Itt az új trükk! Idén közel négyszázezer magyar megszívhatja

Pénzcentrum
2010. november 17. 11:02

Néhány tízezer forintos költséggel, milliós haszonra tehet szert az az autókereskedő, aki visszapörgeti a hozzá vitt használt autót kilométeróráját. A kockázat csekély, hiszen alig akad olyan vevő aki pereskedne a csalás miatt. Az órapörgetés így nemzeti sport Magyarországon - írja a Népszabadság.

Magyarországon nemzeti sport a használt autók kilométerórájának visszatekerése. Az eladásra kínált négykerekűek 90%-ánál vagy a tulajdonos, vagy a kereskedő megcsinálja ezt a trükköt. Nem is csoda, hogy hirdetésekben többnyire 100 ezer kilométer alatti futásteljesítménnyel kínálják eladásra a használt autókat. 2009-ben összesen 440 ezer használt autót adtak el Magyarországon.

Az ügyeskedők igyekezete érthető, hiszen 10-30 ezer forintért 100-200 ezer kilométert is visszatekernek a kilométerórán az erre szakosodott vállalkozások, cserébe viszont az eladási ár akár milliókkal is megnövekedhet. (A mechanikus órákat fúrógépekkel vagy az ablaktörlő motorjával házilag is vissza lehetett pörgetni, a digitális órák machinálásához már komoly szakértelemre van szükség.)

A vevő számára az ügyeskedők kiszűrése nem kevés időbe és energiába kerül. A pontos kilométeróra állást a legkönnyebben a pontosan vezetett szervizkönyvből lehet megtudni, a benne szereplő adatok hitelességét a márkakereskedések garantálni tudják. Nagy kérdés mit tehetünk, ha kiderül, hogy a kilométerórát "megbuherálták"?

A jogi helyzet szerencsére egyértelmű. A Polgári Törvénykönyv szerint a vevő megtámadhatja az adásvételi szerződést, ha annak aláírásakor tévedésben volt a gépkocsi forgalomban való részvételének időtartama és futásteljesítménye tekintetében. Azt azonban bizonyítania kell, hogy ezt a tévedést az eladó lódítása okozta. A szerződés felbontása esetén a vevőt a visszafizetett vételárösszeg után késedelmi kamat illeti meg. Ezt a gépkocsi megvásárlásának időpontjától,az időközbeni áremelkedés miatt bekövetkezett kárösszeg után jár.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az órapörgetés biznisz elterjedtsége mutatja, hogy a tulajdonosok zöme talán nem is tudja, hogy átverték. Aki pedig ráébred erre, az sem pereskedik. Hiszen ha sok lenne a harcos, a saját érdekeiért keményen kiálló vevő, akkor kevesebben mernének trükközni a futásteljesítménnyel. Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban megoldották ezt a problémát. Hivatalos honlapokon lehet követni az autók előéletét, a ki pedig csal ezekkel az adatokkal, börtönbe kerülhet.

Így járt Antony Harrington is. Ő 213 ezer mérföldről 75120 mérföldre pörgette vissza egy autó kilométeróráját és lebukott. A vevő beperelte, a bíróság 600 font kártérítést ítélt meg, kiszabott 1000 font bírságot, 1400 font eljárási illetéket a dílerre, aki két év felfüggesztett börtönbüntetést is kapott, a nevét pedig nyilvánosságra hozták.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?