27 °C Budapest

Káosz a nyaraláson: Görögországban ragadtak a magyarok

Pénzcentrum
2011. június 11. 08:02

A nyáron külföldre utazó magyar turisták egy százaléka Görögországban piheni ki fáradalmait. Nekik idén nem árt a megszokottnál is körültekintőbben megtervezni az utazást, nehogy a pihenés rémálommá változzon.

Riasztó hírek jönnek mostanság Görögországból. A mértékadó gazdasági elemzők azt találgatják, mikor megy csődbe az ország. Ezt elkerülendő a hellén politikusok a lakosság pénztárcáját durván megterhelő intézkedéseket fontolgatnak. Csakhogy a görögök érthető okokból megszorításokról hallani sem akarnak és tiltakozó megmozdulások szervezésével igyekeznek meghátrálásra a döntéshozókat.

Az utazni vágyókban ezek alapján jogosan merül fel a kérdés, vajon idén nyáron tényleg jó ötlet-e egy görögországi utazás? Hiszen mi történik, ha az ország csődbe megy vagy a sztrájkok miatt megbénul? A félelem talán nem alaptalan, hiszen alig egy éve történt, hogy a tartályautó-sofőrök országos tiltakozó megmozdulása miatt a görög benzinkutak zöme kiszáradt és emiatt az országban rekedt több magyar család is.

Az idén Görögországba utazó magyarokra talán a legkisebb veszélyt az államcsőd esetleges bekövetkezése rejti, jóllehet első látásra ez tűnik a legrosszabbnak. Ha egy állam csődbe megy, akkor a közszolgáltatásokért nem tud fizetni. Leállhat a tömegközlekedés, megszűnhet a közvilágítás, nincs aki működtesse az egészségügyet. Különösen komoly helyzet alakulhat ki Görögországban, ahol az állam komoly szerepet tölt be a gazdasági életben. A turisták szerencséjére azonban a fenti következmények nem egyik pillanatról a másikra következnek be. Hosszú hetek is eltelhetnek, mire komoly baj történhet és ezen idő alatt el lehet hagyni az országot.

Sokkal nagyobb fenyegetést jelenthet az utazóra a lakossági elégedetlenség. A munkájukat féltő közszolgálati dolgozók (orvosok, légiirányítók, rendőrök stb.) tiltakozó megmozdulásai szó szerint megbéníthatják az országot. Ráadásul sztrájkhelyzet viszonylag gyorsan előállhat és a tiltakozás hosszan elhúzódhat, így a turisták ellátása és mozgása megnehezülhet. Ezt elkerülni csak kellő körültekintéssel és megfelelő előkészületekkel lehet.

Az előszezoni alacsonyabb árakon Görögországban nyaralóknak például nem árt tudni, hogy június 15-én a magánszektor szakszervezetei egy napos országos sztrájkkal tiltakoznak a megszorítások ellen. A nyári hónapokban még több hasonló megmozdulásra lehet számítani, ezért indulás előtt nem árt érdeklődni a magyar külképviseleten vagy az Interneten tájékozódni a görögországi helyzetről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Persze a legkörültekintőbb utazóval is előfordulhat, hogy váratlan eseményekbe keveredik. Emiatt az idén Görögországba utazóknak rendkívül fontos, hogy legyen minél teljesebb körű ellátást ígérő utasbiztosításuk. Ugyancsak elengedhetetlen, hogy idén némileg több készpénzt vigyünk Görögországba, hiszen előfordulhat, hogy az államcsődtől megriadó, bankbetéteit féltő lakosság kifosztja a bankautomatákat. Az autóval érkezők pedig a biztonság kedvéért vigyenek magukkal egy kanna (max. 20 liter) benzint.

A jelek szerint a magyar turista nem ijedős és nem szívesen mond le a tengerparti nyaralásról. A foglalásokban nem érezzük, hogy a magyarok bizalma megingott volna Görögországban - állítja Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének kommunikációs vezetője. A szakember szerint az ország népszerűségét elsősorban kedvező árainak köszönheti és ezen a helyzeten a politikai és gazdasági bizonytalanság sem változtat.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM