25 °C Budapest

Milliárdos üzlet a határon túli osztálykirándulás

2010. október 18. 09:02

A tervek szerint évi 80-100 ezer diák utazhat majd állami támogatással a határon túli magyar településekre. 2013-ig csak pályázat útján, ezt követően pedig normatív módon is elérhető lenne az "ingyen nyaralás". A kormány ősszel dönt, hogy mennyi összeggel támogatja a projektet.

A Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány vezetője, Csete Örs a Világgazdaságnak elmondta, hogy 2010-ben mintegy 6000 magyar tanuló látogatott el a szomszédos országokba. Pár éven belül szeretnék ezt a számot 80-100 ezer főre növelni, és a külföldön élő magyar diákságot is szeretnék Magyarországra utaztatni.

A számítások szerint egy egyhetes osztálykirándulás körülbelül egymillió forintba kerül, tehát óriási üzletet (becslések szerint 2-3 milliárd forintot) jelentene a program a szolgáltatóknak, szállodáknak, utazási irodáknak, vendéglátóegységeknek és buszkölcsönző cégeknek. Ezen felül közvetett turisztikai hatása is lehet a projektnek, elé csak a visszatérő diákok és családjaik nyaralásaira gondolni.

Az alapítvány reményei szerint uniós támogatást is kap majd. Az EU-ban már működik diákcsere program, mint az Erasmus és a Comenius, így be lehetne vonni a magyar kezdeményezést is ezek közé. A jövő évi pályázatokat decemberig kiírják, utána lehet megtudni, kik hova utazhatnak 2011 nyarán. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?