21 °C Budapest

Itt az új trükk! Idén közel négyszázezer magyar megszívhatja

Pénzcentrum
2010. november 17. 11:02

Néhány tízezer forintos költséggel, milliós haszonra tehet szert az az autókereskedő, aki visszapörgeti a hozzá vitt használt autót kilométeróráját. A kockázat csekély, hiszen alig akad olyan vevő aki pereskedne a csalás miatt. Az órapörgetés így nemzeti sport Magyarországon - írja a Népszabadság.

Magyarországon nemzeti sport a használt autók kilométerórájának visszatekerése. Az eladásra kínált négykerekűek 90%-ánál vagy a tulajdonos, vagy a kereskedő megcsinálja ezt a trükköt. Nem is csoda, hogy hirdetésekben többnyire 100 ezer kilométer alatti futásteljesítménnyel kínálják eladásra a használt autókat. 2009-ben összesen 440 ezer használt autót adtak el Magyarországon.

Az ügyeskedők igyekezete érthető, hiszen 10-30 ezer forintért 100-200 ezer kilométert is visszatekernek a kilométerórán az erre szakosodott vállalkozások, cserébe viszont az eladási ár akár milliókkal is megnövekedhet. (A mechanikus órákat fúrógépekkel vagy az ablaktörlő motorjával házilag is vissza lehetett pörgetni, a digitális órák machinálásához már komoly szakértelemre van szükség.)

A vevő számára az ügyeskedők kiszűrése nem kevés időbe és energiába kerül. A pontos kilométeróra állást a legkönnyebben a pontosan vezetett szervizkönyvből lehet megtudni, a benne szereplő adatok hitelességét a márkakereskedések garantálni tudják. Nagy kérdés mit tehetünk, ha kiderül, hogy a kilométerórát "megbuherálták"?

A jogi helyzet szerencsére egyértelmű. A Polgári Törvénykönyv szerint a vevő megtámadhatja az adásvételi szerződést, ha annak aláírásakor tévedésben volt a gépkocsi forgalomban való részvételének időtartama és futásteljesítménye tekintetében. Azt azonban bizonyítania kell, hogy ezt a tévedést az eladó lódítása okozta. A szerződés felbontása esetén a vevőt a visszafizetett vételárösszeg után késedelmi kamat illeti meg. Ezt a gépkocsi megvásárlásának időpontjától,az időközbeni áremelkedés miatt bekövetkezett kárösszeg után jár.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az órapörgetés biznisz elterjedtsége mutatja, hogy a tulajdonosok zöme talán nem is tudja, hogy átverték. Aki pedig ráébred erre, az sem pereskedik. Hiszen ha sok lenne a harcos, a saját érdekeiért keményen kiálló vevő, akkor kevesebben mernének trükközni a futásteljesítménnyel. Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban megoldották ezt a problémát. Hivatalos honlapokon lehet követni az autók előéletét, a ki pedig csal ezekkel az adatokkal, börtönbe kerülhet.

Így járt Antony Harrington is. Ő 213 ezer mérföldről 75120 mérföldre pörgette vissza egy autó kilométeróráját és lebukott. A vevő beperelte, a bíróság 600 font kártérítést ítélt meg, kiszabott 1000 font bírságot, 1400 font eljárási illetéket a dílerre, aki két év felfüggesztett börtönbüntetést is kapott, a nevét pedig nyilvánosságra hozták.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?