15 °C Budapest

Car- kár! Mennyit fizet a lefülelt rendszám-trükköző?

Pénzcentrum
2010. április 2. 08:17

A vám az általános forgalmi adó (áfa) alapját képezi, ezért a jelenleg érvényes 10%-os vám- és 25%-os adótétellel számolva a "megspórolt" köztartozás az autók értékének 37,5%-át teszi ki. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) egy-egy intézkedést követően a vámtartozás mellett annak 50%-át jelentő vámigazgatási bírságot is kiszab, így a nyakon csípett tulajdonosnak a jármű értékének 56,25%-át kell befizetni - írja a Napi Gazdaság.

A hatóságok előtt már az uniós csatlakozást követően is ismert jelenség volt a nagy értékű személyautók külföldi forgalomba helyezése, az ilyen típusú visszaélések az elmúlt néhány évben váltak egyre gyakoribbá. A vámhatóság tapasztalatai szerint jellemzően a 10 millió forint körüli vámértéket képviselő, elsősorban az Európai Unión kívüli országokban - főleg az Egyesült Államokban, illetve Liechtensteinben - forgalomba helyezett járművek szaporodtak el a hazai utakon - igaz, az ellenőrzéseken már a Cook-szigeteken, illetve Új-Zélandon regisztrált luxusautók is fennakadtak.

A VPOP ellenőrzési akciót indít

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) becslése szerint a 10 ezret is meghaladja a hazánkban használt, azonban külföldön, főként uniós országokban regisztrált járművek száma. Pontos információja a vámhatóságnak sincs arról, hogy hány ilyen jármű futhat jelenleg az utakon, ám minden harmadik ellenőrzésen jogszerűtlen járműhasználatra derül fény.

Az egyesület szakértője szerint 8-10 millió forintnál húzható meg az a képzeletbeli határ, amely fölött a vásárlók fontolóra veszik a külföldi regisztrációt. A jelenség elsősorban az adóbevételek szempontjából jelent problémát az államnak, de egyben rávilágít a gépjárművek adózásának (regisztrációs adó, teljesítmény adó, vagyonadó) problémáira is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A VPOP eddig kb. 60 ellenőrzést zárt le, s a közeljövőben a fokozott ellenőrzések során azt is igyekeznek feltérképezni, hogy hány járművet használnak ma Magyarországon unión kívüli rendszámmal. A vámosok az APEH-et is tájékoztatják a vizsgálati eredményekről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?