21 °C Budapest

Világújdonság a 2010-es Szigeten: felejtsd el a készpénzt!

Pénzcentrum
2010. július 22. 15:02

Nem bankkártya, mégis fizethetsz vele A zenei fesztiválok rendszeres látogatói biztosan tudják, hogy az italvásárlás nem tartozik a leggyorsabb folyamatok közé. Bár sört csapolni sokkal gyorsabban biztosan nem lehet, a készpénzzel való bajlódást ma már megspórolhatjuk egy egyszerű kártya segítségével. A Balaton Soundon már kipróbálták, most a Szigeten finomítanak a világelsők közé tartozó, új kártyás fizetési rendszeren. Erről faggatta a Pénzcentrum Gerendai Károlyt, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatóját.

Az idei Balaton Sound fesztiválon debültált az az új kártyás fizetési rendszer, amit kifejezetten a Sziget Kft. számára fejlesztett ki a Metapay Kft. A rendszer lényege tömören annyi, hogy egy ingyen kapott kártyára a fesztivál területén több ponton pénzt lehet feltölteni, mellyel számos vendéglátóegységben fizethetünk.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője elmondta, hogy a fesztiválkártyát kifejezetten számukra fejlesztették, és a maga módján egyedülállónak tekinthető nemzetközi viszonylatban is: "Lengyelországban körülbelül három éve működik hasonló, PayPass érintésnélküli bankkártyás fizetési rendszer fesztiválokon, ezek azonban komoly banki hátteret igényelnek, és persze bankszámlával is rendelkezniük kell hozzá a felhasználóknak".


A Sziget Kft. által kibocsátott utalványkártya ezzel szemben egy egyszerű elektronikus vásárlási utalvány, amely nem minősül bankkártyának, az arra feltöltött összeg nem is a kártyán tárolódik. Fizetésre csak az adott rendezvényen, annak időtartama alatt használható.

Hasonló konstrukcióként működik, mint a számos rendezvényről már ismert kuponrendszer, ahol az ételekért, italokért előre megvásárolt kuponokkal tudunk csak fizetni, itt azonban a fizetőeszköz elektronikusan tárolódik, így még egyszerűbben, és átláthatóbban kezelhető.

Hogyan működik pontosan?

Mint azt Gerendaitól megtudtuk, eredetileg hat ilyen feltöltő állomást terveztek a Szigetre, azonban a Balaton Soundon szerzett tapasztalatok, valamint a felhasználók körében végzett kutatás alapján ennél több állomásra lesz szükség. Egyelőre még nem biztosak a számok, de hozzávetőleg 10-12 feltöltő pont üzemel majd a Szigeten, többablakos rendszerben.

A Balaton Soundhoz hasonlóan itt is személyzet végzi majd a kártyakibocsátást, illetve feltöltést, azonban a tervek között szerepel feltöltőautomata üzembe helyezése is - vélhetően már csak a következő fesztiválszezonra. 

A kártyáról való feltöltés lehetősége is a tervek között szerepel, ez azonban még részleteiben kidolgozásra vár. A hosszú távú terv egyértelműen a készpénz kiszorítása a fesztiválokról, hiszen az nem csak a vásárlóknak okoz felesleges problémát - a sorban állástól, az aprópénz hurcolásáig - de a kereskedő számára is többletköltséget okoz a készpénz tárolása, szállítása, biztonságos kezelése.

Ha már kezünkben van a bankkártya, érdemes - bár nem kötelező - mobiltelefonról SMS-ben vagy a www.metapay.hu oldalon keresztül regisztrálni, ugyanis csak a regisztráció elvégzése esetén lehetséges az elveszített kártyát letiltani.

Ezek után a kártyát azonnal használatba is vehetjük. A fizetés rendkívül egyszerű: az eladó beüti az összeget a POS terminálba, nekünk pedig csak hozzá kell érintenünk a kártyánkat az olvasóhoz, és már meg is történik a tranzakció. Mindez három másodperc alatt. Ezután a kijelzőn megjelenik új egyenlegünk is, így nyomon követhető, hogy mennyit költöttünk.

