20 °C Budapest

Torlódás várható! Holnaptól burkolat-felújítás a "halálúton"

2009. szeptember 16. 14:32

Holnaptól jelentős burkolat-felújítási munkálatok kezdődnek az M2-es autóúton a 22-32. km-szelvények között. Az október végéig tartó beruházás idején az érintett szakaszon váltakozó irányú jelzőlámpás vagy jelzőőrös forgalomirányítás mellett közlekedhetnek az autósok, ezért jelentős torlódásokra lehet számítani.

Szeptember 17-én a reggeli órákban a forgalomterelés kiépítésével kezdődnek meg az M2-es autóút 22-32. km-szelvény közötti szakaszának burkolat-felújítási munkálatai. A beruházás keretében a mintegy 10,7 kilométeres pályarész teljes egészében új aszfaltréteget és burkolati jelfestést kap. 

A tervek szerint október 31-ig tartó rekonstrukció idejére az érintett szakaszon váltakozó irányú jelzőlámpás vagy jelzőőrös forgalomirányítás mellett közlekedhetnek az autósok. Mivel a kétszer egysávos úton a munkavégzés alatt több helyen is csak egy sávon haladhat a forgalom, több kilométeres torlódásokra lehet számítani. A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki teheti, a felújítás idején válasszon alternatív útvonalat. A személyautóval közlekedők számára a legkézenfekvőbb megoldás, ha a 20. km-szelvényben lévő Dunakeszi csomópont, illetve a 34. km-szelvényben lévő Sződliget csomópontok között a 2 sz. főutat választva kerülik ki a munkaterületet.

Az 1997-ben átadott M2-es autóút 2009. január 1-től tartozik az Állami Autópálya Kezelő Zrt. üzemeltetési hatáskörébe. A 28 km hosszú útszakasz burkolatának életkora 12 év, ami jelentős mértékben meghaladja a cég kezelésében lévő gyorsforgalmi úthálózat 7 éves átlagát. Az aszfaltburkolattal rendelkező autóutak kopórétegét a forgalomtól és az igénybevételtől függően legkésőbb 10 évenként ki kell cserélni, ezért az M2-es helyenként repedezett és elhasználódott aszfaltfelületének felújítása halaszthatatlanná vált. A rekonstrukció a tervek szerint jövőre is folytatódik: 2010-ben a 17-22. km-szelvények közé eső pályarész kaphat új kopóréteget.

Az ÁAK Zrt. nemrégiben nyilvánosságra hozott féléves baleseti helyzetértékeléséből kiderül, hogy az M2-es autóúthoz sajnos igen szomorú statisztikai adatok kapcsolódnak. A társaság által kezelt gyorsforgalmi hálózaton bekövetkező halálos balesetek 27 %-a ugyanis ehhez az útszakaszhoz köthető. Az ÁAK Zrt. szakemberei ezért a felújítás során egy új burkolatfelfestési megoldással kívánják hangsúlyozni a kétszer egysávos autóút ellentétes haladási irányainak elválasztását. A Nyugat-Európában (elsősorban Hollandiában) alkalmazott módszer szerint − elválasztó sáv hiányában − a két pályarészt olyan kettős vonallal különítik el, amelyek között a távolságot megnövelik és piros festékkel színezik be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Érkezik a hibrid Ferrari! Zöld szív dobog a tűzpiros fenevadban

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?