18 °C Budapest

Hova tűntek a szúnyogok idén?

2011. július 26. 11:32

Szakemberek szerint idén kevesebb a szúnyog hazánkban, mint a korábbi években. A legfrissebb jelentések azt igazolják, a vízparton nyaralók is megúszhatják kellemetlen csípések nélkül.

Balaton: eddig csak két irtásra volt szükség

Kifejezetten kevés a szúnyog a Balatonnál, így eddig csak két kémiai irtásra volt szükség, és a csapadékossá vált időjárás ellenére várhatóan elég lesz további kettő a nyár végéig - tájékoztatta Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője az MTI-t hétfőn.

A nyár eleji forró, száraz időjárás igen alacsonyan tartotta a szezon első részében a szúnyogszámot, amelyhez hasonló kedvező helyzet legfeljebb ötévenként fordul elő a Balatonnál. Ezért a szokásos 5-7 irtáshoz képest idén várhatóan elég lesz négy. Biológiai irtást - amely a tocsogókban akadályozza meg a lárvák szaporodását - nem kellett elrendelni, a két kémiai gyérítésre pedig a kedvező szúnyoghelyzet szinten tartásához volt szükség, főként a rendezvényeik miatt aggódó önkormányzatok szorgalmazására.

Még kérdéses, hogy az elmúlt napokban csapadékossá vált időjárás miatt kialakulnak-e a szúnyoglárvák intenzív kikelési helyéül szolgáló tocsogók az üdülőkörzet parttól távolabb eső vidékein. Az eső nagy részét ugyanis eddig elnyelte a telítetlen talaj, vagy elfolyt, mert egyszerre túl sok hullott le. Ha kialakulnak a tocsogók, az ezekből kikelő lárvák 10-14 nap múlva éreztetik hatásukat. A hűvös idő ezt csak annyiban befolyásolja, hogy lelassítja a lárvák fejlődését.

Sáringer-Kenyeres Tamás szerint az esetlegesen kialakuló tocsogókban jó lenne biológiai irtást bevetni, de ezt a levegőből permettel csak a nyár elején, a zárt lombtakaró kialakulása előtt lehet permettel elvégezni, az ilyenkor bevethető granulátum pedig hiánycikk a hazai és a nemzetközi piacon is.

Jelenleg nem okoz gondot a Balatonnál az árvaszúnyog sem, amely nem csíp, de rajzásakor kellemetlenül nagy tömegekben lepi el a partokat. A szakember szerint a hűvös, szeles idő nem kedvez az árvaszúnyogoknak, de ha melegszik az idő, augusztus elején előfordulhat még egy rajzás. Az idén a balatoni szúnyogirtásra rendelkezésre álló 90 millió forintos keret a kevés irtás miatt bőven elegendő lesz a feladat elvégzésére, így lehetővé válik, hogy a megmaradó összeget - miként az már a tavalyi év után is megtörtént - átcsoportosítsák a következő év hasonló feladataira.

A Velencei-tó környékén 2800 hektáron végeztek szúnyogirtást

A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt a korábbi években megszokottnál lényegesen kevesebb a szúnyog a Velencei-tónál, ezért eddig csak egyszer kellett repülőgépes permetezést bevetni a rovarok ellen - mondta el a gárdonyi kistérség alelnöke, Velence polgármestere hétfőn az MTI-nek.

Oláhné Surányi Ágnes tájékoztatása szerint a szúnyogirtást 2821 hektáron, közösen végeztette el hét, tó környékei település, valamint a Turizmus Zrt.

Az utóbbi ötmillió forinttal, a helységek - Gárdony, Velence, Nadap, Pákozd, Sukoró, Kápolnásnyék és Zichyújfalu - területük arányában, együttesen ugyancsak ötmillió forinttal járultak hozzá a költségekhez.

A munkálatokra hirdetmény nélküli egyszeri közbeszerzési eljárást írtak ki. A nyertes Gergely R. Kft. a múlt hét elején két merev szárnyú repülőgéppel, vízbázisú, környezetbarát vegyszerrel a teljes megrendelt területen elvégezte a permetezést.

A szúnyogirtás időpontjának megállapítását, valamint az elvégzett munka minőségének ellenőrzését szakértő végzi. Ő dönt majd arról is, hogy szükség lesz-e - s ha igen, mikor - újabb permetezésre, illetve biológiai gyérítésre. A szolgáltatást végző cég szakembere szerint ha a mostani esős időjárást hirtelen felmelegedés követi, s a területen a szúnyoglárváknak ideális "keltetőhelyül" szolgáló tocsogók maradnak vissza, a lárvák elpusztítása végett szükség lehet a biológiai védekezésre.

Az idei nyár nem kedvez a szúnyogok szaporodásának a Szigetközben

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei nyár nem kedvez a szúnyogok szaporodásának a Szigetközben, mivel a nyár eleji szárazság miatt nem keletkeztek tocsogók, pangó vizek, amelyek a lárvák kikelésének feltételei. A mostani esőzés erős lehűléssel érkezett, és a hideg is fékezi a rovarok szaporodását.

A Rajkától Gönyűig tartó Duna-szakasz mentén a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás vállalta a szúnyogirtással kapcsolatos munkák szervezését. Ez 6500 hektáros területen harminc települést érint - mondta Botos Gábor, a társulás munkaszervezetének vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Ismertetése szerint két gyérítést kötöttek le az idei szezonra a munkát végző vállalkozóval, de mostanáig nem volt szükség az akcióra. A Magyar Turizmus Zrt.-től ötmillió forint támogatásban részesülnek, ez az összeg az egyszeri irtás költségének felét fedezi. A másik felét a települések adják össze. A Szigetközben, tekintettel arra, hogy a területet dús növényzet borítja, kémiai beavatkozást végezhetnek csak, és nem a biológiait, amely a lárvákat tizedeli.

Botos Gábor kitért arra, hogy szakértő állapítja meg, mikor válik szükségessé a gyérítés, utóbb pedig a beavatkozás hatékonyságát ellenőrzi. Nem lehet bármikor helikopterről kiszórni a vegyszert, erre a kora délelőtti és a délutáni órák alkalmasak.

Tavaly rettentően sok szúnyog volt, a gyérítés éppen csak elviselhetővé tette a helyzetet - mondta Botos Gábor. Az idén egyelőre alig van szúnyog, és ennek a szigetköziek és a térséget felkereső vendégek is örülnek.

Egyelőre nincs szúnyoginvázió a Tisza-tónál

Jelenleg nincs szúnyoginvázió Tisza-tó körül, mert a Tisza az idén a medrében maradt, így a partja mentén nem alakultak ki azok a tocsogó és pangó vizek, amelyek ideális szaporodási helyei a vérszívó állatoknak - mondta el a Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-nek.

Néhány helységből azonban már jelezték a szúnyogok számának nem kívánatos gyarapodását, ezért az elmúlt héten egy légi úton történő gyérítést beterveztünk, de ezt az esős idő miatt el kellett halasztani - tette hozzá Zsebe Zsolt, Újlőrincfalva polgármestere.

Az elnök tájékoztatása szerint amint az időjárás szárazra vált, a vegyi gyérítést azonnal elvégeztetik a munkára szerződött repülőgépes vállalkozással. A 22 települést tömörítő önkormányzati társulás a nyári szezonban egyébként három gyérítési akciót tervez mintegy 5000 hektárnyi területen. A szúnyogok elleni védekezésre összesen 20 millió forintot áll rendelkezésükre, ennek felét a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja.

 

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?