32 °C Budapest

Tízezreket vonzanak a magyar konferenciák

2010. november 26. 13:02

Továbbra is sikeres Magyarországon az úgynevezett hivatásturizmus, azaz a konferenciák, kiállítások, vásárok piaca. A Magyar Turizmus Zrt. friss felmérése szerint 2010 első kilenc hónapjában összesen 235 nemzetközi konferencia megrendezésére került sor Magyarországon, amelyeken több mint 60.000 fő vett részt. Országszerte összesen 1.032 napnyi nemzetközi konferencia zajlott, amelyek résztvevőinek száma átlagosan meghaladta a 257 főt, átlagos időtartamuk 4,4 nap volt.

A hazai MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) iparág az ország turizmusának egyik fontos szegmense. A globális válság hatásai ezen a területen is érzékelhetőek, de az elmúlt hónapok adatai további bizakodásra adnak okot.

2010 első kilenc hónapjában 235 db, az ICCA nemzetközi szervezet kritériumainak megfelelő konferenciát rendeztek Magyarországon, amely 40%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A konferenciák közül a legtöbb szeptemberben került lebonyolításra, amely az összes rendezvény 19%-át jelenti.

2010. január-szeptemberben összesen 1032 napnyi nemzetközi konferencia zajlott Magyarországon, amelyek átlagosan 4,4 napig tartottak. (A nemzetközi konferenciák átlagos időtartama 2008. I-IX. hó: 3,7 nap; 2009. I-IX. hó: 3,5 nap.) A nemzetközi konferenciáknak több mint 40 %-a 2-3 napos volt, de jelentős százalékkal bír a 4-5 napos (33,6%) rendezvények száma is.

A nemzetközi konferenciák idıbeni eloszlása, 2010. január-szeptember, Forrás: Magyar Kongresszusi Iroda


Az év első kilenc hónapjában megrendezett 235 nemzetközi konferencián több mint 60.000 fő vett részt. A 2010 első kilenc hónapjában regisztrált résztvevők száma nemcsak a 2009. I-IX. havi adatokat haladta meg (+58%), hanem 2008 azonos időszakához képest is növekedést mutat (+20%).

A magyarokon kívül németek, britek és franciák érkeztek leggyakrabban Magyarországra nemzetközi konferenciákra

A konferencián a résztvevők 83,2%-a külföldről, míg 16,8%-uk Magyarországról érkezett. A 2010. januártól-szeptemberig tartó időszakban a konferenciák kétharmadán volt jelen magyar résztvevő. Egy-egy nemzetközi rendezvényen átlagosan 12 ország képviseltette magát. Egyenletes növekedés tapasztalható a nemzetközi konferenciákon részt vevő nemzetek átlagos számában, amely az elmúlt negyedévhez képest is 16%-kal nőtt.

Az év első kilenc hónapjában a magyarokon kívül Németországból (73,6%), Nagy-Britanniából (66,4%) és Franciaországból (57%) érkeztek leggyakrabban hazánkba nemzetközi konferenciákra. A középmezőny nemzetei - olasz, amerikai, lengyel, holland, spanyol, cseh és osztrák - megközelítőleg azonos gyakorisággal képviseltették magukat a nemzetközi konferenciákon. Az előbb említetteken kívül feltétlenül említésre méltó még a Belgiumból, Svájcból, Skandináviából és a környező országokból, mint Szlovákiából, Romániából, valamint Oroszországból érkező résztvevők gyakori jelenléte a nemzetközi konferenciákon.

Egyre szívesebben szerveznek vidékre jelentős, nemzetközi konferenciákat

A korábbi évek tendenciáját követve 2010 első kilenc hónapjában is Budapesten került megrendezésre a legtöbb nemzetközi konferencia (74,5%). A fővárost Sopron (6%) és Pécs (4,3%) követi, de szerveztek nemzetközi rendezvényeket valamennyi ismert "konferencia-településen" is, mint például Debrecenben, Szegeden, Székesfehérváron, a Balaton partján és Veszprémben (a felsorolás nem teljes). Az említett települések mellett minden negyedévben megjelennek új helyszínek is: az utolsó három hónapban Herceghalom, Dobogókő, Piliscsaba, Fehérvárcsurgó és Velence is otthont adott egy-egy nemzetközi konferenciának, erősítve ezzel azt a tendenciát, hogy egyre nagyobb arányban és egyre szívesebben visznek vidékre a szervezők jelentős, nemzetközi konferenciákat.

Tovább folytatódott a szállodák mint konferenciahelyszínek térhódítása

Januártól szeptemberig a nemzetközi konferenciák közel 80%-a valamely magyarországi szállodában került megrendezésre. A fennmaradó rendezvények 9,8%-a kongresszusi központban, 6,8%-a pedig egyetemen, míg 3,8% -a egyéb rendezvényhelyszíneken zajlott.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Továbbra is Magyarországról érkezik a legtöbb megrendelés

A Magyarországon zajlott nemzetközi konferenciák megrendelőinek nemzetiségi vizsgálatából kitűnik, hogy továbbra is a magyar megrendelők állnak az élen, arányuk az elmúlt három hónapban további 10%-kal emelkedett. 2010 három negyedévében a megrendelők rangsorát a magyarok után a belga, német, francia, brit és osztrák megrendelések követik.

A nemzetközi konferenciák megrendelőit típus alapján 2009 januárjától vizsgálja a magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Irodája. Az elmúlt közel két év adatait vizsgálva, megállapítható, hogy a legtöbb megrendelés külföldi vállalatoktól érkezett (2009. I-IX. hó: 16%, 2010. I-IX. hó: 26,8%), ezt követik a külföldi (14,1%) és magyar szervező (13,7%) irodák, akik aránya szinte teljesen megegyezik egymással. Jelentős aránnyal bírnak a magyar vállalatok is a maguk 13,2%-ával. Legritkábbak a világszövetségek (4,4%) által rendelt nemzetközi konferenciák voltak. Igen jelentős százalékot jelentenek az egyéb kategóriába tartozó állami intézmények, minisztériumok, alapítványok és egyesületek, amelyek az összes megrendelő 16,1%-át teszik ki.

Színes a paletta a konferenciák témáját tekintve

A nemzetközi konferenciák témáját tekintve a legtöbb konferencia továbbra is orvosi (24%) témájú volt, illetve jelentős százalékot képviselnek a gazdasági (18%) és egyéb (17%) tudományos témakörök is. A partnereink által, az egyéb kategóriában megadott válaszok között politika, sport, vallás és kozmetika, vagy éppen gyógyszeripar, bűnügy egyaránt szerepelnek, mint konferencia témák. Ebből is látszik, hogy e téren igen színes és széles a paletta.

Az év első háromnegyedében összesen 52 alkalommal kapcsolódott kiállítás a nemzetközi konferenciákhoz, mely a 235 nemzetközi rendezvény esetében 22%-os arányt jelent.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?