Autóhirdetés cigi-mintára: A vezetés halált okozhat!

Pénzcentrum
2008. május 20. 13:00

Az Európai Unió kötelezi az autógyártókat, hogy az üvegházhatást okozó szennyezőanyag kibocsátási és üzemanyag fogyasztási adatokat tüntessék fel a hirdetéseikben. Bár a vita még tart a szigorításról, az Európai Bizottság a hónap végéig közzéteszi az új szabályokat.

A bizottság közel egy évtizede dolgozik azon, hogy az autógyártók egységes séma szerint tegyék közzé a különböző járművek környezetre gyakorolt hatását. Az unió 1999-től tiltja a rövid hirdetéseket és kötelezi a gyártókat a kibocsátási és a fogyasztási adatok feltüntetésére. A tervek szerint az információknak a hirdetés szövegével azonos méretben, könnyen olvasható helyen és értelmezhető módon kell megjelenni. Sajnos a legtöbb esetben apró betűvel és nehezen észrevehető helyen tüntették fel a kibocsátási adatokat.

Szorgalmazzák azokat a lépéseket, miszerint az új autók hirdetési felületének 20 %-át használják a fogyasztási és a kibocsátási adatok feltüntetésére, az értékesítési pontokon pedig jól látható helyre függesszék ki az adatokat. A gyártók és az egyes államok képviselői a bizottság javaslatainak megvitatását szorgalmazzák, azonban valószínűleg elfogadják az új szabályok egy részét, melyeket a dohányipari gyakorlat ihletett az egészségügyi kockázatok közzétételével. A német sajtó bírálja az ötletet, mert a reklámbevételeik ötöde az autóhirdetésekből származik. Aggódnak, hogy az autógyártók más hirdetési formákat fognak választani a jövőben, mint történt az a dohányipari cégekkel a kilencvenes évek elején.

A német autók közül több is igazi benzin-faló, a javaslat előkészítőinek fő célja a számadatok közzététele. Brüsszelen belül a német ipari biztos nem támogatja az ötletet. Szerinte a hirdetési piac korlátozása nem demokratikus lépés, ha így haladunk a hirdetések fele a kötelező figyelmeztetéseket fogja tartalmazni. Az olasz és a francia gyártók nem tiltakoznak a tervezet ellen, mert ők eleve alacsonyabb fogyasztású autókat állítanak elő, a környezetvédelemért kampányolók kifejezetten üdvözlik a javaslatot. A gyakorlatban a nyomtatott sajtóban megjelenő autós hirdetésekben a kibocsátási adatok 99 %-a nagyító nélkül nehezen olvasható.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem