15 °C Budapest

Jó víz, rossz víz: hol fürödjünk Európa strandjain?

2010. július 24. 14:02

Európa legnagyobb autóklubja, a német ADAC több európai fürdőhelyet, így Magyarország tavait is megvizsgálta vízminőség szempontjából. Összességében kontinensünk szinte minden vizében nyugodtan fürödhetünk, vannak azonban kivételek!

Épp időben, a nyári turistaszezon kellős közepén tájékoztat a német autósklub Európa több, mint ezer fürdőhelyének vízminőségéről. Akadnak sajnos olyan strandok is, melyekben olyan baktériumok találhatók, melyek számos fertőzésveszélyt magukban rejtenek.

Az Északi-, valamint Balti-tenger legalább egy méter mély fürdővizeit jónak, illetve kiválónak értékelték az ADAC szakértői, ugyanakkor a sekélyebb, épp ezért főként gyermekesek által kedvelt vízterületek már gyengébb minősítést is kaptak. Ezekben a vizekben ugyanis jóval könnyebben elszaporodnak a baktériumok.

Egyes vizekben - például Alsó-Szászország kisebb tavain, ahol már fürdési tilalmat is elrendeltek - szaporodásnak indultak a kékalgák is, amelyek bizonyos koncentráció fölött bőrirritációt okozhatnak.

Spanyolország, Görögország, Szlovénia és Horvátország fürdőhelyein egytől-egyik zavartalanul lehet strandolni az ADAC szerint, de Dánia, Ausztria, Lengyelország és hazánk vizei közül sem kellett egyet sem elzárni a fürdőzők elől, higiéniai okokra hivatkozva.

Dél-Franciaország és Olaszország egyes vidékein már más a helyzet: a gyakori és jelentős mennyiségű esőzések miatt sokhelyütt megnőtt a vizek baktériumkoncentrációja, így strandbezárásokra is sor került, melyek legtöbbjét mára azonban már feloldották. Frejus és Saint-Raphael között húzódó 15 kilométer hosszú strandszakasz ismét nyitva áll a fürdőzők előtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Európai Unió szintén minden évben megvizsgálja a területén található strandok minőségét, melyek közül idén Görögországot találta a legtisztábbnak.

Görögország a több mint ezer megvizsgált strandjával első lett a vízminőségi listán, 99,8%-uk ugyanis a legjobb minősítést kapta. Szorosan mögötte Ciprus (99,1%) lett a második, Franciaország (95,7%) a harmadik, Málta (93,1%) a negyedik, majd meglepetésre Bulgária az ötödik. A lista végén Románia végzett.

A több mint húszezer megvizsgált strandból mintegy 500 strandon nem ajánlott a fürdés, köztük meglepően sok, 129 található Franciaországban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem