13 °C Budapest

Milliárdos üzlet a határon túli osztálykirándulás

2010. október 18. 09:02

A tervek szerint évi 80-100 ezer diák utazhat majd állami támogatással a határon túli magyar településekre. 2013-ig csak pályázat útján, ezt követően pedig normatív módon is elérhető lenne az "ingyen nyaralás". A kormány ősszel dönt, hogy mennyi összeggel támogatja a projektet.

A Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány vezetője, Csete Örs a Világgazdaságnak elmondta, hogy 2010-ben mintegy 6000 magyar tanuló látogatott el a szomszédos országokba. Pár éven belül szeretnék ezt a számot 80-100 ezer főre növelni, és a külföldön élő magyar diákságot is szeretnék Magyarországra utaztatni.

A számítások szerint egy egyhetes osztálykirándulás körülbelül egymillió forintba kerül, tehát óriási üzletet (becslések szerint 2-3 milliárd forintot) jelentene a program a szolgáltatóknak, szállodáknak, utazási irodáknak, vendéglátóegységeknek és buszkölcsönző cégeknek. Ezen felül közvetett turisztikai hatása is lehet a projektnek, elé csak a visszatérő diákok és családjaik nyaralásaira gondolni.

Az alapítvány reményei szerint uniós támogatást is kap majd. Az EU-ban már működik diákcsere program, mint az Erasmus és a Comenius, így be lehetne vonni a magyar kezdeményezést is ezek közé. A jövő évi pályázatokat decemberig kiírják, utána lehet megtudni, kik hova utazhatnak 2011 nyarán. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?