19 °C Budapest

Világújdonság a 2010-es Szigeten: felejtsd el a készpénzt!

Pénzcentrum
2010. július 22. 15:02

Nem bankkártya, mégis fizethetsz vele A zenei fesztiválok rendszeres látogatói biztosan tudják, hogy az italvásárlás nem tartozik a leggyorsabb folyamatok közé. Bár sört csapolni sokkal gyorsabban biztosan nem lehet, a készpénzzel való bajlódást ma már megspórolhatjuk egy egyszerű kártya segítségével. A Balaton Soundon már kipróbálták, most a Szigeten finomítanak a világelsők közé tartozó, új kártyás fizetési rendszeren. Erről faggatta a Pénzcentrum Gerendai Károlyt, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatóját.

Az idei Balaton Sound fesztiválon debültált az az új kártyás fizetési rendszer, amit kifejezetten a Sziget Kft. számára fejlesztett ki a Metapay Kft. A rendszer lényege tömören annyi, hogy egy ingyen kapott kártyára a fesztivál területén több ponton pénzt lehet feltölteni, mellyel számos vendéglátóegységben fizethetünk.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője elmondta, hogy a fesztiválkártyát kifejezetten számukra fejlesztették, és a maga módján egyedülállónak tekinthető nemzetközi viszonylatban is: "Lengyelországban körülbelül három éve működik hasonló, PayPass érintésnélküli bankkártyás fizetési rendszer fesztiválokon, ezek azonban komoly banki hátteret igényelnek, és persze bankszámlával is rendelkezniük kell hozzá a felhasználóknak".


A Sziget Kft. által kibocsátott utalványkártya ezzel szemben egy egyszerű elektronikus vásárlási utalvány, amely nem minősül bankkártyának, az arra feltöltött összeg nem is a kártyán tárolódik. Fizetésre csak az adott rendezvényen, annak időtartama alatt használható.

Hasonló konstrukcióként működik, mint a számos rendezvényről már ismert kuponrendszer, ahol az ételekért, italokért előre megvásárolt kuponokkal tudunk csak fizetni, itt azonban a fizetőeszköz elektronikusan tárolódik, így még egyszerűbben, és átláthatóbban kezelhető.

Hogyan működik pontosan?

Mint azt Gerendaitól megtudtuk, eredetileg hat ilyen feltöltő állomást terveztek a Szigetre, azonban a Balaton Soundon szerzett tapasztalatok, valamint a felhasználók körében végzett kutatás alapján ennél több állomásra lesz szükség. Egyelőre még nem biztosak a számok, de hozzávetőleg 10-12 feltöltő pont üzemel majd a Szigeten, többablakos rendszerben.

A Balaton Soundhoz hasonlóan itt is személyzet végzi majd a kártyakibocsátást, illetve feltöltést, azonban a tervek között szerepel feltöltőautomata üzembe helyezése is - vélhetően már csak a következő fesztiválszezonra. 

A kártyáról való feltöltés lehetősége is a tervek között szerepel, ez azonban még részleteiben kidolgozásra vár. A hosszú távú terv egyértelműen a készpénz kiszorítása a fesztiválokról, hiszen az nem csak a vásárlóknak okoz felesleges problémát - a sorban állástól, az aprópénz hurcolásáig - de a kereskedő számára is többletköltséget okoz a készpénz tárolása, szállítása, biztonságos kezelése.

Ha már kezünkben van a bankkártya, érdemes - bár nem kötelező - mobiltelefonról SMS-ben vagy a www.metapay.hu oldalon keresztül regisztrálni, ugyanis csak a regisztráció elvégzése esetén lehetséges az elveszített kártyát letiltani.

Ezek után a kártyát azonnal használatba is vehetjük. A fizetés rendkívül egyszerű: az eladó beüti az összeget a POS terminálba, nekünk pedig csak hozzá kell érintenünk a kártyánkat az olvasóhoz, és már meg is történik a tranzakció. Mindez három másodperc alatt. Ezután a kijelzőn megjelenik új egyenlegünk is, így nyomon követhető, hogy mennyit költöttünk.

