16 °C Budapest

Csütörtöktől ismét nyári időszámítás a négynapos e-matricák árában

Pénzcentrum
2008. április 30. 10:55

A nyári turisztikai időszak kezdetével, május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1530 forintra emelkedik. A magasabb árak 2008. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni a matricákért.

Más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan az autópályákat eseti jelleggel használók számára előnyös, csak a D1-es kategóriában vásárolható négynapos e matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi túrizmus élénkülésének köszönhető. A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. A díjszabás szezonális változásait a 36/2007. (III.26.) számú GKM rendelet 6.§-a írja elő. Az áremelés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre is vonatkozik (internet, SMS, telefonhívás, mobiltelefon + bankkártya).

Az árváltozás az úgynevezett motoros e-matricákat is érinti. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-től fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e matricát, amely május 1-től 585 forint helyett 765 forintba kerül. A motoros úthasználati jogosultságot a megszokott módon, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladói hálózatán, illetve az ismert virtuális értékesítési csatornákon (internet, SMS, telefonhívás, bank kártyás fizetés) keresztül lehet megváltani.

A tavalyi és a tavalyelőtti év értékesítési tapasztalatai alapján elmondható, hogy továbbra is erőteljes mértékben növekszik az eladott négynapos matricák darabszáma. Az utazók legnagyobb számban a nyári hónapokban, különösen júliusban és augusztusban vásárolják az úthasználati jogosultságnak ezt a típusát.

Értékesített 4 napos matricák az elmúlt két évben:


Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1-je óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megbízása alapján végzi. A matrica és pótdíj bevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, és így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az úthasználati jogosultság ellenőrzése az új e-matricás rendszerben továbbra is a megszokott módon, rendszám alapján történik. 2007-hez hasonlóan az autósok idén nyáron is a teljes magyarországi autópálya-hálózaton számíthatnak fixkamerás, mobilkamerás és mobilcsoportos ellenőrzések mellett tereléses ellenőrzési akciókra is. Ennek során az érintett hatóságok (Rendőrség, Közlekedési Felügyelet, VPOP, Katasztrófavédelem és az ÁAK Zrt. mobil ellenőrző csoportjai) összehangoltan vesznek részt az autópálya teljes forgalmának átvizsgálásában.

A Társaság felhívja a figyelmet az idevonatkozó jogszabályi előírásra, mely szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az e matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan ellenőrizni. A tévesen rögzített rendszám pénzbüntetés kiszabását vonja maga után.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm