Tragédia: 9 milliójába került a baleset

2011. július 8. 14:02

Nyaralásunk tervezésekor számos lehetőség közül választhatunk. Akár utazási iroda által szervezetten, akár egyénileg indulunk neki a nyaralásnak, elengedhetetlen az alapos felkészülés és tájékozódás.

Ha egy külföldi út előtt szakember segítségét kérjük, nagyobb eséllyel kaphatunk részletes tájékoztatást a felmerülő veszélyekre, hiszen az utazási irodák számára kifejezetten fontos az ügyfelek alapos informálása. Ám, ha magunk szervezzük utunkat, nem tudjuk mindig felmérni, mi az, ami valóban elengedhetetlen, és mi az, ami kevésbé fontos az utazáshoz.

Sajnos hazánkban az utasbiztosítás kötése még mindig sokak számára a felesleges kiadások közé tartozik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy míg Nyugat-Európában a külföldre utazók több mint 70 százaléka köt utasbiztosítást, addig Magyarországon ez az arány évek óta 35 százalék körül mozog. Pedig igen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha nem készülünk fel időben a bajra, nem beszélve arról, hogy milyen hatalmas kiadást jelent egy váratlan baleset külföldi utazásunk alatt.

Az utasbiztosítást kötők aránya talán azért is ilyen alacsony, mert sokan nem tudják, hogy nem megfizethetetlen szolgáltatásokról van szó: akár napi egy fagylalt áráért megteremthetjük a biztonságot utazásunk alatt!

A leggyakoribb nyári balesetek külföldön

Az orvosi ellátás költségeinek mértékére legtöbben csak akkor döbbennek rá, ha már megtörtént a baj. A szakértők tapasztalatai alapján a felkészületlen turisták nyaralásuk alatt egy baleset vagy betegség miatt 60 ezer forinttól akár egészen 9 millió forintos kiadásra is számíthatnak, amit utasbiztosítás megkötése hiányában az utazónak kell kifizetnie.

Minden nemzet étkezési kultúrája rejteget magában veszélyeket, ebből adódóan az egyik leggyakoribb panasz a nyár során a szokásostól eltérő ételek és vízfogyasztás okozta gyomorbántalmak.

A Balatonhoz szokott turistáknak igen kellemetlen meglepetést okozhatnak külföldi nyaralásukon a tengeri sünök, de hasonlóan gyakorinak számítanak a víz alatti sziklák okozta sérülések is. (A sziklás tengerparti vakációra érdemes vízi szandállal készülnünk, hogy megelőzzük a fájdalmas balesetet.)

A nyári vízi, vagy szárazföldi sportok kedvelői gyakrabban szenvednek el csonttörést, rándulást, ficamot, de esetükben gyakrabban fordulnak elő szúrt vagy vágott sebek is.

A napszúrás nem csak külföldön jelent problémát, a nap káros sugarai ellen fel kell készülnünk, bárhová is utazunk, így érdemes a megfelelő faktorszámú krémmel bővítenünk poggyászunkat.

"Az egyik legnagyobb nyári kárkifizetés egy 72 éves úr történetéhez kapcsolódik, aki Marokkóban körutazással egybekötött nyaraláson vett részt. A piacon el akarták venni a táskáját. Ő ellenállt, a táskát megvédve, de az idős urat elrántották, és esése miatt combnyaktörést szenvedett. Kórházban ápolták, majd külön mentőrepülővel kellett hazahoznunk, ugyanis a menetrend szerinti járattal csak három átszállással lett volna lehetséges a szállítása, ami az ő állapotában nem volt megengedhető. Itthon a repülőtérről mentőautó vitte a helyi kórházba. A felmerült költségeire 9 millió forintot fizettünk ki" - mondta el Karsai Márta a Groupama Garancia Biztosító nemzetközi biztosítási főosztályvezetője.

Mire figyeljünk a biztosítás kiválasztásakor?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes körültekintően átgondolni, hogy milyen szintű szolgáltatást válasszunk, hiszen a legtöbb biztosító különböző utasbiztosítási csomagokat állít össze. Gyakran nehéz az eligazodás, de néhány szempont figyelembevételével megkönnyíthetjük a választást.

Európán belüli családi nyaraláshoz, utazáshoz általában elegendőek az egyszerűbb csomagok. Hosszabb (több hetes) kint tartózkodás, tengerentúli, egzotikus úti cél, vagy kockázatosabb programok esetén azonban érdemes emelt szintű szolgáltatásokat igénybe venni. Annak érdekében, hogy az utasok teljes biztonságban érezhessék magukat baleset esetén is.

Biztonságban az egész család

A biztosítás megkötésekor természetesen fontos szerepet játszik a költségek nagysága, ezért érdemes ebből a szempontból is körültekintően eljárni. Családi utazás esetén jelentős megtakarítást lehet elérni az úgynevezett családi csomagokkal.

Hol érdemes biztosítást kötni?

Sokan az internetet választják, ami nem meglepő, hiszen itt a legtöbb társaság jelentős díjengedménnyel kínálja szolgáltatását. Fontos azonban, hogy ne csak az árakat, hanem a szolgáltatásokat is vessük össze, érdemes azt is megvizsgálni, hogy például az 50%-os gyermekkedvezmény esetén a szolgáltatás is felére csökken-e?

Bárhogy is választunk, tisztában lennünk azzal, hogy az utasbiztosítás csupán töredéke egy utazás összköltségének, míg a kiadások az egekbe szökhetnek egy külföldön bekövetkező betegség vagy baleset során - ezért ha valamin, az utasbiztosítás megkötésén nem szabad spórolni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25