16 °C Budapest

Fordulat! Ilyen környezetben mégsem lehetetlen felpörögni?

2009. július 15. 05:55

Csütörtökön a Budai Vár középkori környezetében láthatunk ízelítőt a legmodernebb csúcstechnikából. A harsonaszóhoz szokott történelmi közegben magas fordulatszámon felbőgnek a motorok és megkezdődik a gumiégetés a Vár körüli utcákon kialakított pályán. Az eseményre kilátogatók testközelből élhetik át a Forma-1-es bemutatót, ráadásul Besenyei Péter légi mutatványait is megcsodálhatják.

A Magyar Nagydíj immár több mint két évtizede mágnesként vonzza az autósportokért rajongó turistákat, ezért a futam turisztikai szempontból is országos jelentőségű esemény. A magyar közönség a külföldi látogatókkal kiegészülve együtt tekintheti meg a Lyoness Hungaroring Fest programjait, melyek közül kiemelkedik a Red Bull Street Parade (utcai parádé).

Palik a volánnál - csajok a nézőtéren: száguldozás a Budai Várban

"Köszönet a Lyoness Hungaroring Fest szervezőinek és a Budavári Önkormányzatnak, hogy lehetővé tették ennek az remélhetőleg rendszeressé váló eseménynek a létrejöttét. Ennek köszönhetően a rajongók közelebb kerülhetnek a Forma-1 világához, testközelből érezhetik a lóerőket, a motorhangot és érezhetik az égett gumi szagát. Az esemény sikere borítékolható, ezt igazoljam, hogy a májusi Szegeden rendezett Red Bull Street Parade 130 ezer néző előtt zajlott, a nemzetközi televízió közvetítésnek köszönhetően azonban 50 ország 93 millió nézője követhette nyomon az eseményeket." - mondta Keszég Attila, a Red Bull Hungária ügyvezető igazgatója.

Vettel a szegedieknek már megmutatta, hogy hogyan kell vezetni egy Forma-1-es autót a városban

A hétközi pályabejárás után az autók beállításait a helyi útviszonyokhoz igazítják, bár a fanyalgók szerint ilyen környezetben lehetetlen rendesen felpörögni, a szervezők szerint ezek az autók akár a 200 kilométer per órás sebességet is elérhetik az I. kerület utcáin.

A Budai Vár látképe

A hazánkba látogató sportbarát turisták a szabadedzés, az időmérő és a futam után a Hungaroring Fest-en egy helyen ismerkedhet meg Magyarországgal, hazánk kultúrájával, a Hungarikumokkal, nevezetességeinkkel, konyhánkkal. A program egy helyszínen mutat be mindent, ami minket, magyarokat jellemez.

Az eseményre kilátogatók egyszerre találkozhatnak a legmodernebb csúcstechnikával és a magyar hagyományokkal, miközben a színpadokon művészek szórakoztatják majd a közönséget. A rendezvény célja, hogy a hazánkba látogatók a verseny izgalmain túl egy különleges élménnyel térjenek haza, gazdagabbá és színesebbé téve a szabadságukat.

Besenyei Pétert és a Red Bull Air Race versenysorozatot mára a világ minden táján ismerik

A szervezők szerint az utcai parádé a Red Bull Air Race-hez hasonlóan egy önálló rendezvényből világsorozattá nőheti ki magát. A Forma-1 köré szervezett események a tapasztalatok szerint rövid időn belül nagy népszerűségre tesznek szert, ami a Street Parade esetében akár azt is jelentheti, hogy néhány év múlva más futamok rendezői is átveszik ezt a nálunk már várva várt rendezvényt.

A hagyományőrző udvarban több ezer adag étel készül majd az óriásbográcsban

Hazánk 2016-ig rendelkezik a Magyar Nagydíj rendezési jogával, a szervezők addig minden évben meg kívánják rendezni a Hungaroring Fest-et és a Red Bull utcai parádéját. Első alkalommal 2006-ban a Hősök tere, egy évvel később a Lánchíd adott otthont a rendezvénynek, tavaly Siófok, idén pedig már Szeged utcái alakultak versenypályává.

A 40 személyes Hintayo (szintén magyar találmány) csak akkor mozdul meg, ha a játékosok összahangolják a mozgásukat

A program várhatóan jó bemelegítés lesz a hétvégéi futamra, csütörtökön a veterán David Coulthard tudásának lehetünk szemtanúi, de Palik László is látványos száguldozásra készül. A rajt-cél a Dísz téren lesz, ahonnan a Palota út-Dózsa György tér-Attila út-Dózsa György tér-Palota út-Dísz tér útvonalon haladnak majd az autók. A várbeli utcákból kialakított közel 3 kilométer hosszú versenypálya rendkívül technikás, egymást váltják benne a hajtűkanyarok, az emelkedő-ejtő és visszafordító szakaszok.

A várudvaron ehhez hasonló veteránautócsodákat tekinthetnek meg az érdeklődők

A sorozatban ötödik Red Bull Street Parade-t követően sem maradnak Forma-1 hangulat nélkül a Hungaroring Festre kilátogatók, ugyanis a helyszínen felállított Red Bull Racing kerékcsere vetélkedő keretében vasárnapi Forma 1-es belépőjegyeket nyerhetnek a leggyorsabb csapat tagjai.

A május közepén tartott szegedi Red Bull Street Parade-hez hasonlóan a Danubius Rádió, mint az esemény médiapartnere, élőben számol be a rendezvényről.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?