23 °C Budapest

600 kilométernyi útszakasz kap új burkolatot

2010. március 25. 14:02

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. burkolatjavítási programot indít, amelynek keretében összesen 600 kilométeren végeznek nagy felületű burkolatjavítást országszerte. Ennél a megoldásnál az úttest legalább 30, de legfeljebb 800 négyzetméteres szakaszokon kap új burkolatot. A program összköltségvetése eléri a 8 milliárd forintot. Az éles versenyt hozó eljárásban kiválasztott vállalkozások a tervek szerint 2010. március végétől láthatnak munkához. A nagy felületű burkolatjavítási munkák befejezési határideje 2010. június 15 -áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében.

A 30 ezer kilométeres magyar közúthálózat kezelője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a tavalyi maradványkeret terhére a múlt év végén közbeszerzési eljárást indított az erősen leromlott útszakaszok javítására, 2010-es kivitelezéssel. A keretmegállapodásos eljárással lebonyolított közbeszerzésben a javításokra 8 milliárd forint áll rendelkezésre. A pénzt azoknak a szakaszoknak a javítására használja fel a társaság, ahol gyakoriak a forgalombiztonságot jelentősen veszélyeztető burkolathibák - mondta el Zsupponits Jenő, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A valódi versenyt az eljárás típusa garantálta. A két szakaszban megvalósult eljárás első részében az ajánlatkérő (azaz a Magyar Közút) keretmegállapodást kötött a felhívásra jelentkező és érvényes ajánlatot benyújtó pályázókkal.

A keretmegállapodások nem jelentettek valós kötelezettségvállalást, hiszen a konkrét feladatokat a második szakaszban írják ki az előzetesen kiválasztott vállalkozóknak. Ekkor már a meghatározott útszakaszok nagy felületű burkolatjavítására kért be konkrét ajánlatokat a társaság - részletezte a vezérigazgató. - A második fordulóban minden ajánlatnak kedvezőbbnek kellett lennie az első fordulóban megadottnál. Ezzel a módszerrel nemcsak az éles verseny feltételei biztosíthatók, de lényegesen gyorsabban le is lehetett bonyolítani a közbeszerzést - mondja a vezérigazgató.

A sikeres pályázati felhívásnak köszönhetően a kivitelezési költségek jóval alacsonyabbak lettek, ezért egy újabb fordulót is tud indítani a Közút. Az eredeti terveknél így csaknem 20 százalékkal több útszakaszon tudnak nagy felületű javításokat végezni a nyertes kivitelezők.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az érintett útszakaszokat meghatározott paraméterek alapján választotta ki a Magyar Közút, ezek közül csak a legjelentősebbek: a javításra bocsátott hibás felület nagysága legalább 30, de legfeljebb 800 négyzetméter lehet, továbbá olyan útszakasznak kell lennie, ami jelentős forgalmat bonyolít le, és karbantartással, azaz kátyúzással már nehezen javítható. A nagy felületű burkolatjavításról ugyanakkor tudni kell, hogy ilyenkor a kivitelező csak az út felületén végez javításokat, a munka az út alapját nem érinti. A mostani két pályázat keretében 2010. június közepéig összesen több mint 600 kilométer jelentősen leromlott útszakasz kap új burkolatot.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?