24 °C Budapest

Verik a szögeket a "Zimmer Frei" koporsójába

Pénzcentrum
2010. május 30. 07:02

Nem a legjobb idők járnak manapság a rendszerváltás előtt még virágkorát élt házi fizetővendéglátásra, vagyis az egykor szinte minden vízparti településen egymást érő "Zimmer Frei" szolgáltatásokra. A hajdan kifejezetten vendéglátásra épült házak jó része leromlott állapotban, nagy alapterülettel és magas áron várja a vevőket - a legtöbbször hiába.

A 80-as évekkel ellentétben ma már egyáltalán nem irigyelt, inkább nehéz helyzetben van az, aki az azóta gyökeresen átalakult turisztikai szokásoknak köszönhetően áruba bocsájtaná - divatos szóhasználattal élve - fizetővendéglátásra optimalizált ingatlanát, mivel az ilyen típusú házakra még a legfelkapottabb balatoni településeken is alig-alig van kereslet.

Túl nagy és túl drága

Egy, a Balatonra és környékére specializálódott ingatlanos szerint ezeknek a házaknak alapvetően három nagy hátránya van, amik erősen visszavetik az értékesítési lehetőségeket: a 70-es, 80-as években történt építésük óta sok esetben elmaradt a felújítás, túl nagy az alapterület, ami magas fenntartási költségeket eredményez, és mindezek mellé nagyon sok a túlárazva kínált ingatlan a piacon - vevő pedig alig akad. Sok házon ráadásul komoly belső átalakításokat kellene elvégezni annak érdekében, hogy egy "normális" család számára újra lakható legyen, hiszen az eredeti funkciónak megfelelően az alaprajzok sokszor nagyon széttagoltak - teszi hozzá Szabó Balázs, siófoki ingatlanos.Az ilyen jellegű, 100 m2-nél nagyobb ingatlanokat a piacon jelenleg 20-50 millió forint között kínálják, függetlenül a ház állapotától és elhelyezkedésétől. A tapasztalatok szerint a kínálati ár és az állapot között nem minden esetben van szoros összefüggés - a kényszereladósorba került ingatlanokat általában a piaci árnál még olcsóbban is meg lehet szerezni. Siófok környékén például ikerházat 17-18, családi házat 22-23 millió forinttól lehet vásárolni ebben a méretkategóriában.

A víz vonzásában

Eladhatóság szempontjából a balatoni piac két részre osztható, különösen a déli parton: a főút és a víz közötti területek értékesebbek és jobb forgalomképességűek, helyi közvetítők szerint itt nagyobb esélye van még akár az egykor 'Zimmer Freiként' használt házak eladásának is, persze csak a megfelelő áron. Kereslet inkább az olcsóbb szegmens iránt van, a 4-500 négyzetméteres, jellemzően 40-50 millió forint környékén kínált házakat sok településen csak szerencsével lehet eladni. A legjobbak azok az ingatlanok, melyek közvetlenül a vízparton találhatóak, esetleg saját stranddal is rendelkeznek. Ma már szinte lehetetlen ilyen telekhez hozzájutni, azonban a 80-as években még sokaknak sikerült, ami már akkor is óriási értéket képviselt a helyi ingatlanpiacon.

Átverős ingatlanosok: ezeknek NE dőlj be, ha lakást vásárolsz! Kattints!

Sokkal nehezebb a helyzet a parttól távol eső ingatlanok esetében - ezekre alig-alig van kereslet, hiszen az óriási kínálat miatt mindenki inkább partközelben válogat, az árak közötti eltérés akár 15-20% is lehet - jelezték forrásaink. Ezen a területen az egykori fizetővendéglátás céljára szolgált házak iránt szinte nulla a kereslet, különösen a déli parton - a tó északi oldalán a domboldali, panorámás ingatlanok esetleg még találhatnak maguknak vevőt.

Máshol sem jobb a helyzet

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Noha a Balatonnál sem állnak hosszú sorok a nagy alapterületű házakért, az ország más üdülőterületein még ennyire sem megy a piac: a Velencei-tónál az üzletág gyakorlatilag megszűnt, mióta a tó főleg az egynapos turisták fő célpontjává vált, leginkább helyi nyaralótulajdonosok próbálják a szezonban kiadni házaikat, változó sikerrel, a tó körüli ingatlanpiacon pedig alig-alig van mozgás. A kisebb üdülőterületek (például a Tisza-tó) is inkább csak regionális érdeklődőket vonzanak, a válság óta itt is lelassult a piac.

Kevésbé panaszkodhatnak viszont a felkapott wellness-települések ingatlantulajdonosai: noha vevők itt sincsenek óriási számban, a piac legalább nem dőlt össze - Zalakaroson, Bükfürdőn, Hévizen még mindig működik az üzletág, ma már persze szobakiadás helyett inkább apartmanokról van szó. A wellness-élményekre vágyó, ám a szállodák sokszor 25-40.000 forintos szobaárait sokallók még mindig megfelelő piacot jelentenek.

Érdemes még belevágni?

A klasszikus, balatoni "Zimmer Frei" korszak talán már sosem jön vissza, hiszen azóta gombamód szaporodó, rengeteg extraszolgáltatást kínáló szállodák és panziók épültek szinte minden említésre méltó üdülőhelyen, azonban a vendéglátás továbbra sem feltétlenül rossz üzlet - ám nagyon meg kell gondolni, mibe érdemes a pénzt belefektetni.

Na ezért jöhetnek a külföldiek a Balatonhoz - Kattints!

Fizetővendéglátással foglalkozó interjúalanyaink szerint ma már ebben a kategóriában is megváltoztak az igények: a potenciális érdeklődők minőséget keresnek, a szállodáknál lehetőleg olcsóbban, éppen ezért a garázst ma már aligha lehet kiadni ilyen célra, nem úgy, mint a "boldog" 80-as években - jelzik helyi ingatlanosok. Az önálló, direkt erre a célra történő építkezés nagyon kockázatos lehet (és drága), ezért aki kifejezetten itt akar befektetni, érdemes egy vízközeli, viszonylag jó állapotban lévő ingatlant megvásárolnia, ahol az egyes lakóterek szinte teljesen elszeparálhatóak, vagy esetleg több, külön épületről van szó. Fontos megvizsgálni azt is, hány vizesblokk alakítható ki - ezen ma már a legolcsóbb szállást kereső vendégek sem szeretnek osztozni, de a konyhán is egyre kevesebben.

A mostani ingatlanárak mellett szinte az ország bármelyik üdülőterületén jó vásárt lehet csinálni, ám több, általunk megkérdezett, szobakiadással évek óta foglalkozó vállalkozó is figyelmeztetett: a forgalom rendkívül hektikus, ezért a Zimmer Frei-be kezdést főtevékenységként csak megfelelő anyagi tartalékok mellett ajánlják, a tulajdonos ott lakása melletti szobakiadás pedig egyre kevésbé népszerű.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?