1 °C Budapest

Milyen autót vegyünk? Az olasz és a francia a nyerő, a németet kerülni kell?

Pénzcentrum
2007. december 14. 14:00

Az Európai Bizottság jövő héten határozza meg a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat. A tervek szerint a jövőben gyártandó gépjárművek maximum 120 grammot bocsáthatnak majd ki kilométerenként, ami 25 százalékos csökkentést jelent a mostani szinthez képest.

Az autógyárak kénytelenek lesznek határt szabni a kibocsátásnak, amit a leghatékonyabban a technológiájuk fejlesztésével tudnak elérni, de emellett a bio-üzemanyagok felhasználását is támogatná a Bizottság.

A legnagyobb feladata az olyan országoknak lesz, akik nagyméretű, benzinfaló modelleket gyártanak, mint, például Németország, vagy Svédország. Így Franciaországnak, Olaszországnak, Romániának, és Spanyolországnak sokkal kevesebb pénzébe fog kerülni a kisebb és üzemanyag-hatékonyabb autók gyártása során a limit betartása.

Egy környezetvédelmi csoport által készített tanulmány szerint a francia és olasz kibocsátás átlagosan 144 gramm / kilométer volt 2006-ban, miközben a német autógyárak 173 gramm / kilogramm szennyező anyagot juttattak a levegőbe. Ezen túl a franciák és olaszok 2005-ről 2006-ra 1,6 százalékkal csökkentették a kibocsátást, miközben Németországban ez 2,8 százalékkal emelkedett.

Mindamellett a németeknek sikerült elérnie, hogy a követendő limitek a kibocsátás mellett az autó súlyát vegyék figyelembe, és ne a technikai szempontokon alapuljanak, ami viszont környezetvédők szerint nem biztos, hogy a megfelelő eredményre vezetne.

Másik probléma egyelőre az is, hogy nincs konkrétan meghatározva mit kapnak azok a gyártók, akik nem felelnek meg a kialakított normáknak. Ha ugyanis nem kapnak megfelelő büntetést, a limitet nem fogják betartani. A tervek szerint a fizetendő összeg 30-90 euro (7 500-22 500 forint) lenne grammonként a limit felett.

A legérzékenyebb pontok a kérdéskörben még szerdán kerülnek tisztázásra, de az már most nyilvánvaló, hogy sokaknak nem fog tetszeni a döntés eredménye, mivel a környezetszennyezőbb gyáraknak sokkal magasabb költségeket fog jelenteni a kibocsátás ilyen mértékű csökkentése...

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52