A fizetéskor tehát sem PIN-kód megadásra, sem aláírásra nincs szükség. Mint azt az ügyvezetőtől megtudtuk, technikailag ugyan megvalósítható lenne a PIN-kódos azonosítás, azonban a mostani rendszer biztonsági szintje nem teszi szükségessé ilyen ellenőrzés beiktatását, így valóban gyorsan lebonyolítható a vásárlás.

A kártyára- ami visszaváltható a fesztivál végén- minimum 100 forintot, maximum pedig 240 ezer forintot lehet feltölteni. Az alsó korlát megadására azért volt szükség, mert a feltöltő pontokon, ahol egyúttal a kártyán maradt összeg visszaváltására is lehetőség van, meglehetősen nagy bonyodalmat okoz az aprópénzek kezelése. 

Hol fizethetünk vele?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ami az elfogadóhelyek számát illeti, az idei Sziget Fesztiválon 300 terminál üzemel majd, ami hozzávetőleg 100-120 elfogadóhelyet jelent, mivel egy kereskedő több terminált is üzemeltethet. Gerendai hozzátette, hogy az idei próbaüzemben nem szerették volna kötelezni a kereskedőket a kártyaelfogadásra, vagyis önkéntes alapon igényelhetnek terminált, teljesen ingyen, azonban a Balaton Sound tapasztalatai alapján nem csak a vásárlói, de az elfogadói oldal is zömében elégedett volt a rendszerrel, így akik a Soundon kértek terminált, szinte kivétel nélkül a Szigeten is így tesznek majd.

Természetesen az egyelőre tesztjelleggel bevezetett kártyás fizetési rendszer alkalmazása sem teljesen ingyenes a kereskedők számára: két százalék jutalékot fizetnek a forgalom után, amit Gerendai még elfogadható felső határnak tekint, a használattal járó kényelemért cserébe. Jelenleg ezt a jutalékot a kereskedők nem hárítják át a vásárlókra, vagyis fogyasztóként semmivel nem kerül többe a kártyás vásárlás a készpénzesnél.

A Balaton Soundon egyébként az átlagos, vagyis egy kártyára jutó költés 5800 forint volt. Jellemzően elsőre, kipróbálás gyanánt 1-2 ezer forintokat töltöttek a fesztiválozók a kártyára, majd másodjára átlagosan ötezer forintot. Ebbe természetesen beletartoznak a pár száz forintot, illetve a több tízezer forintot költő, egytől négy napig fesztiválozók egyaránt.

Jövőre talán már készpénz se kell!

Mi van a borravalóval?

Vásárlóként talán kevésbé, azonban a pult túloldalán állókban talán felmerül a kérdés, hogy mi történik ebben a rendszerben a borravalóval, hiszen a legtöbben a kényelmetlen aprópénzről mondanak le az eladó javára, ami kártyás fizetésnél nem is jön számításba.

A borravaló adását Gerendai kulturális kérdésnek tekinti Magyarországon, hiszen ma még éttermekben sem biztosak az emberek, hogy kártyás fizetés esetén hogyan kell jattot adni. Pedig egyszerű: a pincér, pultos magasabb összeget is beüthet a terminálba, mint amennyibe az áru került, vagyis csak meg kell mondanunk, hogy mennyi borravalót szeretnénk adni. 

Felmerült az a lehetőség is, hogy a terminál teszi fel a kérdést a vásárlónak, kíván-e szervízdíjat adni, Gerendai szerint amennyiben ez a fizetési rendszer a következő egy évben egyéb helyeken is elterjed - például szórakozóhelyeken, bevásárlóközpontokban - úgy az emberek hozzászoknak majd a borravaló adáshoz is, így nincs feltétlenül szükség arra, hogy külön felhívják a figyelmet.

Mi várható a jövőben?

A fejlesztési irányokról is megkérdeztük a Sziget Kft. ügyvezetőjét, aki elmondta, hogy a kártya jelenleg időben és térben korlátozottan, csak fizetésre használható, a jövőben azonban vásárlói programok is kapcsolódhatnának hozzá: például kedvezményeket nyújthatnának a kereskedők a kártyabirtokosok számára.

Megjelenését tekintve pedig nem csak kártya, de karszalag, óra formájában is használható lenne az elektronikus utalvány. Idővel pedig akár teljes egészében kiszoríthatná a készpénzt a fesztiválok területéről.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?