35 °C Budapest

Parkolás: megszűnhet a mikuláscsomag

Pénzcentrum
2010. május 13. 08:47

A leköszönő kormány törvénytervezete szerint a jövőben nem a szélvédőn elhelyezett mikuláscsomagok, hanem levél értesítené az autósokat a pótdíj befizetéséről. Eközben a parkolási díjakat is maximalizálnák - írja a Népszabadság.

Ha az új parlament megszavazza a március 11-én benyújtott törvényjavaslatot, úgy július elsejétől már életbe is léphet az új rendelet, amely a június 30-tól hatályát vesztő, a fizetőparkolással kapcsolatos fővárosi önkormányzati rendeletet helyettesítené.

Az alkotmánybíróság szerint a fizetőparkolás általános kereteit törvényben kell szabályozni, a főváros csak ez után alkothat új rendeletet. Ha a megadott határidőig nem születnek meg e jogszabályok, országszerte ingyenessé válhat a parkolás.

A javaslat a parkolási díjak meghatározásának kereteit országosan egységes módon rendezi. A parkolási alapdíjat egy liter 95-ös ólmozatlan benzin árához igazítják. A várakozási területeken az alapdíj legalább felét, de legfeljebb kétszeresét fizethetik az autósok.

A maximalizált összegű pótdíjazás esetén ezentúl 15 nap állna rendelkezésre a befizetésre. Ráadásul ezentúl autóst 60 napos jogvesztő határidőn belül tértivevényes levélben kell értesíteni a bűntetésről. A pótdíj az értesítés kézbesítését követő 15 napig az adott napon belül díjköteles időszakra és további kétórai várakozásra számított tarifának megfelelő összeg. A 15 napon túli befizetés esetén negyvenszeres mértékű a szankció. A várakozásidíj- és pótdíjfizetési követelés egy év alatt elévül, s utánuk késedelmi kamat a jövőben nem követelhető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A díjak és pótdíjak az önkormányzatot illetik meg, amelyből a parkolási cég kizárólag ellenőrizhető módon, az indokolt ráfordításaival részesülhet.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?