7 °C Budapest

Csökkenő hazai autóeladások: csődbe ment márkakereskedések!

Pénzcentrum
2008. november 5. 08:36

Az október végi újautó értékesítési adatok elemzése során megállapítható, hogy az eladások lassan már a tényleges vásárlőerőt tükrözik. Korábban az olcsó hitelek és a kevésbé szigorú feltételrendszer túlfűtötte a piacot és sok olyan vásárló is betért a szalonokba, aki ezt valójában nem engedhette volna meg magának - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A JATO Dynamics összefoglalójából kiderül, hogy október végéig 133 185 új autó talált gazdára, amely az előző évhez képest 8 %-os csökkenésnek felel meg. Ha csak az októberi számokat nézzük, akkor a csökkenés mértéke eléri a 15 %-ot. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete már januárban 10 % körüli forgalomszűkülést prognosztizált az idei évre.

A korábbi években 208 ezerrel tetőztek az eladások, de akkor tízezres nagyságrendű volt a fizetésképtelenné vált vásárlók száma. A mostani eladások kezdik a tényleges vásárlóerőt tükrözni, az olcsó és könnyen felvehető hitelek szűkülésével eltűntek a piacról az átgondolatlanul vásárló ügyfelek.

Októberig 22 214 Suzuki, 15 728 Opel és 14 755 Ford gurult ki a magyarországi szalonokból, csak hogy a legnépszerűbb márkákat említsük. A kereslet csökkenése nem tett jót a hosszú távú kötelezettségeket vállaló márkakereskedőknek, többen csődöt jelentettek, vagy szervizként próbálnak talpon maradni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?