15 °C Budapest

Továbbra is ingyen száguldozhatunk a német autópályákon!

Pénzcentrum
2009. szeptember 3. 15:30

Elutasítja a német autópályadíj személyautókra kiterjesztését a német politikai elit színe-java, ráadásul a választók kegyeiért folytatott harcban a korlátlan száguldás lehetősége mellett is kitartanak - írja szeptemberi számában a német autóklub magazinja, az ADAC-Motorwelt.

Angela Merkel és szocialista kihívója, Frank-Walter Steinmeier egyértelműen elutasítja a személygépkocsi úthasználati díj bevezetését a német autópályákon. A kancellárasszony azonban nem csak ebben ért 100%-ig egyet ellenfelével: egyikük szerint sincs szükség általános sebességkorlátozásra az autópályákon.

Teljesen természetes, hogy esős időben és erős forgalom esetén másképp kell vezetni, mint abban az esetben, ha a körülmények adottak a nagyobb tempóra - nyilatkozta a kancellárasszony. Hozzátette viszont: a sebességkorlátozás - az intelligens forgalomirányítási rendszereknek köszönhetően - napjainkban túlhaladott fogalom. Steinmeier kancellárjelölt a témával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a haladási sebesség maximálásával mindössze 1%-nyi károsanyag-kibocsátás csökkenést lehetne elérni, ezért inkább a további technológiai fejlesztéseket kell a középpontba állítani.

A szocialista jelölt a növekvő olajárak ellen hibrid és elektromos autókkal harcolna. A hibridhajtás területén a következő 5 évben igen komoly eredményeket remél, és megjegyzi, hogy az elektromos négykerekűkkel kapcsolatban még igen sok a tennivaló. A gyorsabb fejlesztések érdekében kilátásba helyezett egy félmilliárd euró méretű K+F programot, és hangot adott azon reményének, hogy a jövő autóját Németországban fogják tervezni és gyártani.

A német kormányzat vezetőjének véleménye szkeptikus az elektromos autókkal kapcsolatban. Becslése szerint leghamarabb 2020-ban fogja meghaladni az egymilliót az ilyen technológiával szerelt kocsik száma a német utakon.

Még egy további kérdésben van egyetértés a versenyző felek között: egyikük szerint sem jöhet szóba a környezetvédelmi adó eltörlése a benzinár csökkentése érdekében.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05