16 °C Budapest

A magyarok hetven százaléka még mindig felelőtlenül utazik

Pénzcentrum
2010. június 23. 08:35

"Bár egyre többen töltik külföldön a szabadságukat honfitársaink közül, a magyar turisták 70 százaléka még mindig felelőtlenül, megfelelő utasbiztosítás megkötése nélkül utazik nyaralni. Nem mérlegelik, hogy egy idegen országban az orvosi ellátás 30 ezer forintnál kezdődik, a kórházi napidíj pedig - országtól függően - akár 180 ezer forintot is elérheti." -mondta el Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.Az idei évben a családok nyaralására fordított összege 15%-kal csökkent, ennek oka pedig - a költségek visszafogásán túl - az is lehet, hogy az előfoglalási időszakban az utazás szervezők eddig nem tapasztalt akciókkal álltak elő. Ennek eredményeként olyanok is sokan választottak külföldi nyaralást, akik korábban itthon töltötték el szabadságukat." - mondta el Geri Károly, a StartUtazás.hu ügyvezető igazgatója. "A tavalyi évhez képest feltűnő különbség a legnépszerűbb országok rangsorában történt változás. Tavaly ilyenkor a népszerűségi listát még Görögország vezette, ötből két magyar utazott a görög szárazföldre és a szigetekre. Az idén Görögország csak a negyedik legnépszerűbb, a nyaralók alig 12%-át vonzza. Az örök favorit Tunézia ki is esett a TOP5-ből, helyét az évek óta elkerült Egyiptom vette át. A népszerűségi lista elején az idén a Török Riviéra áll: minden harmadik magyar itt fogja tölteni a nyarat. A második és a harmadik helyen Bulgária és Horvátország végzett." - ismertette Geri Károly.


Habár egy utasbiztosítás biztosítótól és szolgáltatástól függően már napi 250-300 forintért is elérhető, a magyar turisták 70 százaléka még mindig felelőtlenül, ennek megkötése nélkül utazik külföldre nyaralni. Pedig a külföldön elszenvedett betegségeknek, baleseteknek igen megterhelő anyagai vonzatai is lehetnek a biztosítással nem rendelkezők és családjuk számára. "Az idén nagy népszerűségnek örvendő Törökországban és Görögországban az orvosi vizsgálatok ára 30 ezer és 150 ezer forint között alakul, míg a kórházi napidíj 45 ezer forinttól kezdődik és osztálytól függően akár napi 180 ezer forint is lehet. Súlyosabb betegség vagy baleset esetén a műtéti, illetve a hazaszállítási költségek az 5-8 millió forintos nagyságrendet is elérhetik. Mindezek mellett a nyelv ismeretének a hiánya is komoly problémákat okozhat." - mondta el Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

"Nemzetközi szinten igen alacsonynak számít ez a 30 százalék körüli biztosítottsági arány, pedig az online köthető utasbiztosítások úgy tűnik hazánkban is egyre népszerűbbek, köszönhetően annak, hogy a vásárlás folyamata gyors, egyszerű, az utazás előtti utolsó pillanatban is megköthető, csak az alapvető információk ismerete (utasok adatai, úti cél, utazás hossza, szállás neve) szükséges hozzá. Az online biztosításkötések körében mára ez a második legnépszerűbb termék és az interneten megkötött utasbiztosítások száma idén már a 100 ezer darabot is elérheti." - hangsúlyozta Marosvölgyi.
"Nem elég azonban csak megkötni a biztosítást, a gondtalan nyaraláshoz további óvintézkedésekre is szükség van" - figyelmeztet a szakember. "Mindig vigyük magunkkal és több helyre is írjuk fel a biztosítási kötvényszámunkat. A telefonunk gyorshívó gombjához állítsuk be a nonstop elérhető, magyar nyelvű asszisztencia telefonszámát, ennek segítségével bármikor kapcsolatba léphetünk a biztosítónkkal, akik baj esetén azonnal segítséget nyújtanak, tanácsokkal látnak el, és ha kell útba is igazítanak." - tette hozzá Marosvölgyi.
"Ne felejtsünk el az utazótáskába tenni egy gondosan összeállított gyógyszeres csomagot. Mindig legyen nálunk sebtapasz, láz -és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni fertőtlenítő szer, csípés vagy napégés enyhítésére szolgáló krém, illetve a rendszeresen szedett gyógyszereinkből is. Emellett vegyük figyelembe célország jellegzetességeit, higiéniás szokásait." - tanácsolta Marosvölgyi Péter az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem