Parkolás: megszűnhet a mikuláscsomag

Pénzcentrum
2010. május 13. 08:47

A leköszönő kormány törvénytervezete szerint a jövőben nem a szélvédőn elhelyezett mikuláscsomagok, hanem levél értesítené az autósokat a pótdíj befizetéséről. Eközben a parkolási díjakat is maximalizálnák - írja a Népszabadság.

Ha az új parlament megszavazza a március 11-én benyújtott törvényjavaslatot, úgy július elsejétől már életbe is léphet az új rendelet, amely a június 30-tól hatályát vesztő, a fizetőparkolással kapcsolatos fővárosi önkormányzati rendeletet helyettesítené.

Az alkotmánybíróság szerint a fizetőparkolás általános kereteit törvényben kell szabályozni, a főváros csak ez után alkothat új rendeletet. Ha a megadott határidőig nem születnek meg e jogszabályok, országszerte ingyenessé válhat a parkolás.

A javaslat a parkolási díjak meghatározásának kereteit országosan egységes módon rendezi. A parkolási alapdíjat egy liter 95-ös ólmozatlan benzin árához igazítják. A várakozási területeken az alapdíj legalább felét, de legfeljebb kétszeresét fizethetik az autósok.

A maximalizált összegű pótdíjazás esetén ezentúl 15 nap állna rendelkezésre a befizetésre. Ráadásul ezentúl autóst 60 napos jogvesztő határidőn belül tértivevényes levélben kell értesíteni a bűntetésről. A pótdíj az értesítés kézbesítését követő 15 napig az adott napon belül díjköteles időszakra és további kétórai várakozásra számított tarifának megfelelő összeg. A 15 napon túli befizetés esetén negyvenszeres mértékű a szankció. A várakozásidíj- és pótdíjfizetési követelés egy év alatt elévül, s utánuk késedelmi kamat a jövőben nem követelhető.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A díjak és pótdíjak az önkormányzatot illetik meg, amelyből a parkolási cég kizárólag ellenőrizhető módon, az indokolt ráfordításaival részesülhet.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?