2 °C Budapest

Nem merünk hitelből utazni! Spórolni tanul a magyar

Pénzcentrum
2010. november 22. 10:32

Néhány évvel ezelőtt a bankok és az utazási irodák egyaránt nagy reményekkel kezdték meg az utazási hitelek értékesítését. A kezdeti lelkesedés azonban rövid idő után lelohadt, miután a magyar piac bebizonyította, hogy nem szívesen adósodunk el egy nyári vakáció miatt, nálunk utazni az megy, akinek van rá pénze - írja a Népszabadság.

Az utazási kölcsönök kondíciói és az igénylés feltételei leginkább az áruhitelezésben alkalmazottakra hasonlít, de karácsony előtt hiába vásárolnak részletre sok műszaki cikkeket az ügyfelek, az utazási hitelek piaca megmaradt egy szűk szegmensnek.

Az utazási hitelek piacát tovább szűkítette a gazdasági válság, a lakossági fogyasztás és az eladósodási kedv visszaesése. A két évvel ezelőtt még százmillió forintosra becsült piac tavaly megfeleződött, idén pedig további 20%-os csökkenés várható. Ennek megfelelően most már alig néhány tízmillió forintról beszélhetünk - mondta a lapnak Várady Eszter, a Credigen Bank kereskedelmi ügyvezető igazgatója.

A Magyar Cetelem Banknál ugyan összességében nem számoltak be nagy változásokról az igénylések szezonalitását és mennyiségét illetően, a krízis hatását azonban ott is érzik. A korábbi évekhez képest változott a jellemző úti cél: az egzotikus utak helyett ma már inkább a belföldi üdülésekhez vesznek fel kölcsönt. Az ügyfelek jellemzően 200-300 ezer forint hitelt igényelnek, ami az utazás összes költségét fedezi.

A Cetelem tapasztalatai szerint főleg az átlagos családok igényelnek utazáshoz kölcsönt, bár új jelenség, hogy egyre többször a nagyszülők jelentkeznek, akik elviszik a családot, unokákat egy hosszabb belföldi nyaralásra. A Credigennél ugyan az ügyfelek jövedelmi helyzetéről nem kívántak beszélni, azt elmondták, hogy náluk széles skálán mozog azon utak ára, amelyhez hitelt vesznek igénybe: a 130 ezres nyaralástól a másfél milliós luxusútig mindenre. Az átlagos hitelösszeg hasonlóan alakul, mint a Cetelemnél: tavaly és idén 300-350 ezer forint volt; a különbség az, hogy náluk az ügyfelek jellemzően a nyaralás felét finanszírozzák kölcsönből, a többit saját erőből oldják meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piacon fellelhető aktuális ajánlatok alapján utazási hitelt 20 ezertől 5 millió forintig igényelhetünk, az éves hiteldíj (THM) 30% körülmozog, vagyis nagyjából annyiba kerülnek, mint a személyi kölcsönök vagy az áruhitelek. Az utazási kölcsönök azonban nemcsak árukban, hanem egyéb jellemzőikben is hasonlítanak ezekre a termékekre. A Credigen például csak utazási irodákon keresztül értékesít, s a nyaralás árán kívül csak az úthoz szorosan kapcsolódó költségekre nyújt fedezetet: biztosításra, illetékekre, transzferre. A Cetelem terméke azonban úgy működik, mint egy szabad felhasználású személyi kölcsön. A banknál is lehet igényelni, olyan kiadásokra is, mint a költőpénz, egy fényképezőgép megvásárlása vagy az autó felkészítése az útra. Az igényléséhez csak személyi okmányokra, friss közüzemi számlákra, jövedelemigazolásra van szükség.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm