Ismét széndioxid kvótát értékesít a magyar állam

Pénzcentrum
2007. március 9. 13:58

Értékesítésre kínálja a tulajdonában lévő csaknem teljes szén-dioxid kibocsátási egységmennyiséget a Magyar Állam. Az összesen 1 177 500 darab szén-dioxid kvóta aukciós értékesítésére 2007. március 26-án és szükség szerint március 29-én kerül sor.

Az értékesítésért a Pénzügyminisztérium felelős, az EU Üvegházhatású Gáz Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerben (EU ETS) felhasználható kibocsátási egységeket az aukció lebonyolítására kiválasztott Vertis Csoport a Climex CO2 kereskedési platformon elektronikus aukció keretében értékesíti.

Az EU ETS működésének 2005-2007 közötti első periódusában évi 31,7 millió tonnának megfelelő kibocsátási egységet osztott ki a Magyar Állam a rendszerben résztvevő létesítmények részére. Az első kereskedési periódusra vonatkozó Nemzeti Kiosztási Terv értelmében a teljes mennyiség 2,5%-a - azaz összesen 2 374 569 darab kibocsátási egység - térítés ellenében osztható ki. Ebből a mennyiségből 2006 decemberében a Pénzügyminisztérium 1 197 000 egységet elektronikus aukción értékesített.

Az újabb aukción a fennmaradó mennyiséget kínálja megvételre a minisztérium. Az aukció során a PM a költségvetési bevétel optimalizálására törekszik, így előfordulhat, hogy nem a teljes felkínált mennyiség kerül értékesítésre.

A korábbi sikeres értékesítés tapasztalatai alapján az aukció szabályai és annak folyamata lényegében megegyezik az előzővel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az aukción az európai Climex Szövetség bármely tőzsdéjénél tagsággal rendelkező ajánlattevő közvetlenül részt vehet. A Climex Szövetség tőzsdetagjai az euets.com, a New Values és a SENDECO2. A Climex Szövetség bármely tőzsdéjénél tagsággal rendelkező brókeren keresztül további résztvevők csatlakozhatnak az aukcióhoz és tehetnek ajánlatot.

Az aukció hivatalos hirdetménye megtalálható a PM honlapján (www.pm.gov.hu), míg az aukcióval kapcsolatos további részletek és aktuális hírek a www.vertisfinance.com honlapon követhetők nyomon.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?