Brutális szúnyoginvázió: szélmalomharc az irtásuk

Pénzcentrum
2010. június 23. 10:32

Idén a szúnyogirtást a hatásköri átfedések mellett a pénzhiány és az időjárás is nehezíti, miközben a probléma súlyosabb, mint valaha: évtizedek óta nem volt ennyi szúnyog az országban - írja a Népszabadság.

A Balatonnál a múlt héten a szél és a csapadék miatt elmaradt a szezonkezdetre tervezett nagy szúnyogirtás. Az időjárás miatt e pillanatban sem lehet még tudni, hogy mikor kerül sor az irtásra.

A legutóbbi déli parti mérésekben 100 fölötti volt a csípésindex (vagyis egy óra alatt száznál több szúnyogtámadás érte a tesztalany bőrfelületét). A rendkívüli helyzetre való tekintettel idén a tűrésküszöböt feljebb emelték - a korábbi években 30-40-es értékeknél kezdték meg az irtást, most a 60-as index a küszöb.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság csoportvezetője szerint a csapadékos idő miatt az eddigi négy ritkítás ellenére is több a szúnyog a megszokottnál. Gondot okoz, hogy idén a tóparttól távolabb lévő legelők és berkek ontják a szúnyogokat, miközben ezeken a területeken pénzügyi okok miatt nem tudnak irtani.

Sajnos a sekély, nem mozgó, gyorsan felmelegedő időszaki vizek ideális szúnyogkeltetők. Ezeken a területeken csak a biológiai megelőzés, vagyis a lárvák elpusztítása lenne hatékony, ám eddig ilyen típusú irtást alig végeztek az országban.

Az ÁNTSZ június közepén érzékelte a vészhelyzetet, és maga is bekapcsolódott a szúnyogmentesítésbe, azonban az elmúlt napok időjárása miatt újra meg kell ismételni azt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarországon a szúnyogirtás alapvetően önkormányzati feladat, melyhez két esetben kaphatnak állami segítséget: ha regionálisan összefogva végzik az irtást, illetve ha kiemelt turisztikai jelentőségű területen irtanak.

Tavaly a turisztikai célú szúnyogirtási keret egy része a száraz időjárás miatt megmaradt, azonban ez még mindig csak töredéke az igényeknek. A Velencei-tónál például idén eddig egyetlen irtás volt két héttel ezelőtt (részben a kedvezőtlen idő, részben az önkormányzati források szűkössége miatt), miközben már-már kibírhatatlanul sok a szúnyog.

Amikor a helyzet az idei évhez hasonlóan súlyosra fordul, a tisztiorvosi hivatal is beszáll a gyérítésbe, mivel a szúnyogok egészségi kockázatot is jelentenek. Az ÁNTSZ-nek azonban nincs saját forrása a szúnyogirtásra, a kormány elkülönített kerete azonban véges.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16