0 °C Budapest

Milyen autót vegyünk? Az olasz és a francia a nyerő, a németet kerülni kell?

Pénzcentrum
2007. december 14. 14:00

Az Európai Bizottság jövő héten határozza meg a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat. A tervek szerint a jövőben gyártandó gépjárművek maximum 120 grammot bocsáthatnak majd ki kilométerenként, ami 25 százalékos csökkentést jelent a mostani szinthez képest.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az autógyárak kénytelenek lesznek határt szabni a kibocsátásnak, amit a leghatékonyabban a technológiájuk fejlesztésével tudnak elérni, de emellett a bio-üzemanyagok felhasználását is támogatná a Bizottság.

A legnagyobb feladata az olyan országoknak lesz, akik nagyméretű, benzinfaló modelleket gyártanak, mint, például Németország, vagy Svédország. Így Franciaországnak, Olaszországnak, Romániának, és Spanyolországnak sokkal kevesebb pénzébe fog kerülni a kisebb és üzemanyag-hatékonyabb autók gyártása során a limit betartása.

Egy környezetvédelmi csoport által készített tanulmány szerint a francia és olasz kibocsátás átlagosan 144 gramm / kilométer volt 2006-ban, miközben a német autógyárak 173 gramm / kilogramm szennyező anyagot juttattak a levegőbe. Ezen túl a franciák és olaszok 2005-ről 2006-ra 1,6 százalékkal csökkentették a kibocsátást, miközben Németországban ez 2,8 százalékkal emelkedett.

Mindamellett a németeknek sikerült elérnie, hogy a követendő limitek a kibocsátás mellett az autó súlyát vegyék figyelembe, és ne a technikai szempontokon alapuljanak, ami viszont környezetvédők szerint nem biztos, hogy a megfelelő eredményre vezetne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Másik probléma egyelőre az is, hogy nincs konkrétan meghatározva mit kapnak azok a gyártók, akik nem felelnek meg a kialakított normáknak. Ha ugyanis nem kapnak megfelelő büntetést, a limitet nem fogják betartani. A tervek szerint a fizetendő összeg 30-90 euro (7 500-22 500 forint) lenne grammonként a limit felett.

A legérzékenyebb pontok a kérdéskörben még szerdán kerülnek tisztázásra, de az már most nyilvánvaló, hogy sokaknak nem fog tetszeni a döntés eredménye, mivel a környezetszennyezőbb gyáraknak sokkal magasabb költségeket fog jelenteni a kibocsátás ilyen mértékű csökkentése...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06