18 °C Budapest

Autóhirdetés cigi-mintára: A vezetés halált okozhat!

Pénzcentrum
2008. május 20. 13:00

Az Európai Unió kötelezi az autógyártókat, hogy az üvegházhatást okozó szennyezőanyag kibocsátási és üzemanyag fogyasztási adatokat tüntessék fel a hirdetéseikben. Bár a vita még tart a szigorításról, az Európai Bizottság a hónap végéig közzéteszi az új szabályokat.

A bizottság közel egy évtizede dolgozik azon, hogy az autógyártók egységes séma szerint tegyék közzé a különböző járművek környezetre gyakorolt hatását. Az unió 1999-től tiltja a rövid hirdetéseket és kötelezi a gyártókat a kibocsátási és a fogyasztási adatok feltüntetésére. A tervek szerint az információknak a hirdetés szövegével azonos méretben, könnyen olvasható helyen és értelmezhető módon kell megjelenni. Sajnos a legtöbb esetben apró betűvel és nehezen észrevehető helyen tüntették fel a kibocsátási adatokat.

Szorgalmazzák azokat a lépéseket, miszerint az új autók hirdetési felületének 20 %-át használják a fogyasztási és a kibocsátási adatok feltüntetésére, az értékesítési pontokon pedig jól látható helyre függesszék ki az adatokat. A gyártók és az egyes államok képviselői a bizottság javaslatainak megvitatását szorgalmazzák, azonban valószínűleg elfogadják az új szabályok egy részét, melyeket a dohányipari gyakorlat ihletett az egészségügyi kockázatok közzétételével. A német sajtó bírálja az ötletet, mert a reklámbevételeik ötöde az autóhirdetésekből származik. Aggódnak, hogy az autógyártók más hirdetési formákat fognak választani a jövőben, mint történt az a dohányipari cégekkel a kilencvenes évek elején.

A német autók közül több is igazi benzin-faló, a javaslat előkészítőinek fő célja a számadatok közzététele. Brüsszelen belül a német ipari biztos nem támogatja az ötletet. Szerinte a hirdetési piac korlátozása nem demokratikus lépés, ha így haladunk a hirdetések fele a kötelező figyelmeztetéseket fogja tartalmazni. Az olasz és a francia gyártók nem tiltakoznak a tervezet ellen, mert ők eleve alacsonyabb fogyasztású autókat állítanak elő, a környezetvédelemért kampányolók kifejezetten üdvözlik a javaslatot. A gyakorlatban a nyomtatott sajtóban megjelenő autós hirdetésekben a kibocsátási adatok 99 %-a nagyító nélkül nehezen olvasható.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?