19 °C Budapest

Jó víz, rossz víz: hol fürödjünk Európa strandjain?

2010. július 24. 14:02

Európa legnagyobb autóklubja, a német ADAC több európai fürdőhelyet, így Magyarország tavait is megvizsgálta vízminőség szempontjából. Összességében kontinensünk szinte minden vizében nyugodtan fürödhetünk, vannak azonban kivételek!

Épp időben, a nyári turistaszezon kellős közepén tájékoztat a német autósklub Európa több, mint ezer fürdőhelyének vízminőségéről. Akadnak sajnos olyan strandok is, melyekben olyan baktériumok találhatók, melyek számos fertőzésveszélyt magukban rejtenek.

Az Északi-, valamint Balti-tenger legalább egy méter mély fürdővizeit jónak, illetve kiválónak értékelték az ADAC szakértői, ugyanakkor a sekélyebb, épp ezért főként gyermekesek által kedvelt vízterületek már gyengébb minősítést is kaptak. Ezekben a vizekben ugyanis jóval könnyebben elszaporodnak a baktériumok.

Egyes vizekben - például Alsó-Szászország kisebb tavain, ahol már fürdési tilalmat is elrendeltek - szaporodásnak indultak a kékalgák is, amelyek bizonyos koncentráció fölött bőrirritációt okozhatnak.

Spanyolország, Görögország, Szlovénia és Horvátország fürdőhelyein egytől-egyik zavartalanul lehet strandolni az ADAC szerint, de Dánia, Ausztria, Lengyelország és hazánk vizei közül sem kellett egyet sem elzárni a fürdőzők elől, higiéniai okokra hivatkozva.

Dél-Franciaország és Olaszország egyes vidékein már más a helyzet: a gyakori és jelentős mennyiségű esőzések miatt sokhelyütt megnőtt a vizek baktériumkoncentrációja, így strandbezárásokra is sor került, melyek legtöbbjét mára azonban már feloldották. Frejus és Saint-Raphael között húzódó 15 kilométer hosszú strandszakasz ismét nyitva áll a fürdőzők előtt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Európai Unió szintén minden évben megvizsgálja a területén található strandok minőségét, melyek közül idén Görögországot találta a legtisztábbnak.

Görögország a több mint ezer megvizsgált strandjával első lett a vízminőségi listán, 99,8%-uk ugyanis a legjobb minősítést kapta. Szorosan mögötte Ciprus (99,1%) lett a második, Franciaország (95,7%) a harmadik, Málta (93,1%) a negyedik, majd meglepetésre Bulgária az ötödik. A lista végén Románia végzett.

A több mint húszezer megvizsgált strandból mintegy 500 strandon nem ajánlott a fürdés, köztük meglepően sok, 129 található Franciaországban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44