21 °C Budapest

Káosz a nyaraláson: Görögországban ragadtak a magyarok

Pénzcentrum
2011. június 11. 08:02

A nyáron külföldre utazó magyar turisták egy százaléka Görögországban piheni ki fáradalmait. Nekik idén nem árt a megszokottnál is körültekintőbben megtervezni az utazást, nehogy a pihenés rémálommá változzon.

Riasztó hírek jönnek mostanság Görögországból. A mértékadó gazdasági elemzők azt találgatják, mikor megy csődbe az ország. Ezt elkerülendő a hellén politikusok a lakosság pénztárcáját durván megterhelő intézkedéseket fontolgatnak. Csakhogy a görögök érthető okokból megszorításokról hallani sem akarnak és tiltakozó megmozdulások szervezésével igyekeznek meghátrálásra a döntéshozókat.

Az utazni vágyókban ezek alapján jogosan merül fel a kérdés, vajon idén nyáron tényleg jó ötlet-e egy görögországi utazás? Hiszen mi történik, ha az ország csődbe megy vagy a sztrájkok miatt megbénul? A félelem talán nem alaptalan, hiszen alig egy éve történt, hogy a tartályautó-sofőrök országos tiltakozó megmozdulása miatt a görög benzinkutak zöme kiszáradt és emiatt az országban rekedt több magyar család is.

Az idén Görögországba utazó magyarokra talán a legkisebb veszélyt az államcsőd esetleges bekövetkezése rejti, jóllehet első látásra ez tűnik a legrosszabbnak. Ha egy állam csődbe megy, akkor a közszolgáltatásokért nem tud fizetni. Leállhat a tömegközlekedés, megszűnhet a közvilágítás, nincs aki működtesse az egészségügyet. Különösen komoly helyzet alakulhat ki Görögországban, ahol az állam komoly szerepet tölt be a gazdasági életben. A turisták szerencséjére azonban a fenti következmények nem egyik pillanatról a másikra következnek be. Hosszú hetek is eltelhetnek, mire komoly baj történhet és ezen idő alatt el lehet hagyni az országot.

Sokkal nagyobb fenyegetést jelenthet az utazóra a lakossági elégedetlenség. A munkájukat féltő közszolgálati dolgozók (orvosok, légiirányítók, rendőrök stb.) tiltakozó megmozdulásai szó szerint megbéníthatják az országot. Ráadásul sztrájkhelyzet viszonylag gyorsan előállhat és a tiltakozás hosszan elhúzódhat, így a turisták ellátása és mozgása megnehezülhet. Ezt elkerülni csak kellő körültekintéssel és megfelelő előkészületekkel lehet.

Az előszezoni alacsonyabb árakon Görögországban nyaralóknak például nem árt tudni, hogy június 15-én a magánszektor szakszervezetei egy napos országos sztrájkkal tiltakoznak a megszorítások ellen. A nyári hónapokban még több hasonló megmozdulásra lehet számítani, ezért indulás előtt nem árt érdeklődni a magyar külképviseleten vagy az Interneten tájékozódni a görögországi helyzetről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Persze a legkörültekintőbb utazóval is előfordulhat, hogy váratlan eseményekbe keveredik. Emiatt az idén Görögországba utazóknak rendkívül fontos, hogy legyen minél teljesebb körű ellátást ígérő utasbiztosításuk. Ugyancsak elengedhetetlen, hogy idén némileg több készpénzt vigyünk Görögországba, hiszen előfordulhat, hogy az államcsődtől megriadó, bankbetéteit féltő lakosság kifosztja a bankautomatákat. Az autóval érkezők pedig a biztonság kedvéért vigyenek magukkal egy kanna (max. 20 liter) benzint.

A jelek szerint a magyar turista nem ijedős és nem szívesen mond le a tengerparti nyaralásról. A foglalásokban nem érezzük, hogy a magyarok bizalma megingott volna Görögországban - állítja Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének kommunikációs vezetője. A szakember szerint az ország népszerűségét elsősorban kedvező árainak köszönheti és ezen a helyzeten a politikai és gazdasági bizonytalanság sem változtat.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?