14 °C Budapest

Törésálló kisautó: megéri-e a gyártóknak?

Pénzcentrum
2008. április 25. 15:00

Az egyik leghatékonyabb módja az autók üzemanyag-gazdaságossá tételének a jármű súlyának, méretének csökkentése. Ugyanakkor a túl könnyű autók biztonsági és költséghatékonysági szempontból nem a legelőnyösebbek. A számos légzsák és egyéb biztonságot növelő berendezés ugyanis jelentősen növelik az autó súlyát. Valóban választanunk kell biztonságos és gazdaságos autó között?

Egy Rocky Mountain Institute frissen megjelent tanulmánya szerint nem, mindössze ki kéne "hajítani" a felesleges alkatrészeket, és több alumíniumot kellene használni. A szerző cáfolja azt az általános nézetet is, hogy a nehezebb és nagyobb autók biztonságosabbak a kisebbeknél - írja a MarketWatch.

A méreten kívül számos egyéb tényező is befolyásolja, illetve csökkentheti az ütközés hatását. A tanulmány írónője szerint az autó súlyánál sokkal fontosabb annak hossza, és formatervezése. A konklúzió az autógyártók számára tehát: nagy, ugyanakkor könnyű, és formatervezett autók gyártása, amelyek biztonságosak és gazdaságosak is egyben. Nem biztos, hogy sokan megfogadják, hisz ennek megtervezése nem feltétlenül hoz megtérülést egy olyan ágazatban, mint az autógyártás.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?