3 °C Budapest

Az SMS írás veszélyesebb, mint az ittas vezetés!

Pénzcentrum
2008. szeptember 19. 11:00

A kormányzati- és biztonsági szakértők régóta küzdenek az alkoholos befolyás és a drog hatása alatti vezetés visszaszorításáért, de a kutatások szerint egyre nagyobb veszélyt jelent a vezetés közben történő üzenetírás. A brit közlekedéstudományi intézetben végzett tesztek megdöbbentő eredménnyel zárultak.

A felmérés eredményeiből azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy az SMS írás 35 %-kal növeli meg a sofőrök reakcióidejét, ezzel szemben a törvény szerint megengedett mértékű alkoholt elfogyasztó vezetők 12 %-kal, a cannabis hatása alatt lévő sofőrök 21 %-kal cselekedtek lassabban váratlan esetben.

Forrás: motorauthority.com

A hosszabb reakcióidő mellett más vezetéstechnikai képességek is megváltoznak, nehezebb kormányozni, a járművet az úton tartani, a megfelelő követési távolságban haladni az előttünk lévő autó mögött. Igaz, hogy az alkoholt és a drogot fogyasztó alanyok csak a vezetésre koncentráltak és úgy érték el ezeket az eredményeket, de az üzenetírás sokkal veszélyesebb, mert a sofőrök egyik kezükkel elengedik a kormányt és nem az utat nézik.

A rendőrség elsősorban azokat bünteti, akik mobiltelefonon beszélnek vezetés közben, igaz az SMS-ezőket nagyon nehéz elkapni, mert a legtöbben a kormány alatt tartják a készüléket. A gyakorlati tesztek mellett háromezer fiatalt kérdeztek meg és a válaszadók fele már olvasott, vagy írt SMS-t vezetés közben. A rendőrség fokozottan fel kívánja hívni a jövőben a sofőrök figyelmét a vezetés közben történő üzenetírás veszélyeire.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57