12 °C Budapest

Tízezreket vonzanak a magyar konferenciák

2010. november 26. 13:02

Továbbra is sikeres Magyarországon az úgynevezett hivatásturizmus, azaz a konferenciák, kiállítások, vásárok piaca. A Magyar Turizmus Zrt. friss felmérése szerint 2010 első kilenc hónapjában összesen 235 nemzetközi konferencia megrendezésére került sor Magyarországon, amelyeken több mint 60.000 fő vett részt. Országszerte összesen 1.032 napnyi nemzetközi konferencia zajlott, amelyek résztvevőinek száma átlagosan meghaladta a 257 főt, átlagos időtartamuk 4,4 nap volt.

A hazai MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) iparág az ország turizmusának egyik fontos szegmense. A globális válság hatásai ezen a területen is érzékelhetőek, de az elmúlt hónapok adatai további bizakodásra adnak okot.

2010 első kilenc hónapjában 235 db, az ICCA nemzetközi szervezet kritériumainak megfelelő konferenciát rendeztek Magyarországon, amely 40%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A konferenciák közül a legtöbb szeptemberben került lebonyolításra, amely az összes rendezvény 19%-át jelenti.

2010. január-szeptemberben összesen 1032 napnyi nemzetközi konferencia zajlott Magyarországon, amelyek átlagosan 4,4 napig tartottak. (A nemzetközi konferenciák átlagos időtartama 2008. I-IX. hó: 3,7 nap; 2009. I-IX. hó: 3,5 nap.) A nemzetközi konferenciáknak több mint 40 %-a 2-3 napos volt, de jelentős százalékkal bír a 4-5 napos (33,6%) rendezvények száma is.

A nemzetközi konferenciák idıbeni eloszlása, 2010. január-szeptember, Forrás: Magyar Kongresszusi Iroda


Az év első kilenc hónapjában megrendezett 235 nemzetközi konferencián több mint 60.000 fő vett részt. A 2010 első kilenc hónapjában regisztrált résztvevők száma nemcsak a 2009. I-IX. havi adatokat haladta meg (+58%), hanem 2008 azonos időszakához képest is növekedést mutat (+20%).

A magyarokon kívül németek, britek és franciák érkeztek leggyakrabban Magyarországra nemzetközi konferenciákra

A konferencián a résztvevők 83,2%-a külföldről, míg 16,8%-uk Magyarországról érkezett. A 2010. januártól-szeptemberig tartó időszakban a konferenciák kétharmadán volt jelen magyar résztvevő. Egy-egy nemzetközi rendezvényen átlagosan 12 ország képviseltette magát. Egyenletes növekedés tapasztalható a nemzetközi konferenciákon részt vevő nemzetek átlagos számában, amely az elmúlt negyedévhez képest is 16%-kal nőtt.

Az év első kilenc hónapjában a magyarokon kívül Németországból (73,6%), Nagy-Britanniából (66,4%) és Franciaországból (57%) érkeztek leggyakrabban hazánkba nemzetközi konferenciákra. A középmezőny nemzetei - olasz, amerikai, lengyel, holland, spanyol, cseh és osztrák - megközelítőleg azonos gyakorisággal képviseltették magukat a nemzetközi konferenciákon. Az előbb említetteken kívül feltétlenül említésre méltó még a Belgiumból, Svájcból, Skandináviából és a környező országokból, mint Szlovákiából, Romániából, valamint Oroszországból érkező résztvevők gyakori jelenléte a nemzetközi konferenciákon.

Egyre szívesebben szerveznek vidékre jelentős, nemzetközi konferenciákat

A korábbi évek tendenciáját követve 2010 első kilenc hónapjában is Budapesten került megrendezésre a legtöbb nemzetközi konferencia (74,5%). A fővárost Sopron (6%) és Pécs (4,3%) követi, de szerveztek nemzetközi rendezvényeket valamennyi ismert "konferencia-településen" is, mint például Debrecenben, Szegeden, Székesfehérváron, a Balaton partján és Veszprémben (a felsorolás nem teljes). Az említett települések mellett minden negyedévben megjelennek új helyszínek is: az utolsó három hónapban Herceghalom, Dobogókő, Piliscsaba, Fehérvárcsurgó és Velence is otthont adott egy-egy nemzetközi konferenciának, erősítve ezzel azt a tendenciát, hogy egyre nagyobb arányban és egyre szívesebben visznek vidékre a szervezők jelentős, nemzetközi konferenciákat.

Tovább folytatódott a szállodák mint konferenciahelyszínek térhódítása

Januártól szeptemberig a nemzetközi konferenciák közel 80%-a valamely magyarországi szállodában került megrendezésre. A fennmaradó rendezvények 9,8%-a kongresszusi központban, 6,8%-a pedig egyetemen, míg 3,8% -a egyéb rendezvényhelyszíneken zajlott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Továbbra is Magyarországról érkezik a legtöbb megrendelés

A Magyarországon zajlott nemzetközi konferenciák megrendelőinek nemzetiségi vizsgálatából kitűnik, hogy továbbra is a magyar megrendelők állnak az élen, arányuk az elmúlt három hónapban további 10%-kal emelkedett. 2010 három negyedévében a megrendelők rangsorát a magyarok után a belga, német, francia, brit és osztrák megrendelések követik.

A nemzetközi konferenciák megrendelőit típus alapján 2009 januárjától vizsgálja a magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Irodája. Az elmúlt közel két év adatait vizsgálva, megállapítható, hogy a legtöbb megrendelés külföldi vállalatoktól érkezett (2009. I-IX. hó: 16%, 2010. I-IX. hó: 26,8%), ezt követik a külföldi (14,1%) és magyar szervező (13,7%) irodák, akik aránya szinte teljesen megegyezik egymással. Jelentős aránnyal bírnak a magyar vállalatok is a maguk 13,2%-ával. Legritkábbak a világszövetségek (4,4%) által rendelt nemzetközi konferenciák voltak. Igen jelentős százalékot jelentenek az egyéb kategóriába tartozó állami intézmények, minisztériumok, alapítványok és egyesületek, amelyek az összes megrendelő 16,1%-át teszik ki.

Színes a paletta a konferenciák témáját tekintve

A nemzetközi konferenciák témáját tekintve a legtöbb konferencia továbbra is orvosi (24%) témájú volt, illetve jelentős százalékot képviselnek a gazdasági (18%) és egyéb (17%) tudományos témakörök is. A partnereink által, az egyéb kategóriában megadott válaszok között politika, sport, vallás és kozmetika, vagy éppen gyógyszeripar, bűnügy egyaránt szerepelnek, mint konferencia témák. Ebből is látszik, hogy e téren igen színes és széles a paletta.

Az év első háromnegyedében összesen 52 alkalommal kapcsolódott kiállítás a nemzetközi konferenciákhoz, mely a 235 nemzetközi rendezvény esetében 22%-os arányt jelent.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem