Kerülje el a regadót, ha meri: használjon amerikai rendszámot!

Pénzcentrum
2009. január 9. 05:55

Nullkilométeres Audi Q7-es nettó nyolcmillió forintért, alig futott Porsche 10 millió alatt. Nincs sem vám, sem áfa, sem regisztrációs adó, a floridai rendszám pedig az autón egyszerűen menő. Jól hangzik nem? Szerencsére nem olyan egyszerű kivitelezni, mint amilyennek hangzik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyarországi autóőrültek egyik rákfenéje, hogy rendkívül drága dolog egy járművet az országba behozni és itthon forgalomba helyezni. A behozott autó és a hazaszállítás értékének fényében 10 százalékos áfát, majd 20 százalékos áfát kell fizetni. A regisztrációs adó nem csak egy vagyon, de ráadásul egyesek szemében elvi kérdés, hogy nem fizetnek ilyesmit az államnak. És akkor még ott van a forgalomba helyezés legalább 70-80 ezer forintos költsége. Így lesz egy szép, a tengerentúlon ötmillió forintért kapható Ford Mustangból 10 milliós autó, mire végre Magyarországon az első kilométereit megteheti.

De minek is ez a sok macera? Nem lenne egyszerűbb, ha inkább fennmaradna az autón az amerikai rendszám? Nem kell a sok ügyintézés, felesleges pénzkidobás, sőt a floridai rendszám is nagyon menő. Egyszerűnek persze nem egyszerű a dolog, de megoldható, még akkor is, ha a hatályos törvények adta kereteken belül csak nagyon macerásan. Megmutatjuk, hogyan.

Először is: amerikai rendszámú autót nem vezethet mindenki. Cég tulajdonában lévő amerikai illetve bármilyen nem EU-s rendszámú autót, magyar állampolgár vezethet magyar jogosítvánnyal, de csak ha megfelelően igazolja a jogosultságát (például övé a cég). Magyar állampolgár magánember tulajdonában lévő nem EU-s rendszámú autóját nem vezetheti még meghatalmazással sem, csak akkor, ha a tulajdonos ott ül az autóban.

Tehát irány az internet: alapítsunk céget Kaliforniában. Ez a legegyszerűbb része a dolognak, interneten keresztül, pár száz dollártért megteheti bárki (lehet külföldi is), csak az útlevél másolata szükséges. Évente fix díjat kell fizetni (300-400 dollár) ha semmilyen bevétele nincs az USA-ban a cégnek. Egyébként majdnem mindenki Floridában alapít céget, mert ebben az államban tényleg nincs műszaki vizsga, se zöldkártya. A forgalmit ugyan évente meg kell újítani, de ez történhet online módon is.

A kötelező biztosítás viszont már nem ilyen egyszerű. Magyarországon nem szívesen kötnek amerikai rendszámú autókra kötelező biztosítást. Az Uniqa biztosító ugyan korábban megtette, ám csak a kiemelt ügyfeleinek, akiknek megfelelően nagy összegű élet- vagy betegbiztosítása van. Az Egyesült Államok biztosítói számára viszont Magyarország van túl messze, így az erre is kiterjedő kötelező biztosítások éves díja 1000-1500 dollár körül mozog, ami 200-300 ezer forintot jelent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ám még akkor sem dőlhetünk hátra, ha a sokmilliós többletkiadások elkerülésére bevállaljuk a viszonylag magas éves fenntartási költséget, no meg azt, hogy várhatóan soha nem fogjuk tudni hazánkban eladni a megvásárolt gépjárművet. A hatályos jogszabályok ugyanis kimondják, hogy a járművet egy 12 hónapos időszak alatt maximum 6 hónapig használhatják az EU-ban. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a jármű 6 hónapig egyfolytában az EU területén tartózkodik, úgy a kiléptetés után még 6 hónapig kinn is kell maradnia. A 6 hónap letelte után újra belehet hozni 6 hónapig.

Bár a jogszabályt figyelmen kívül lehet hagyni, elég egy jóakaró szomszéd bejelentése is, hogy lebukjunk a hatóságok előtt a tartózkodási idővel. Ha viszont törvénytisztelő módon, de folyamatosan szeretnénk autózni Magyarországon, akkor legalább két amerikai rendszámos autóra lesz szükségünk, melyek közül az egyik mindig az Európai Unió határain kívül pihen. Akkor viszont már nem éri meg jobban venni egyet és forgalomba helyezni magyar rendszámmal?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?