6 °C Budapest

Készülhetnek az autósok: új rendszer lesz

2009. március 26. 08:16

Elfogadta a kormány azt a törvényjavaslatot, amely alapján a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb)szabályozásában áttérnének a naptári évről a szerződés megkötésének évfordulójára, s ezzel megszűnne a biztosítók év végi kampánya. A bonusz-malusz besorolás helyét is egy új rendszer venné át.

Több biztosító kérte ezt a változtatást, és ha a parlament is egyetért, a kgfb-t nem a naptári év végén, hanem a szerződés aláírásának évfordulójáig kell ezentúl megújítani. A biztosítóknak azonban továbbra is október 31-éig kell közzétenni tarifáikat, és azok egy évre szólnak.

A bonusz-malusz besorolás helyett ezentúl a központi kártörténeti nyilvántartásban összegyűjtendő adatokból alakítanák ki a minősítést, valódi káralapú rendszerben.

A bonusz-malusz rendszere "kinőtte magát", mert a legjobb besorolásból nem lehet feljebb lépniük az autósoknak - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. A központi nyilvántartásból a biztosítók fogják lekérni az autós adatait, és ennek alapján tesznek ajánlatot a díjra.

A törvényjavaslat azt is rögzíti, hogy első helyen az üzembentartónak, második helyen a tulajdonosnak kell kötelező biztosítást kötnie. Ha 60 napon belül nem történik meg a díj befizetése, egy írásos felszólítást követően megszűnik a szerződés.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?