6 °C Budapest

Fusiszervizek, áfakerülés, feketekereskedelem

2009. július 8. 08:32

Július elsejétől nemcsak az új autókért, hanem a szervizelésért is többet kell fizetni. Az általános forgalmi adó emelése miatt újra virágkorukat élhetik majd a "fusiszervizek", és nőhet a feketekereskedelem.

Minimum 5 %-kal drágultak elsejétől a személygépjárművek, de az áfa emelése a szervizköltségeket is megemelte. Az alkatrészek árai és az anyagköltség szintén legalább 5 %-kal kerül majd többe, amit megtetéz az 5 %-kal drágább munkadíj. A szervizek szerint érvényesíteniük kell áraikban a magasabb áfát, ami miatt forgalom-visszaeséstől tartanak még akkor is, ha a fiatalabb gépkocsik többsége szervizköteles.

Nagyobb autószervizek szerint a pár éves személygépjárművek mellett aligha számíthatnak azokra a tulajdonosokra, akik eddig a minőségi munka miatt választották a márkaszervizeket. Félelmeik szerint többen a magánszervizeket fogják felkeresni a kisebb költségek miatt.

"Nem kell versenyezni a kisebb műhelyekkel. Mellettünk szól, hogy európai garanciát adunk a javításokra, amelyet más országokban is elfogadnak. Nem így az általunk csak szögeldéknek hívott szervizek" - mondta Schiller Péter autókereskedés-tulajdonos. Mások attól is tartanak, hogy többen olyan műhelyeket keresnek fel, ahol számla nélkül is elvégzik a javítást. Ezzel tovább burjánozhat a feketekereskedelem.

"Nem örülünk az áfa megemelésének. Az értékesítés minden eddiginél kisebbre zsugorodott, s lesz még lejjebb is" - mondta Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke. Júliustól például a 3 millió forintos autók minimum 100 ezer forinttal kerülnek többe, pedig a korábbi alacsony, akciókkal leszorított áron sem tudták járműveiket értékesíteni a kereskedők. A visszaesés mértékének súlyosbodása miatt a 800 hazai autókereskedés harmada, pesszimisták szerint a fele is veszélybe kerül, s velük a munkahelyek ezrei is.

"3 éve az áfa-csökkentéssel párhuzamosan a regisztrációs adót 30-40 %-kal megemelte a Pénzügyminisztérium, így tartotta féken az árcsökkentést. Most azt szerettük volna, hogy csökkentsék a regisztrációs adót, ami kompenzálná az áremelkedést, de erről hallani sem akart a minisztérium. Pedig az értékesítések drasztikus csökkenése miatt éves szinten 120 milliárd forinttól esik el a költségvetés, amelyből 40 milliárd a regisztrációs adó, 80 milliárd pedig az áfa kiesése" - jegyezte meg Fojt Attila.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?