16 °C Budapest

Spórolj a benzinnel: tankolj többet kevesebbért!

Pénzcentrum
2009. április 28. 06:20

A múlt héten tovább nyílt a benzin- és a gázolaj közötti árolló, míg a benzin egységárát négy forinttal emelték, a gázolajé változatlan maradt. Az egyes kutak eltérő árképzése miatt vannak különbségek, a benzin literjéért átlagosan 267-269 forintot kell fizetni, a gázolaj pedig 257-259 forintba kerül.

A diszkont töltőállomásokon körülbelül 10 forinttal olcsóbban is lehet tankolni, de az autópályákon található kutakon ettől nagyobb is lehet a különbség felfelé. Nem csak az ország különböző pontjain, de még egy-egy városon belül is jelentős árkülönbségek vannak a benzinkutakon. Érdemes feltérképezni, hogy a gyakran használt útvonalaink mentén lévő benzinkutak közül melyik a legolcsóbb.

Korábban: Döbbenet! Még 15 601 nap és elfogy az olaj!

Ha van már kiválasztott kutunk, az adott márka pontgyűjtő-kártyáját is érdemes igénybe vennünk a tankolások során, mert az összegyűjtött pontokat később levásárolhatjuk, vagy egyéb kedvezményekre felhasználhatjuk. Az ország legtöbb benzinkútjának árai már összegyűjtve is megtalálhatóak az interneten, érdemes megvizsgálnunk azokat is, ha hosszabb útra indulunk.

A vizsgált időszakban a magyar fizetőeszköz árfolyama az átmeneti gyengülést követően erősödni kezdett az euróval szemben. Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított táblázat még nem tartalmaz minden módosítást, a tagállamok esetében az április 20-ai állapotokat ismerjük.

A legolcsóbb benzint az euró alapon mért 5,96 %-os áremelkedés ellenére továbbra is Romániában találtuk, keleti szomszédunknál 241 forintot kell fizetni egy liter benzinért. Őket követi Bulgária, Ciprus, Észtország és Lengyelország, majd az ezúttal igen előkelő helyet elfoglaló Magyarország.

Továbbra is Hollandiában a legdrágább a benzin 392 forintos egységárral, de drágán tankolhatnak a dán, a finn és a német autósok is. Uniós szomszédjaink közül Szlovéniában, Szlovákiában és Ausztriában is többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Magyarországon.

A gázolaj tekintetében jelentős változásokat hozott az elmúlt egy hónap. Elveszítette vezető pozícióját Lengyelország, áprilisban ismét a román dízelesek tankolhatnak a legolcsóbban, őket követik ciprusiak. A legdrágábban Nagy-Britanniában mérik a gázolajat, a brit autósoknak 345 forintnak megfelelő fontot kell leszurkolni a kutakon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az olaszok, a szlovákok, a dánok és a németek is 300 forint felett fizetnek egy liter gázolajért, hazánk ebben a tekintetben a nyolcadik pozíciót foglalja el. Hollandiában 150 forinttal többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Romániában, Nagy-Britanniában pedig több mint 105 forinttal drágább egy liter gázolaj, mint keleti szomszédunknál.

A szomszédos nem uniós országok közül Ukrajnában a legolcsóbban az üzemanyagok, a benzin literje 157 forintba, a gázolajé pedig 150 forintba kerül. Tőlük keletre Oroszországban 139 forint a benzin és 133 forint a gázolaj. Horvátországban 7,02 kunába (279 forintba) kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 6,56 kunát (260 forintot) kell fizetni.

A benzin egységára Lettországban, a gázolajé Litvániában csökkent a legnagyobb mértékben, de előbbi 1 %, utóbbi 2 % alatt maradt, ami nem nevezhető jelentős változásnak. A legnagyobb mértékű benzin- és gázolaj áremelés (euró alapon) egyaránt Lengyelországban történt, de a svéd és a finn autósok is megérezhették az áprilisi ármozgásokat.

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint átmeneti gyengülés után erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem