13 °C Budapest

Torlódás várható! Holnaptól burkolat-felújítás a "halálúton"

2009. szeptember 16. 14:32

Holnaptól jelentős burkolat-felújítási munkálatok kezdődnek az M2-es autóúton a 22-32. km-szelvények között. Az október végéig tartó beruházás idején az érintett szakaszon váltakozó irányú jelzőlámpás vagy jelzőőrös forgalomirányítás mellett közlekedhetnek az autósok, ezért jelentős torlódásokra lehet számítani.

Szeptember 17-én a reggeli órákban a forgalomterelés kiépítésével kezdődnek meg az M2-es autóút 22-32. km-szelvény közötti szakaszának burkolat-felújítási munkálatai. A beruházás keretében a mintegy 10,7 kilométeres pályarész teljes egészében új aszfaltréteget és burkolati jelfestést kap. 

A tervek szerint október 31-ig tartó rekonstrukció idejére az érintett szakaszon váltakozó irányú jelzőlámpás vagy jelzőőrös forgalomirányítás mellett közlekedhetnek az autósok. Mivel a kétszer egysávos úton a munkavégzés alatt több helyen is csak egy sávon haladhat a forgalom, több kilométeres torlódásokra lehet számítani. A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki teheti, a felújítás idején válasszon alternatív útvonalat. A személyautóval közlekedők számára a legkézenfekvőbb megoldás, ha a 20. km-szelvényben lévő Dunakeszi csomópont, illetve a 34. km-szelvényben lévő Sződliget csomópontok között a 2 sz. főutat választva kerülik ki a munkaterületet.

Az 1997-ben átadott M2-es autóút 2009. január 1-től tartozik az Állami Autópálya Kezelő Zrt. üzemeltetési hatáskörébe. A 28 km hosszú útszakasz burkolatának életkora 12 év, ami jelentős mértékben meghaladja a cég kezelésében lévő gyorsforgalmi úthálózat 7 éves átlagát. Az aszfaltburkolattal rendelkező autóutak kopórétegét a forgalomtól és az igénybevételtől függően legkésőbb 10 évenként ki kell cserélni, ezért az M2-es helyenként repedezett és elhasználódott aszfaltfelületének felújítása halaszthatatlanná vált. A rekonstrukció a tervek szerint jövőre is folytatódik: 2010-ben a 17-22. km-szelvények közé eső pályarész kaphat új kopóréteget.

Az ÁAK Zrt. nemrégiben nyilvánosságra hozott féléves baleseti helyzetértékeléséből kiderül, hogy az M2-es autóúthoz sajnos igen szomorú statisztikai adatok kapcsolódnak. A társaság által kezelt gyorsforgalmi hálózaton bekövetkező halálos balesetek 27 %-a ugyanis ehhez az útszakaszhoz köthető. Az ÁAK Zrt. szakemberei ezért a felújítás során egy új burkolatfelfestési megoldással kívánják hangsúlyozni a kétszer egysávos autóút ellentétes haladási irányainak elválasztását. A Nyugat-Európában (elsősorban Hollandiában) alkalmazott módszer szerint − elválasztó sáv hiányában − a két pályarészt olyan kettős vonallal különítik el, amelyek között a távolságot megnövelik és piros festékkel színezik be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Érkezik a hibrid Ferrari! Zöld szív dobog a tűzpiros fenevadban

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem