8 °C Budapest

Fusiszervizek, áfakerülés, feketekereskedelem

2009. július 8. 08:32

Július elsejétől nemcsak az új autókért, hanem a szervizelésért is többet kell fizetni. Az általános forgalmi adó emelése miatt újra virágkorukat élhetik majd a "fusiszervizek", és nőhet a feketekereskedelem.

Minimum 5 %-kal drágultak elsejétől a személygépjárművek, de az áfa emelése a szervizköltségeket is megemelte. Az alkatrészek árai és az anyagköltség szintén legalább 5 %-kal kerül majd többe, amit megtetéz az 5 %-kal drágább munkadíj. A szervizek szerint érvényesíteniük kell áraikban a magasabb áfát, ami miatt forgalom-visszaeséstől tartanak még akkor is, ha a fiatalabb gépkocsik többsége szervizköteles.

Nagyobb autószervizek szerint a pár éves személygépjárművek mellett aligha számíthatnak azokra a tulajdonosokra, akik eddig a minőségi munka miatt választották a márkaszervizeket. Félelmeik szerint többen a magánszervizeket fogják felkeresni a kisebb költségek miatt.

"Nem kell versenyezni a kisebb műhelyekkel. Mellettünk szól, hogy európai garanciát adunk a javításokra, amelyet más országokban is elfogadnak. Nem így az általunk csak szögeldéknek hívott szervizek" - mondta Schiller Péter autókereskedés-tulajdonos. Mások attól is tartanak, hogy többen olyan műhelyeket keresnek fel, ahol számla nélkül is elvégzik a javítást. Ezzel tovább burjánozhat a feketekereskedelem.

"Nem örülünk az áfa megemelésének. Az értékesítés minden eddiginél kisebbre zsugorodott, s lesz még lejjebb is" - mondta Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke. Júliustól például a 3 millió forintos autók minimum 100 ezer forinttal kerülnek többe, pedig a korábbi alacsony, akciókkal leszorított áron sem tudták járműveiket értékesíteni a kereskedők. A visszaesés mértékének súlyosbodása miatt a 800 hazai autókereskedés harmada, pesszimisták szerint a fele is veszélybe kerül, s velük a munkahelyek ezrei is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"3 éve az áfa-csökkentéssel párhuzamosan a regisztrációs adót 30-40 %-kal megemelte a Pénzügyminisztérium, így tartotta féken az árcsökkentést. Most azt szerettük volna, hogy csökkentsék a regisztrációs adót, ami kompenzálná az áremelkedést, de erről hallani sem akart a minisztérium. Pedig az értékesítések drasztikus csökkenése miatt éves szinten 120 milliárd forinttól esik el a költségvetés, amelyből 40 milliárd a regisztrációs adó, 80 milliárd pedig az áfa kiesése" - jegyezte meg Fojt Attila.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem