13 °C Budapest

10 tipp: erre figyelj, mielőtt nyaralni indulsz!

2010. június 26. 11:02

Amik igazán elronthatnak egy nyaralást, és amiket nem lehet elégszer mondani: elfelejtett biztosítás, illegális pénzváltók, besurranó tolvajok, ellopott okmányok. Ezekre (is) figyelj, ha nyaralni mész!

Utazás előtt mindig ellenőrizd okmányaid érvényességét, ha autóval utazol (vagy autót szeretnél bérelni) jogosítványodra is figyelj!

Praktikus fénymásolatot készíteni az okmányokról, ugyanis ha bajba kerülsz, ezzel megkönnyítheted az ügyintézést. Ha külföldön elvesztetted, vagy ellopták úti okmányaidat, feltétlenül jelentsd be ezt a helyi rendőrségen és fordulj az illetékes magyar külképviselethez, ahol kiállítják az ideiglenes úti okmányt a hazatéréshez. Ha nincs magyar külképviselet az adott országban, akkor bármelyik Európai Uniós tagállam képviseletéhez fordulhat a magyar állampolgár segítségért.

Utazás előtt köss általános, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást! Ismerd meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait, amelyeket az ott-tartózkodása során be kell majd tartani, viselkedéseddel, öltözködéseddel tartsd tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.

Tanulmányozd át a Külügyminisztérium honlapján megjelentetett, az egyes országokról külön-külön elkészített beutazási feltételeket, valamint konzuli tárgyú tájékoztató kiadványokat. Emellett tanácsos a honlapon szereplő listákból kigyűjteni a felkeresni kívánt országokban működő nagykövetségek, főkonzulátusok, tiszteletbeli konzuli képviseletek címeit, telefonszámait.

 


Soha ne válts pénzt illegális pénzváltóknál, könnyen előfordulhat, hogy hamis pénzt kínálnak, illetve egyéb módon károsítják meg a turistákat. Utcai pénzváltásnál az a veszély is fenn áll, hogy bűnözők kifigyelik mennyi pénz van a turistánál, és megpróbálják akár erőszakkal is elvenni.

A szállodában amennyiben arra lehetőséged van rá, vedd igénybe az értékmegőrzőt, ahol azokat a tárgyakat, ékszereket és pénzt tudod elhelyezni, amit nem viszel mindig magaddal. Ha a szállodai szobán kívül tartózkodsz, soha ne hagyj a szobában értéktárgyat, távozáskor a szoba ajtaját, ablakát mindig zárd be, így védheted értékeidet a besurranó tolvajoktól.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Előfordulhat, hogy zsebtolvajok áldozataivá válsz, vagy csak egyszerűen ottfelejted valahol irataidat. Ezért különösen oda kell figyelni minden személyes tárgyra, iratra, pénztárcára: még indulás előtt gondoskodj ezek védelméről (övtáska, nyakba akasztható pénztárca, stb.)

Egyre többen viszik külföldi útjukra házi kedvencüket is. A háziállatok beviteléhez különböző okmányok bemutatása és védőoltások megléte szükséges. Indulás előtt, időben keresd fel az állatorvost, aki ezzel kapcsolatban bővebb hasznos információkkal szolgálhat.

A legtöbb országban a megfelelő engedély nélküli tartózkodás és munkavállalás szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül, amit elzárással vagy az országból való kiutasítással büntetnek.

A kábítószerrel való visszaélést a világ számos országában nagyon szigorúan büntetik. Ezt a bűncselekményt az országok eltérően ítélik meg. Nemcsak a kábítószer csempészet tartozik ebbe a bűncselekményfajtába, de sok országban ide sorolják a kábítószer legkisebb mennyiségű birtoklását is. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények igazságszolgáltatási megítélése is különböző. A büntetés a pénzbírságtól a halálos ítéletig terjedhet. Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények esetén az óvadék ellenében történő szabadon bocsátást sok ország még akkor sem alkalmazza, ha egyébként az óvadék használata bevett gyakorlatnak számít.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?