17 °C Budapest

Csökkenő hazai autóeladások: csődbe ment márkakereskedések!

Pénzcentrum
2008. november 5. 08:36

Az október végi újautó értékesítési adatok elemzése során megállapítható, hogy az eladások lassan már a tényleges vásárlőerőt tükrözik. Korábban az olcsó hitelek és a kevésbé szigorú feltételrendszer túlfűtötte a piacot és sok olyan vásárló is betért a szalonokba, aki ezt valójában nem engedhette volna meg magának - írja a Világgazdaság.

A JATO Dynamics összefoglalójából kiderül, hogy október végéig 133 185 új autó talált gazdára, amely az előző évhez képest 8 %-os csökkenésnek felel meg. Ha csak az októberi számokat nézzük, akkor a csökkenés mértéke eléri a 15 %-ot. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete már januárban 10 % körüli forgalomszűkülést prognosztizált az idei évre.

A korábbi években 208 ezerrel tetőztek az eladások, de akkor tízezres nagyságrendű volt a fizetésképtelenné vált vásárlók száma. A mostani eladások kezdik a tényleges vásárlóerőt tükrözni, az olcsó és könnyen felvehető hitelek szűkülésével eltűntek a piacról az átgondolatlanul vásárló ügyfelek.

Októberig 22 214 Suzuki, 15 728 Opel és 14 755 Ford gurult ki a magyarországi szalonokból, csak hogy a legnépszerűbb márkákat említsük. A kereslet csökkenése nem tett jót a hosszú távú kötelezettségeket vállaló márkakereskedőknek, többen csődöt jelentettek, vagy szervizként próbálnak talpon maradni.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?