Négy nap alatt ötöt dolgoznak a Magyar Közútnál!

Pénzcentrum
2009. április 20. 10:45

Új, a korábbinál hatékonyabb munkarendet alkalmaz mától a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság a munkaórák számának változtatása nélkül négy napos munkahétre áll át, mert így gépeinek kevesebbszer kell felvonulniuk a munkaterületre, ami éves szinten várhatóan 180-200 milliós megtakarítást eredményez.

Új, 4 napos, de a korábbival megegyező munkaórát tartalmazó munkarendre tér át a nyári útüzemeltetés során a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság a költségvetési takarékosság nyomán hozta meg a 3300 dolgozót érintő döntését, mivel így jelentősen javítani tudja gépeinek kihasználtságát. "A géppark üzemidejének meghatározó része mindig a munkaterület elérésére fordított idő, ezt tudjuk a hosszabb, 10 órás munkanapokkal érdemben csökkenteni" - nyilatkozta Duma Viktor, a társaság üzemeltetési igazgatója, aki szerint az éves megtakarítás elérheti a 200 millió forintot. Duma hangsúlyozta, hogy az új munkarendben sem a dolgozók száma, sem azok fizetése nem csökken, hiszen végső soron mindenki ugyannyit dolgozik, mint ezt megelőzően.

A társaság az intézkedés bevezetésével párhuzamosan határozott a pénteki munkanapra vonatkozó ügyeleti rendszer bevezetéséről. Ezeken a napokon az útellenőrzést a normál rendben végzik a társaság munkatársai, ezen túl azonban készenléti műszakban ügyelnek. Ez azt jelenti, hogy a társaság a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton továbbra is haladéktalanul elhárítja a balesetveszélyes úthibákat, nagyobb probléma - például fákat kicsavaró vihar - esetén pedig riasztják az ügyeletes dolgozókat is.

"Az intézkedés nem csökkenti, hanem növeli a téli időszakot követő melegkátyúzás tempóját, bár kétségtelen, hogy munkatársaink és mi is szeretnénk, ha többet tudnánk dolgozni" - véli Duma Viktor. "Sokan vállalnának 40 óránál hosszabb munkahetet, vagy túlórákat is, hiszen sok olyan munkatársunk van, aki nehéz körülmények között él".

A most bevezetett nyári munkarend nagyban hozzájárul a társaság hatékonyabb és takarékosabb működéséhez.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem