14 °C Budapest

A kocsi még sehol, de már elutalják az autóhitelt

Pénzcentrum
2009. augusztus 25. 08:47

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) újabb vezetői körlevélben hívja fel a figyelmet a gépjármű-finanszírozás kockázataira. A kapott visszajelzések szerint korábbi tájékoztatásuk hatására a piaci szegmensben vállalt kockázatok csökkentek, de az ezt követően lefolytatott vizsgálatai során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy akad még tennivaló.

A megfelelő működéshez nemcsak a pénzügyi intézmények, hanem a pénzügyi ágazaton kívüli szolgáltatók (kereskedők, gyártók, importőrök) együttműködése is szükséges. Javasolják, hogy csak olyan partnerekkel alakítsanak ki az intézmények tartós együttműködést, amelyek kockázatvállalási hajlandósága (például a likviditás szem előtt tartása) konzervatív, azaz a pénzügyi ágazatban megszokott szintű, annál kirívóan nem magasabb.

A felügyelet kitér az ügynökök szerepére is. Indokoltnak tartják, hogy a likviditási és elszámolási kockázatok megfelelő kezelése érdekében a megbízó tájékozott legyen ügynöke egyéb (ide tartozik a készletfinanszírozás), a közvetített pénzügyi szolgáltatás teljesítésére szintén hatással levő megállapodásairól is.

A teljesítési kockázatok oldaláról a felügyelet kiemelt jelentőségűnek tartja az ügyfél felé történő fizikai teljesítés (leszállítás) és a pénzügyi teljesítés között eltelt idő tartamának rövidítését, ezért javasolja, hogy az adott ügylettel érintett gépjárműtípus kapcsán a piacon szokásosnak tekinthető teljesítési határidőktől (általában 2-3 hét) való eltérés okait a pénzügyi szolgáltató minden esetben vizsgálja.

Kiemelik még, hogy elkerülendő az olyan szerződéses kapcsolatok fenntartása, amelyek során lehetővé válik, hogy a kereskedő számára a vevőfinanszírozás keretében átutalt, illetve a nagykereskedő (gyártó, importőr, márkafinanszírozó) részére továbbutalt összeget a kereskedőnek a nagykereskedőnél más jogcímen fennálló tartozásába számítsák be.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm