Készülhetnek az autósok: új rendszer lesz

2009. március 26. 08:16

Elfogadta a kormány azt a törvényjavaslatot, amely alapján a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb)szabályozásában áttérnének a naptári évről a szerződés megkötésének évfordulójára, s ezzel megszűnne a biztosítók év végi kampánya. A bonusz-malusz besorolás helyét is egy új rendszer venné át.

Több biztosító kérte ezt a változtatást, és ha a parlament is egyetért, a kgfb-t nem a naptári év végén, hanem a szerződés aláírásának évfordulójáig kell ezentúl megújítani. A biztosítóknak azonban továbbra is október 31-éig kell közzétenni tarifáikat, és azok egy évre szólnak.

A bonusz-malusz besorolás helyett ezentúl a központi kártörténeti nyilvántartásban összegyűjtendő adatokból alakítanák ki a minősítést, valódi káralapú rendszerben.

A bonusz-malusz rendszere "kinőtte magát", mert a legjobb besorolásból nem lehet feljebb lépniük az autósoknak - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. A központi nyilvántartásból a biztosítók fogják lekérni az autós adatait, és ennek alapján tesznek ajánlatot a díjra.

A törvényjavaslat azt is rögzíti, hogy első helyen az üzembentartónak, második helyen a tulajdonosnak kell kötelező biztosítást kötnie. Ha 60 napon belül nem történik meg a díj befizetése, egy írásos felszólítást követően megszűnik a szerződés.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?