20 °C Budapest

Ismét széndioxid kvótát értékesít a magyar állam

Pénzcentrum
2007. március 9. 13:58

Értékesítésre kínálja a tulajdonában lévő csaknem teljes szén-dioxid kibocsátási egységmennyiséget a Magyar Állam. Az összesen 1 177 500 darab szén-dioxid kvóta aukciós értékesítésére 2007. március 26-án és szükség szerint március 29-én kerül sor.

Az értékesítésért a Pénzügyminisztérium felelős, az EU Üvegházhatású Gáz Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerben (EU ETS) felhasználható kibocsátási egységeket az aukció lebonyolítására kiválasztott Vertis Csoport a Climex CO2 kereskedési platformon elektronikus aukció keretében értékesíti.

Az EU ETS működésének 2005-2007 közötti első periódusában évi 31,7 millió tonnának megfelelő kibocsátási egységet osztott ki a Magyar Állam a rendszerben résztvevő létesítmények részére. Az első kereskedési periódusra vonatkozó Nemzeti Kiosztási Terv értelmében a teljes mennyiség 2,5%-a - azaz összesen 2 374 569 darab kibocsátási egység - térítés ellenében osztható ki. Ebből a mennyiségből 2006 decemberében a Pénzügyminisztérium 1 197 000 egységet elektronikus aukción értékesített.

Az újabb aukción a fennmaradó mennyiséget kínálja megvételre a minisztérium. Az aukció során a PM a költségvetési bevétel optimalizálására törekszik, így előfordulhat, hogy nem a teljes felkínált mennyiség kerül értékesítésre.

A korábbi sikeres értékesítés tapasztalatai alapján az aukció szabályai és annak folyamata lényegében megegyezik az előzővel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az aukción az európai Climex Szövetség bármely tőzsdéjénél tagsággal rendelkező ajánlattevő közvetlenül részt vehet. A Climex Szövetség tőzsdetagjai az euets.com, a New Values és a SENDECO2. A Climex Szövetség bármely tőzsdéjénél tagsággal rendelkező brókeren keresztül további résztvevők csatlakozhatnak az aukcióhoz és tehetnek ajánlatot.

Az aukció hivatalos hirdetménye megtalálható a PM honlapján (www.pm.gov.hu), míg az aukcióval kapcsolatos további részletek és aktuális hírek a www.vertisfinance.com honlapon követhetők nyomon.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM