Életmentő autó: észreveszi ha gazdája rosszul lesz!

Pénzcentrum
2009. július 8. 08:18

A BMW legújabb kísérleti modellje ha nem is hazáig, de legalább védett zónába, például az autópálya leállósávjába parkolja a kocsit, ha vezetője elájul.

Az életmentő rendszer használja például a radaros és kamerás automata távolság- és sebességtartót, a sávfigyelőt, start-stop kapcsolót, valamint a műholdas helymeghatározóra épülő vészjelzőt.

A program elsősorban az idősebb és beteg vezetők megmentéséről szól, de a rendszer arra is alkalmas, hogy megelőzze az elalvásos baleseteket. A német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium indította el a 25 millió euróval támogatott SmartSenior fejlesztési programot, melyek célja az idősek és veszélyeztetett korúak védelme, ennek része az autóba építhető vészleállító, amelyet a BMW kutatói fejlesztettek ki.

Ralf Decke projektmenedzser elmagyarázta, vész esetén a rendszer azonnal bekapcsolja az elakadásjelző lámpákat, és a forgalom ritmusát figyelembe véve az út szélére kormányozza, majd megállítja az autót. A baj észlelésekor műholdas jelzőrendszerével értesíti a segélyszolgálatot is, megadva az autó pontos helyét, ezzel meggyorsítva a mentőorvos érkezését, miközben az érzékelők segítségével a benn ülők élettani funkcióiról is képes információkat továbbítani.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?