22 °C Budapest

Jó víz, rossz víz: hol fürödjünk Európa strandjain?

2010. július 24. 14:02

Európa legnagyobb autóklubja, a német ADAC több európai fürdőhelyet, így Magyarország tavait is megvizsgálta vízminőség szempontjából. Összességében kontinensünk szinte minden vizében nyugodtan fürödhetünk, vannak azonban kivételek!

Épp időben, a nyári turistaszezon kellős közepén tájékoztat a német autósklub Európa több, mint ezer fürdőhelyének vízminőségéről. Akadnak sajnos olyan strandok is, melyekben olyan baktériumok találhatók, melyek számos fertőzésveszélyt magukban rejtenek.

Az Északi-, valamint Balti-tenger legalább egy méter mély fürdővizeit jónak, illetve kiválónak értékelték az ADAC szakértői, ugyanakkor a sekélyebb, épp ezért főként gyermekesek által kedvelt vízterületek már gyengébb minősítést is kaptak. Ezekben a vizekben ugyanis jóval könnyebben elszaporodnak a baktériumok.

Egyes vizekben - például Alsó-Szászország kisebb tavain, ahol már fürdési tilalmat is elrendeltek - szaporodásnak indultak a kékalgák is, amelyek bizonyos koncentráció fölött bőrirritációt okozhatnak.

Spanyolország, Görögország, Szlovénia és Horvátország fürdőhelyein egytől-egyik zavartalanul lehet strandolni az ADAC szerint, de Dánia, Ausztria, Lengyelország és hazánk vizei közül sem kellett egyet sem elzárni a fürdőzők elől, higiéniai okokra hivatkozva.

Dél-Franciaország és Olaszország egyes vidékein már más a helyzet: a gyakori és jelentős mennyiségű esőzések miatt sokhelyütt megnőtt a vizek baktériumkoncentrációja, így strandbezárásokra is sor került, melyek legtöbbjét mára azonban már feloldották. Frejus és Saint-Raphael között húzódó 15 kilométer hosszú strandszakasz ismét nyitva áll a fürdőzők előtt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Európai Unió szintén minden évben megvizsgálja a területén található strandok minőségét, melyek közül idén Görögországot találta a legtisztábbnak.

Görögország a több mint ezer megvizsgált strandjával első lett a vízminőségi listán, 99,8%-uk ugyanis a legjobb minősítést kapta. Szorosan mögötte Ciprus (99,1%) lett a második, Franciaország (95,7%) a harmadik, Málta (93,1%) a negyedik, majd meglepetésre Bulgária az ötödik. A lista végén Románia végzett.

A több mint húszezer megvizsgált strandból mintegy 500 strandon nem ajánlott a fürdés, köztük meglepően sok, 129 található Franciaországban.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24