22 °C Budapest

Négy nap alatt ötöt dolgoznak a Magyar Közútnál!

Pénzcentrum
2009. április 20. 10:45

Új, a korábbinál hatékonyabb munkarendet alkalmaz mától a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság a munkaórák számának változtatása nélkül négy napos munkahétre áll át, mert így gépeinek kevesebbszer kell felvonulniuk a munkaterületre, ami éves szinten várhatóan 180-200 milliós megtakarítást eredményez.

Új, 4 napos, de a korábbival megegyező munkaórát tartalmazó munkarendre tér át a nyári útüzemeltetés során a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság a költségvetési takarékosság nyomán hozta meg a 3300 dolgozót érintő döntését, mivel így jelentősen javítani tudja gépeinek kihasználtságát. "A géppark üzemidejének meghatározó része mindig a munkaterület elérésére fordított idő, ezt tudjuk a hosszabb, 10 órás munkanapokkal érdemben csökkenteni" - nyilatkozta Duma Viktor, a társaság üzemeltetési igazgatója, aki szerint az éves megtakarítás elérheti a 200 millió forintot. Duma hangsúlyozta, hogy az új munkarendben sem a dolgozók száma, sem azok fizetése nem csökken, hiszen végső soron mindenki ugyannyit dolgozik, mint ezt megelőzően.

A társaság az intézkedés bevezetésével párhuzamosan határozott a pénteki munkanapra vonatkozó ügyeleti rendszer bevezetéséről. Ezeken a napokon az útellenőrzést a normál rendben végzik a társaság munkatársai, ezen túl azonban készenléti műszakban ügyelnek. Ez azt jelenti, hogy a társaság a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton továbbra is haladéktalanul elhárítja a balesetveszélyes úthibákat, nagyobb probléma - például fákat kicsavaró vihar - esetén pedig riasztják az ügyeletes dolgozókat is.

"Az intézkedés nem csökkenti, hanem növeli a téli időszakot követő melegkátyúzás tempóját, bár kétségtelen, hogy munkatársaink és mi is szeretnénk, ha többet tudnánk dolgozni" - véli Duma Viktor. "Sokan vállalnának 40 óránál hosszabb munkahetet, vagy túlórákat is, hiszen sok olyan munkatársunk van, aki nehéz körülmények között él".

A most bevezetett nyári munkarend nagyban hozzájárul a társaság hatékonyabb és takarékosabb működéséhez.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05