21 °C Budapest

A magyarok hetven százaléka még mindig felelőtlenül utazik

Pénzcentrum
2010. június 23. 08:35

"Bár egyre többen töltik külföldön a szabadságukat honfitársaink közül, a magyar turisták 70 százaléka még mindig felelőtlenül, megfelelő utasbiztosítás megkötése nélkül utazik nyaralni. Nem mérlegelik, hogy egy idegen országban az orvosi ellátás 30 ezer forintnál kezdődik, a kórházi napidíj pedig - országtól függően - akár 180 ezer forintot is elérheti." -mondta el Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.Az idei évben a családok nyaralására fordított összege 15%-kal csökkent, ennek oka pedig - a költségek visszafogásán túl - az is lehet, hogy az előfoglalási időszakban az utazás szervezők eddig nem tapasztalt akciókkal álltak elő. Ennek eredményeként olyanok is sokan választottak külföldi nyaralást, akik korábban itthon töltötték el szabadságukat." - mondta el Geri Károly, a StartUtazás.hu ügyvezető igazgatója. "A tavalyi évhez képest feltűnő különbség a legnépszerűbb országok rangsorában történt változás. Tavaly ilyenkor a népszerűségi listát még Görögország vezette, ötből két magyar utazott a görög szárazföldre és a szigetekre. Az idén Görögország csak a negyedik legnépszerűbb, a nyaralók alig 12%-át vonzza. Az örök favorit Tunézia ki is esett a TOP5-ből, helyét az évek óta elkerült Egyiptom vette át. A népszerűségi lista elején az idén a Török Riviéra áll: minden harmadik magyar itt fogja tölteni a nyarat. A második és a harmadik helyen Bulgária és Horvátország végzett." - ismertette Geri Károly.


Habár egy utasbiztosítás biztosítótól és szolgáltatástól függően már napi 250-300 forintért is elérhető, a magyar turisták 70 százaléka még mindig felelőtlenül, ennek megkötése nélkül utazik külföldre nyaralni. Pedig a külföldön elszenvedett betegségeknek, baleseteknek igen megterhelő anyagai vonzatai is lehetnek a biztosítással nem rendelkezők és családjuk számára. "Az idén nagy népszerűségnek örvendő Törökországban és Görögországban az orvosi vizsgálatok ára 30 ezer és 150 ezer forint között alakul, míg a kórházi napidíj 45 ezer forinttól kezdődik és osztálytól függően akár napi 180 ezer forint is lehet. Súlyosabb betegség vagy baleset esetén a műtéti, illetve a hazaszállítási költségek az 5-8 millió forintos nagyságrendet is elérhetik. Mindezek mellett a nyelv ismeretének a hiánya is komoly problémákat okozhat." - mondta el Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

"Nemzetközi szinten igen alacsonynak számít ez a 30 százalék körüli biztosítottsági arány, pedig az online köthető utasbiztosítások úgy tűnik hazánkban is egyre népszerűbbek, köszönhetően annak, hogy a vásárlás folyamata gyors, egyszerű, az utazás előtti utolsó pillanatban is megköthető, csak az alapvető információk ismerete (utasok adatai, úti cél, utazás hossza, szállás neve) szükséges hozzá. Az online biztosításkötések körében mára ez a második legnépszerűbb termék és az interneten megkötött utasbiztosítások száma idén már a 100 ezer darabot is elérheti." - hangsúlyozta Marosvölgyi.
"Nem elég azonban csak megkötni a biztosítást, a gondtalan nyaraláshoz további óvintézkedésekre is szükség van" - figyelmeztet a szakember. "Mindig vigyük magunkkal és több helyre is írjuk fel a biztosítási kötvényszámunkat. A telefonunk gyorshívó gombjához állítsuk be a nonstop elérhető, magyar nyelvű asszisztencia telefonszámát, ennek segítségével bármikor kapcsolatba léphetünk a biztosítónkkal, akik baj esetén azonnal segítséget nyújtanak, tanácsokkal látnak el, és ha kell útba is igazítanak." - tette hozzá Marosvölgyi.
"Ne felejtsünk el az utazótáskába tenni egy gondosan összeállított gyógyszeres csomagot. Mindig legyen nálunk sebtapasz, láz -és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni fertőtlenítő szer, csípés vagy napégés enyhítésére szolgáló krém, illetve a rendszeresen szedett gyógyszereinkből is. Emellett vegyük figyelembe célország jellegzetességeit, higiéniás szokásait." - tanácsolta Marosvölgyi Péter az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 11:50
Egy 2020 elején megjelent interjúban szereplő kijelentés kapcsán nyert pert az egyesület a lap kiadó...
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?