19 °C Budapest

A kocsi még sehol, de már elutalják az autóhitelt

Pénzcentrum
2009. augusztus 25. 08:47

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) újabb vezetői körlevélben hívja fel a figyelmet a gépjármű-finanszírozás kockázataira. A kapott visszajelzések szerint korábbi tájékoztatásuk hatására a piaci szegmensben vállalt kockázatok csökkentek, de az ezt követően lefolytatott vizsgálatai során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy akad még tennivaló.

A megfelelő működéshez nemcsak a pénzügyi intézmények, hanem a pénzügyi ágazaton kívüli szolgáltatók (kereskedők, gyártók, importőrök) együttműködése is szükséges. Javasolják, hogy csak olyan partnerekkel alakítsanak ki az intézmények tartós együttműködést, amelyek kockázatvállalási hajlandósága (például a likviditás szem előtt tartása) konzervatív, azaz a pénzügyi ágazatban megszokott szintű, annál kirívóan nem magasabb.

A felügyelet kitér az ügynökök szerepére is. Indokoltnak tartják, hogy a likviditási és elszámolási kockázatok megfelelő kezelése érdekében a megbízó tájékozott legyen ügynöke egyéb (ide tartozik a készletfinanszírozás), a közvetített pénzügyi szolgáltatás teljesítésére szintén hatással levő megállapodásairól is.

A teljesítési kockázatok oldaláról a felügyelet kiemelt jelentőségűnek tartja az ügyfél felé történő fizikai teljesítés (leszállítás) és a pénzügyi teljesítés között eltelt idő tartamának rövidítését, ezért javasolja, hogy az adott ügylettel érintett gépjárműtípus kapcsán a piacon szokásosnak tekinthető teljesítési határidőktől (általában 2-3 hét) való eltérés okait a pénzügyi szolgáltató minden esetben vizsgálja.

Kiemelik még, hogy elkerülendő az olyan szerződéses kapcsolatok fenntartása, amelyek során lehetővé válik, hogy a kereskedő számára a vevőfinanszírozás keretében átutalt, illetve a nagykereskedő (gyártó, importőr, márkafinanszírozó) részére továbbutalt összeget a kereskedőnek a nagykereskedőnél más jogcímen fennálló tartozásába számítsák be.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?