Brutális szúnyoginvázió: szélmalomharc az irtásuk

Pénzcentrum
2010. június 23. 10:32

Idén a szúnyogirtást a hatásköri átfedések mellett a pénzhiány és az időjárás is nehezíti, miközben a probléma súlyosabb, mint valaha: évtizedek óta nem volt ennyi szúnyog az országban - írja a Népszabadság.

A Balatonnál a múlt héten a szél és a csapadék miatt elmaradt a szezonkezdetre tervezett nagy szúnyogirtás. Az időjárás miatt e pillanatban sem lehet még tudni, hogy mikor kerül sor az irtásra.

A legutóbbi déli parti mérésekben 100 fölötti volt a csípésindex (vagyis egy óra alatt száznál több szúnyogtámadás érte a tesztalany bőrfelületét). A rendkívüli helyzetre való tekintettel idén a tűrésküszöböt feljebb emelték - a korábbi években 30-40-es értékeknél kezdték meg az irtást, most a 60-as index a küszöb.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság csoportvezetője szerint a csapadékos idő miatt az eddigi négy ritkítás ellenére is több a szúnyog a megszokottnál. Gondot okoz, hogy idén a tóparttól távolabb lévő legelők és berkek ontják a szúnyogokat, miközben ezeken a területeken pénzügyi okok miatt nem tudnak irtani.

Sajnos a sekély, nem mozgó, gyorsan felmelegedő időszaki vizek ideális szúnyogkeltetők. Ezeken a területeken csak a biológiai megelőzés, vagyis a lárvák elpusztítása lenne hatékony, ám eddig ilyen típusú irtást alig végeztek az országban.

Az ÁNTSZ június közepén érzékelte a vészhelyzetet, és maga is bekapcsolódott a szúnyogmentesítésbe, azonban az elmúlt napok időjárása miatt újra meg kell ismételni azt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon a szúnyogirtás alapvetően önkormányzati feladat, melyhez két esetben kaphatnak állami segítséget: ha regionálisan összefogva végzik az irtást, illetve ha kiemelt turisztikai jelentőségű területen irtanak.

Tavaly a turisztikai célú szúnyogirtási keret egy része a száraz időjárás miatt megmaradt, azonban ez még mindig csak töredéke az igényeknek. A Velencei-tónál például idén eddig egyetlen irtás volt két héttel ezelőtt (részben a kedvezőtlen idő, részben az önkormányzati források szűkössége miatt), miközben már-már kibírhatatlanul sok a szúnyog.

Amikor a helyzet az idei évhez hasonlóan súlyosra fordul, a tisztiorvosi hivatal is beszáll a gyérítésbe, mivel a szúnyogok egészségi kockázatot is jelentenek. Az ÁNTSZ-nek azonban nincs saját forrása a szúnyogirtásra, a kormány elkülönített kerete azonban véges.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24