15 °C Budapest

A Sziget is készül a magyar EU-elnökségre

2010. július 1. 15:17

Az Európai Unió elnöksége alatt, 2010 és 2011-ben három ország adja egymásnak a stafétabotot . Az elnökséghez kapcsolódóan számos kulturális együttműködés is születik. 2010. január 1 és június 30 között Spanyolország, 2010. július 1 és december 31 között Belgium, valamint 2011. január 1 és június 30 között Magyarország tölti be az EU soros elnökségi posztját. A hármas elnökség alkalmából a Sziget programszervezői meghívták a jelenleg soros Spanyolországot és a Sziget alatt soros Belgiumot, hogy több helyet és teret biztosítanak a három ország művészeinek, hogy kiemelten jelen legyenek a Sziget programjában és számos közös produkciót hozzanak létre, melyek a Szigeten mutatkoznak be.

A Sziget EU Trió fókusz projektje nem titkoltan Magyarország 2011-es elnökségére is felhívni szándékozik a hazai és nemzetközi fiatalok figyelmét. Mintaként szeretné ezt a fókuszprojektet bemutatni. A cél, hogy felhívja a figyelmet Magyarország nyitottságára is, hogy az Európai Unióban elnökséget betöltve - egy közép-kelet-európai ország - olyan volumenű, hosszútávon fennmaradó kulturális projekteket kezdeményez, mint a Sziget.

Az EU Trió fókusz program fontos célja, hogy a fiatal korosztállyal minél szélesebb körben megismertesse a trió elnökség tagországait (Spanyolország, Belgium, Magyarország), a trió elnökség intézményét és programját. Ehez kapcsolódva a látogatók egyben megismerhetik az Európai Uniót és intézményeit, az Európai Bizottság néhány kiemelt stratégiai kezdeményezését, valamint ízelítőt kapnak a magyar elnökség tervezett programjaiból.

European Meeting Point - Európai Találkozási Pont

A Sziget fesztivál mára maga is az európai fiatalok kedvelt "találkozóhelye"; programjában és a szigetlakók nemzetiségét tekintve is megjeleníti azt a sokszínűséget amire az Európai Unió mindig is büszke volt. A TRIÓ fókusz keretében szeretnénk egy olyan találkozóhelyet, egy " European meeting point " elnevezésű helyszínt létrehozni, ami egyrészt a sziget lakók kedvelt találkozóhelyévé, másrészt a szigetlakók és az EU találkozóhelyévé válik, és egyszersmind az EUval foglalkozó szervezetek, programok hálózatok közös helye is a Szigeten belül. Napközben a European Meeting Point egy interaktív találkozóhely, esténként pedig pezsgő hangulatú madridi-brüsszeli-budapesti bulihelyszínné változik át.

A European Meeting Point megvalósításában együttműködnek az EU Trió fókusz partnerintézményei: a Külügyminisztérium, az Oktatási-és Kulturális Minisztérium, az Európai Bizottság Magyarországi képviselete, az Európai Parlament Információs irodája, a budapesti Spanyol és a Belga Nagykövetség, a Cervantes Intézet és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ; továbbá a tagállamok konzulátusai, a EUNIC-az, vagyis az Európai Uniós tagállamok kultúrintézetei, a Europe Directek és számos egyéb Európai Uniós hálózattal. A European Meeting Point közvetlenül a Hungaricum falu mellett fog elhelyezkedni. Ez az elhelyezkedés szimbolizálja, erősíti azt az üzenetet, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, a trió elnökség egyik országa. Ezen a hely színen működik majd az Európai Konzulátus is, ahová a szigetlakók konzuli segítséget igénylő problémáikkal fordulhatnak.

European Tree - Európa Fa - Hagyj üzenetet Európának!

Közvetlenül a European Meeting Point előtt egy installációt, közös trió képzőművészeti projektet alkotnak a három tagország fiatal művészei Európa és a Sziget számára. A European Tree egy fát ábrázoló installáció, amely olyan közösségi élményt és helyet biztosít, amelynél a Szigetlakók találkozhatnak egymással, írásban és audiovizuálisan üzenhetnek egymásnak vagy akár Európának.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

European Bistro

A European Meeting Pointon belül egy hangulatos bisztró is csalogatja majd a finom falatok kedvelőit. A Szigetlátogatók nemcsak az információéhségüket csillapíthatják, de a Trió országainak kulináris étel-és italkülönlegességeivel is találkozhatnak.
Az esti órákban neves európai DJ-k keverik majd a multikulturális ritmusokat hajnalig.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?