20 °C Budapest

Első autó? A legjobb választások rangsora!

Pénzcentrum
2007. november 27. 10:15

A friss jogosítvánnyal rendelkezők esetében kiemelten fontos kérdés, hogy az az autó, amelybe első útjaik során beleülnek mekkora biztonságot tud nyújtani egy esetleges baleset során. Emellett persze a várhatóan szűkre szabott pénztárcával gazdálkodó fiatalok számára az is fontos, hogy az adott modell elérhető árú és alacsony fogyasztású legyen. Jogosan merül fel a kérdés: van egyáltalán ilyen modell a piacon?

Az amerikai Forbes idén novemberben elkészítette a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalok számára optimálisnak ítélt modellek listáját. Az ár-érzékeny magyar vásárlók számára bizonyosan rémisztő a lista, az amerikai autósszövetség szakemberei szerint ugyanis a fiatal vezetők számára megfelelő modellek legalább a középkategóriából kerülnek ki.

A szakemberek szerint ez esetben kifejezetten igaz a minél nagyobb annál jobb szabály, a töréstesztek ugyanis arról tanúskodnak, hogy a mini- és kiskategóriás autók többsége nem tud eléggé nagy biztonságot garantálni.

A Forbes több tényezőből álló feltételrendszer alapján választotta ki a zöldfülű autóvezetőknek szánt autókat. A választásban a legfontosabb szerepet az elektromos menetstabilizáló megléte és a modell által a törésteszteken elért eredmények játszották. A szakemberek azonban emellett figyelembe vették a modellek fogyasztói árát, fogyasztását, fenntartási költséget és értékállóságát is.

Az elektromos menetstabilizáló mint követelmény azért jelent meg a lista elkészítésekor, mert az az előzetes felmérések szerint közel 40 százalékkal csökkenti az egy résztvevős balesetek számát, és várhatóan minden második autóbalesetben elhalálozó autóst vagy utast megmenthetne.

A végül kialakult listán a most kapható, 2008-as modellek szerepelnek, így az főként azok számára jelenthet segítséget, akik karácsonyra szeretnék frissen jogsit szerzett gyermeküket megajándékozni egy új autóval, vagy szeretnének olyan új, családi autót választani, amely megfelel egy kezdő sofőr igényeinek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A végül kialakult listán egyértelmű túlsúlyban vannak a japán modellek. Ez mindenképpen a két legnagyobb gyártó a Toyota és a Honda azon törekvésének köszönhető, hogy a lehető legbiztonságosabb modellekkel lépjenek piacra.

Azok számára, akiknél a családi költségvetés szűkebbre szabja a kereteket, a szakemberek azt ajánlják, hogy a használt piacon is inkább a nagyobb, a fent felsorolt modellek korábbi változatait keressék.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?