. A másik felét a települések adják össze. A Szigetközben, tekintettel arra, hogy a területet dús növényzet borítja, kémiai beavatkozást végezhetnek csak, és nem a biológiait, amely a lárvákat tizedeli.

Botos Gábor kitért arra, hogy szakértő állapítja meg, mikor válik szükségessé a gyérítés, utóbb pedig a beavatkozás hatékonyságát ellenőrzi. Nem lehet bármikor helikopterről kiszórni a vegyszert, erre a kora délelőtti és a délutáni órák alkalmasak.

Tavaly rettentően sok szúnyog volt, a gyérítés éppen csak elviselhetővé tette a helyzetet - mondta Botos Gábor. Az idén egyelőre alig van szúnyog, és ennek a szigetköziek és a térséget felkereső vendégek is örülnek.

Egyelőre nincs szúnyoginvázió a Tisza-tónál

Jelenleg nincs szúnyoginvázió Tisza-tó körül, mert a Tisza az idén a medrében maradt, így a partja mentén nem alakultak ki azok a tocsogó és pangó vizek, amelyek ideális szaporodási helyei a vérszívó állatoknak - mondta el a Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-nek.

Néhány helységből azonban már jelezték a szúnyogok számának nem kívánatos gyarapodását, ezért az elmúlt héten egy légi úton történő gyérítést beterveztünk, de ezt az esős idő miatt el kellett halasztani - tette hozzá Zsebe Zsolt, Újlőrincfalva polgármestere.

Az elnök tájékoztatása szerint amint az időjárás szárazra vált, a vegyi gyérítést azonnal elvégeztetik a munkára szerződött repülőgépes vállalkozással. A 22 települést tömörítő önkormányzati társulás a nyári szezonban egyébként három gyérítési akciót tervez mintegy 5000 hektárnyi területen. A szúnyogok elleni védekezésre összesen 20 millió forintot áll rendelkezésükre, ennek felét a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem