1 °C Budapest

Frigyre lép a Volkswagen és a Suzuki

2009. december 9. 12:02

Már szeptemberben felmerült annak lehetősége, hogy a Volkswagen részesedést szerezzen a Suzukiban, szerdán azonban már bejelentésre került sor: 20 százalékkal beszáll a német autógyár a japán vállalatba.

A 2,5 milliárd dolláros üzlettel az a célja a Volkswagennek, hogy jobb pozíciót szerezzen a fejlődő országok piacán, valamint kihasználja a Suzuki tapasztalatát a kisautók fejlesztésében.

Az autógyártók többsége a válság óta abban érdekelt, hogy minél nagyobb piaci részesedést szerezzen az ázsiai piacokon, hiszen szemben USA-val, illetve Európával ott még mindig jelentősen nő a kereslet.

A Volkswagen és a Suzuki úgy nyilatkoztak, hogy termékportfoliójukat, értékesítési hálózatukat és gyártókapacitásaikat tekintve ideálisan kiegészítik egymást, ezért közösen próbálnak szeletet hasítani a környezetbarát autók piacából - írja a New York Times.

A 19,9 százalékos részesedés-szerzésre várhatóan januárban került majd sor. A 2,5 milliárdos vételár felét a Suzuki Volkswagen részvények vásárlására fordítja majd.

A kisautók gyártásában világelsőnek számító Suzuki 35 gyáregységgel rendelkezik Japánban, továbbá Indonéziában, Indiában, Kínában, Thaiföldön és Spanyolországban. A márciusban véget ért üzleti évben 2,3 millió gépkocsit, és 3,1 millió motorkerékpárt sikerült értékesítenie.

Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen 6,3 millió autót adott el 2008-ban, és világszerte 61 gyárral rendelkezik.

Múlt héten hasonló tervet lebbentett meg a francia PSA Peugeot Citroën is: várhatóan erősíteni kívánják pozícióikat Ázsiában, méghozzá Mitsubishi részvények vásárlásával.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?