14 °C Budapest

Az SMS írás veszélyesebb, mint az ittas vezetés!

Pénzcentrum
2008. szeptember 19. 11:00

A kormányzati- és biztonsági szakértők régóta küzdenek az alkoholos befolyás és a drog hatása alatti vezetés visszaszorításáért, de a kutatások szerint egyre nagyobb veszélyt jelent a vezetés közben történő üzenetírás. A brit közlekedéstudományi intézetben végzett tesztek megdöbbentő eredménnyel zárultak.

A felmérés eredményeiből azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy az SMS írás 35 %-kal növeli meg a sofőrök reakcióidejét, ezzel szemben a törvény szerint megengedett mértékű alkoholt elfogyasztó vezetők 12 %-kal, a cannabis hatása alatt lévő sofőrök 21 %-kal cselekedtek lassabban váratlan esetben.

Forrás: motorauthority.com

A hosszabb reakcióidő mellett más vezetéstechnikai képességek is megváltoznak, nehezebb kormányozni, a járművet az úton tartani, a megfelelő követési távolságban haladni az előttünk lévő autó mögött. Igaz, hogy az alkoholt és a drogot fogyasztó alanyok csak a vezetésre koncentráltak és úgy érték el ezeket az eredményeket, de az üzenetírás sokkal veszélyesebb, mert a sofőrök egyik kezükkel elengedik a kormányt és nem az utat nézik.

A rendőrség elsősorban azokat bünteti, akik mobiltelefonon beszélnek vezetés közben, igaz az SMS-ezőket nagyon nehéz elkapni, mert a legtöbben a kormány alatt tartják a készüléket. A gyakorlati tesztek mellett háromezer fiatalt kérdeztek meg és a válaszadók fele már olvasott, vagy írt SMS-t vezetés közben. A rendőrség fokozottan fel kívánja hívni a jövőben a sofőrök figyelmét a vezetés közben történő üzenetírás veszélyeire.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40