A fizetéskor tehát sem PIN-kód megadásra, sem aláírásra nincs szükség. Mint azt az ügyvezetőtől megtudtuk, technikailag ugyan megvalósítható lenne a PIN-kódos azonosítás, azonban a mostani rendszer biztonsági szintje nem teszi szükségessé ilyen ellenőrzés beiktatását, így valóban gyorsan lebonyolítható a vásárlás.

A kártyára- ami visszaváltható a fesztivál végén- minimum 100 forintot, maximum pedig 240 ezer forintot lehet feltölteni. Az alsó korlát megadására azért volt szükség, mert a feltöltő pontokon, ahol egyúttal a kártyán maradt összeg visszaváltására is lehetőség van, meglehetősen nagy bonyodalmat okoz az aprópénzek kezelése. 

Hol fizethetünk vele?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ami az elfogadóhelyek számát illeti, az idei Sziget Fesztiválon 300 terminál üzemel majd, ami hozzávetőleg 100-120 elfogadóhelyet jelent, mivel egy kereskedő több terminált is üzemeltethet. Gerendai hozzátette, hogy az idei próbaüzemben nem szerették volna kötelezni a kereskedőket a kártyaelfogadásra, vagyis önkéntes alapon igényelhetnek terminált, teljesen ingyen, azonban a Balaton Sound tapasztalatai alapján nem csak a vásárlói, de az elfogadói oldal is zömében elégedett volt a rendszerrel, így akik a Soundon kértek terminált, szinte kivétel nélkül a Szigeten is így tesznek majd.

Természetesen az egyelőre tesztjelleggel bevezetett kártyás fizetési rendszer alkalmazása sem teljesen ingyenes a kereskedők számára: két százalék jutalékot fizetnek a forgalom után, amit Gerendai még elfogadható felső határnak tekint, a használattal járó kényelemért cserébe. Jelenleg ezt a jutalékot a kereskedők nem hárítják át a vásárlókra, vagyis fogyasztóként semmivel nem kerül többe a kártyás vásárlás a készpénzesnél.

A Balaton Soundon egyébként az átlagos, vagyis egy kártyára jutó költés 5800 forint volt. Jellemzően elsőre, kipróbálás gyanánt 1-2 ezer forintokat töltöttek a fesztiválozók a kártyára, majd másodjára átlagosan ötezer forintot. Ebbe természetesen beletartoznak a pár száz forintot, illetve a több tízezer forintot költő, egytől négy napig fesztiválozók egyaránt.

Jövőre talán már készpénz se kell!

Mi van a borravalóval?

Vásárlóként talán kevésbé, azonban a pult túloldalán állókban talán felmerül a kérdés, hogy mi történik ebben a rendszerben a borravalóval, hiszen a legtöbben a kényelmetlen aprópénzről mondanak le az eladó javára, ami kártyás fizetésnél nem is jön számításba.

A borravaló adását Gerendai kulturális kérdésnek tekinti Magyarországon, hiszen ma még éttermekben sem biztosak az emberek, hogy kártyás fizetés esetén hogyan kell jattot adni. Pedig egyszerű: a pincér, pultos magasabb összeget is beüthet a terminálba, mint amennyibe az áru került, vagyis csak meg kell mondanunk, hogy mennyi borravalót szeretnénk adni. 

Felmerült az a lehetőség is, hogy a terminál teszi fel a kérdést a vásárlónak, kíván-e szervízdíjat adni, Gerendai szerint amennyiben ez a fizetési rendszer a következő egy évben egyéb helyeken is elterjed - például szórakozóhelyeken, bevásárlóközpontokban - úgy az emberek hozzászoknak majd a borravaló adáshoz is, így nincs feltétlenül szükség arra, hogy külön felhívják a figyelmet.

Mi várható a jövőben?

A fejlesztési irányokról is megkérdeztük a Sziget Kft. ügyvezetőjét, aki elmondta, hogy a kártya jelenleg időben és térben korlátozottan, csak fizetésre használható, a jövőben azonban vásárlói programok is kapcsolódhatnának hozzá: például kedvezményeket nyújthatnának a kereskedők a kártyabirtokosok számára.

Megjelenését tekintve pedig nem csak kártya, de karszalag, óra formájában is használható lenne az elektronikus utalvány. Idővel pedig akár teljes egészében kiszoríthatná a készpénzt a fesztiválok területéről.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem